Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα λειτουργήσει το σύστημα - Οι δηλώσεις των 5 υπουργών

Ποιοι, πώς και πότε θα μπορούν να κυκλοφορούν κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας και με ποιο τρόπο θα έχουν την απαραίτητη άδεια, εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου 5 υπουργοί της κυβέρνησης - Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις

xardalias_2
Μόνο με άδεια την οποία θα συμπληρώνει ο πολίτης και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού
Όπως είπε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το μέτρο ελήφθη διότι δεν υιοθέτησαν όλοι οι πολίτες την απαραίτητη υπεύθυνη στάση. 


Χαρδιαλιάς: Αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια»

Ο χρόνος δεν μετριέται πλέον με μέρες αλλά με ώρες, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Με ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 Απριλιου στις 6 το πρωι η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση δεν περιλαβμάνει τις ένοπλες δυνάμεις, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και το προσωπικό της Πολιτικής Προστα΄σιας.

Ως προς την κυκλοφορία των πολιτών, επιτρέπεται:

· Μεταβαση από και προς εργασία για εργάσιμες ώρες και μονο

Κλείσιμο
· Μεταβαση σε φαρμακειο και γιατρο μετά από τηλεφωνική επικοινωνια

· Μεταβαση σε κατάστημα διάθεσης αγαθών πρωτης αναγκης εφόσον δεν είναι δυνατή η αποστολη

· Μετάβαση σε τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική εφαρμογή.

· Μετάβαση για βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

· Μετάβαση σε τελετές (γάμος, κηδεία, βάφτιση), όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

· Σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο

· Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Κάθε Ι.Χ. κυκλοφορεί μόνο με τον οδηγό και έναν επιβάτη, μειωμένη και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Δηλώσεις Χαρδαλιά


Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί το forma.gov.gr

Η κυβέρνηση αναρτά απόψε το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Η φόρμα για τον εργοδοτη, περιέχει ονοματεπώνυμο, της φέρει υποχρεωτικά ο εργαζόμενος προς και από τη δουλειά του.

Για την μετακίνηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Μία βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης κωδικοποιεί έξι λόγους:

Φαρμακείο ή γιατρό

καταστημα ( για είδη πρώτης ανάγκης)

τράπεζα

κίνηση για παροχή βοήθειεας

κίνηση σε τελετή

μετάβαση για γονείς- επικοινωνία με ανηλίκους

σωματική άσκηση/ έξοδος με με κατοικιδιο

Θα μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο σάιτ, δήλωση ή sms στο 13033 που αναγράφει έναν από τους 6 αριθμούς (αιτιολογία εξόδου), κενό και τη διεύθυνση κατοικιας του. Το sms ειναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως αποκομμα αντί χαρτιού. Η τεχνολογία είναι μέσο ενδ υνάμωσης των πολιτών. Πολεμάμε μαζί τον αόρατο εχθρό. Υπάρχει μόνο ενας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείςτην πανούκλα,η ετοιμότητα, έλεγε ο Καμύ. Αυτο ζητα και το κρατος, ετοιμότητα από τους πολίτες και να κανουμε τη δουλειά μας.

Δηλώσεις Πιερρακακη



Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας

«Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες. Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα είναι προετοιμασμένο και προετοιμάζεται κάθε ημέρα και περισσότερο. Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Κάθε μέρα προστίθεται και νέο υλικό, για κάθε ενδεχόμενο.

Δηλώσεις Κοντοζαμάνη



Θοδωρής Λιβάνιος: Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν λετπό να εξυπηρετούν τους πολίτες» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Ενδεικτικά,

· Η καθαριότητα

· Η πολιτική προστασία

· Οι κοινωνικές δομές

· Τα ληξιαρχεία

· Η δημοτική αστυνομία

· Οι υπηρεσίες εμπορίου

· Οι επόπτες υγείας

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ηλεκτρονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ αναβαθμίστηκε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τους είτε ακόμη και οι προμήθειες από σούπερ μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων.

«Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίσουν να μην βρίσκεται κανένας άστεγος στο δρόμο αυτές τις δύσκολες ώρες» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, ενώ πρόσθεσε ότι η διανομή των τροφίμων μόνο κατ’ οίκοην από τα συσσίτια. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, είναι επιφορτισμένοι οι δήμοι και για τους ρομά, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, την ώρα που πέντε εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και 11 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες έχουν σταλεί ως έκτακτη επιχορήση του ΥΠΕΣ.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Λιβανίου

Δηλώσεις Λιβάνιου



Οικονόμου: Αυστηροί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων

Αυστηρούς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων πέραν του διοικητικού προστίμου 150 ευρώ και από αέρος επιτήρηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα εξήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε.
Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι η αλλαγή που θα υπάρξει για τους ήδη συνεπείς πολίτες είναι η ανάγκη να υποβάλλουν τη δήλωση. «Μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ, για άθληση, έχοντας την απαραίτητη άδεια και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αλλαγή αφορά κυρίως όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως είπε, η ΕΛ.ΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 6.00 και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή προστίμου 150 ευρώ.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «υπάρχουν και σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις και εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα υπάρξει «από αέρος επιτήρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα». Στα διόδια, όσοι επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς άδεια, θα υποχρεώνονται «σε αναστροφή και επιστροφή, πέραν των κυρώσεων».

«Είναι η ώρα του πολίτη. Είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.

Δηλώσεις Οικονόμου


Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό: Ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί
Κορωνοϊός - Τσιόδρας, Χαρδαλιάς: «Η Ιταλία μας στοιχειώνει... να μη τη ζήσουμε»
Απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης