Κορωνοϊός - Τσιόδρας, Χαρδαλιάς: «Η Ιταλία μας στοιχειώνει... να μη τη ζήσουμε»

Κορωνοϊός - Τσιόδρας, Χαρδαλιάς: «Η Ιταλία μας στοιχειώνει... να μη τη ζήσουμε»

Οι δραματικές στιγμές που βιώνουν οι Ιταλοί λόγω κορωνοϊού, στοιχειώνουν τις σκέψεις των υπεύθυνων της ελληνικής κυβέρνησης - Δραματικές αναφορές από Τσιόδρα και Χαρδαλιά - «Περιμένουμε κι άλλους διασωληνωμένους» λέει ο Τσιόδρας - «Να προστατεύσουμε το ΕΣΥ» ζητά ο Χαρδαλιάς

TSIODRAS-XARDALIAS-NEW-ARTHROU
Σκηνές από τη μάχη της εντατικής που μαίνεται στην Ιταλία και την Ισπανία ζωντάνεψαν χθες στην καθιερωμένη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Σκηνές που φαντάζουν μακρινές για πολλούς "απερίσκεπτους" ή "εγωιστές" Έλληνες όπως τους χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας, και οι οποίοι δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται την έκκληση των αρμοδίων για ελαχιστοποίηση των εξόδων και για περιορισμό του συγχρωτισμού. Ωστόσο, είναι σκηνές που στοιχειώνουν την καθημερινότητα όλων όσοι βρίσκονται στον πυρήνα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και προετοιμάζουν με ρυθμό εντατικό το σύστημα υγείας, και ιδίως τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μετρώντας 26 ημέρες μέσα στην πανδημία του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2 η Ελλάδα μετράει 530 επιβεβαιωμένα κρούσματα -35 ήταν ο χθεσινός απολογισμός- και 100 ασθενείς που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ο μεγαλύτερος αριθμός των νοσηλευομένων βρίσκεται στην Αττική όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα γενικώς όπως και τα περισσότερα από τα 98 περιστατικά με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Περίπου 40 ασθενείς βρίσκονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 18 είναι διασωληνωμένοι.

Η πλειονότητα από αυτούς που νοσηλεύονται (ποσοστό 79%) έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 54% είναι άνδρες και το 47% του συνόλου των νοσηλευομένων είναι μεγάλης ηλικίας, άνω των 65 ετών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στις ΜΕΘ και είναι διασωληνωμένοι. Τα θύματα του κορωνοιού είναι 13 - οι 12 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ο μέσος όρος της ηλικίας τους ήταν τα 76 έτη. Επισης, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

"Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες, θα διασωληνωθούν επίσης. Είναι μία σοβαρή νόσος, μια σοβαρή πνευμονία. Να μη χρειαστεί να διασωληνωθούν και εξιτήριο γρήγορα από το νοσοκομείο" είπε ο κ. Τσιόδρας, επιχειρώντας να δείξει πόσο απρόβλεπτη ειναι η πορεία της νοσου Covid-19.

Ο καθηγητής ζήτησε για μια ακόμη φορά τη συνεργασία όλων για να αποφευχθούν μοιραίες σκηνές όπως στις γειτονικές χώρες.

"Η επιδημία θα αυξηθεί. Αναμένουμε την αύξηση κρουσμάτων. Προετοιμαζόμαστε, θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, να μη βγει εκτός των προβλέψεών μας. Αυτό εξαρτάται από εμάς, από τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, κυρίως με την συμπεριφορά μας. Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών, όπως οι διπλανές μεσογειακές χώρες από το νέο ιό" είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφέρθηκε στην Ισπανία λέγοντας χαρακτηριστικά πως "τις τελευταίες ημέρες καταγράφει παρόμοια κατάσταση με αυτή στην Ιταλία και οι φίλοι Ισπανοί γιατροί έχουν φτάσει στα εξής δεδομένα: Δίνουν προτεραιότητα στις εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε όςους πιστεύουν πως έχουν παραπάνω από δύο έτη προσδόκιμο επιβίωσης. Και παίρνοντας υπόψη την «αξία» που έχει ο κάθε ασθενής για την κοινωνία. Το ξανατονίζω, όλοι είναι, όλοι είμαστε πολύτιμοι. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, ούτε υπολογίζεται σε αξία, από κανέναν" υπογράμμισε για να δείξει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι γιατροί των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιστατικών.

Η δραματική πρόβλεψη για τους διασωληνωμένους

Κλείσιμο
Την ανάγκη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, εκτός από τους πολίτες, και οι επαγγελματίες υγείας επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγειας. "Περιμένουμε μια αρρώστια, η οποία είναι σοβαρή, η οποία στο 5% των περιπτώσεων γίνεται critical ill, δηλαδή γινεται σοβαρά άρρωστος κάποιος και χρειάζεται ΜΕΘ να διασωληνωθεί. Όσο περισσότερο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο περισσότερο περιμένουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται. Άρα και κάποιοι από αυτούς που ήδη νοσηλεύονται, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15%, ιδιαίτερα από τις νέες εισαγωγές, μπορεί να διασωληνωθεί" εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Με δεδομένο ότι το σύστημα δημόςιας υγείας στη χώρα μας δεν διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών - έχει τη μικρότερη αναλογία κλινών πολιτών στην Ευρωπη, αντιστοιχεί μισή (!) κλίνη ΜΕΘ ανά 100.000 ανθρώπους- αντιλαμβάνεται κάποιος την αγωνία των ειδικών και της κυβέρνησης για την εξελιξη της πανδημίας, το βάρος οπου θα ασκήσουν στο συστημα οι αςθενεις και οι διασωληνωμένοι και όλη την επίπτωση στο συστημα και στην κοινωνία. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, ειναι διαθέσιμες 180 κλίνες ΜΕΘ μόνο για αςθενεις με κορωνοιό και θα αναπτυχθούν και άλλες. Τα περιστατικά πλην κορωνοιού που χρειάζονται ΜΕΘ θα διακομίζονται οπου υπάρχει διαθέσιμη κλίνη σε συγκεκριμένα δημοσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεια.

Χαρδαλιάς: Να προφυλάξουμε το ΕΣΥ

Στην κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων και στην πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

"Οι επόμενες εβδομάδες είναι απολύτως κρίσιμες και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιταλία είχε 10 νεκρούς και 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν από 24 ακριβώς ημέρες. Είχε δηλαδή περίπου τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα. Όλοι βλέπετε τώρα τη δραματική κατάσταση που περιγράφουν οι Έλληνες γιατροί που υπηρετούν σε αυτά τα ιταλικά νοσοκομεία" είπε ο κ. Χαρδαλιάς, προςθέτοντας βεβαίως πως "αυτό δεν σημαίνει βεβαίως, πως οπωσδήποτε θα γίνουμε Ιταλία. Έχουμε λάβει εγκαίρως αυστηρά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του ιού, πριν αυτός αρχίσει να εξαπλώνεται, ώστε να μη φτάσουμε εκεί, να μη γίνουμε Ιταλία".

Αναφέρθηκε ο κ. Χαρδαλιάς και στις εικόνες με τις ουρές των αυτοκινήτων τις τελευταίες δυο ημέρες στα διόδια. Και τις αντιπαρέβαλε με τις εικόνες απο την Ιταλία όπου ουρές δημιουργούσαν τα στρατιωτικά φορτηγά με τα φέρετρα, για να δείξει πως η η απερίσκεπτη συμπεριφορά των Ελλήνων μπορει να οδηγήσει σε σκηνές Ιταλίας.

"Έχουμε μια εικόνα από το κομβόι των στρατιωτικών φορτηγών με τα φέρετρα των συνανθρώπων μας στην Ιταλία και την εικόνα του κομβόι των αυτοκινήτων στα διόδια" ειπε χαρακτηριστικά.

"Προφανώς και όλη αυτή η κατάσταση μας πιέζει, γιατί πιέζει το δικό μας σύστημα. Και αν κάνουμε κάποια πράγματα, είναι για να προφυλάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε και να μπορέσουμε να μην ακολουθήσουμε όλα όσα έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Είναι ένα στοίχημα συνέπειας και ευθύνης. Είναι ένα στοίχημα το οποίο καθημερινά, πιστέψτε με, μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις, δύσκολα σενάρια" κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Διαβάστε επίσης:

Σωτήρης Τσιόδρας: Συνέντευξη εκ βαθέων στο ΘΕΜΑ


Κορωνοϊός - Πέτσας: Αντικοινωνική συμπεριφορά η μετακίνηση στην επαρχία

Κορωνοϊός - Γεωργιάδης: «Ανάλογα με την αυριανή κίνηση, θα δούμε τι θα κάνουμε με τα σούπερ μάρκετ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ