LIVE

Κορωνοϊός

Ολο το κείμενο του διαγγέλματος - Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν και για ποιους λόγους

Τον διακόπτη της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τράβηξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τα φαινόμενα “ανυπακοής” στα μέτρα προστασίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. “Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους” ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι “Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων που τηρούν τα μέτρα, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Κάνοντας για δεύτερη αναφορά στο παράδειγμα της Ιταλίας, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού, αλλά και στο πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για κάθε παράβαση της κυκλοφορίας στο εξής.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιτρεπτή είναι η κυκλοφορία, πλην της εργασίας, για όσους:

- κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα

- επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα.

- ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. 

- επιτρέπεται και η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Διαβάστε παρακάτω όλο το διάγγελμα:


Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία.


Στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο άξονες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες 15 ημέρες

Κορωνοϊός - Κύπρος: Σε καραντίνα οι δύο επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας

Κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα: 94 νέα, 15 οι νεκροί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (432)

Ανχωμενος πολιτης

Ο δημαρχος μας που διαμενω τους εχει βαλει μακρια τους καδους απορριματων. Μηπως πρεπει να παιρνουμε αδεια για να κατεβασουμε τα απορριματα μας;. Και μηπως πρεπει να παιρνουμε και την ταυτοτητα μαζι μας;. Χα Χα Χα

Δεξιά θέλατε.

Έτσι να γίνονται κάτι τέτοια, για να μας θυμίζουν τι σημαίνει δεξιά, γιατί καμιά φορά ξεγελιομαστε και λέμε πόσο συμπαθητικός είναι ο ταδε, τι καλά που τα λέει ο δείνα και ξεχνάμε τον φασισμό της δεξιάς που βγαίνει στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία.

Σοκ και Δέος

Έρχεται γραμμή καταγγελιών για να καταγγέλεται τους γείτονες σας που βγαίνουν στο μπαλκόνι να καπνίσουν ή κυκλοφορούν σε πλατείες. Με το βούρδουλα τελικά θα γίνει άνθρωπος ο κάθε αριστερός

Απλος πολιτης

Μπραβο στον Κυριο Μητσοτακη για τα μετρα που εκανε. Και αν χρειαστει να τους παιρνει με την βια η αστυνομια τους ανευθυνους που δεν υπακουν ειμαι στην ευπαθη ομαδα πληθυσμου και εχω να βγω απο το σπιτι μου εναμιση μηνα και αν χρειαστει θα κατσω αλλον εναμιση μηνα.Γιατι μονον οι ευπαθεις ομαδες καταλαβαινουν τι θα πει ζωη γιατι παλευω μια ζωη να ζησω με την παθηση που εχω. Και αυτοι οι ανευθυνοι δεν μπορουν να κανουν υπομονη να ξεκουραστει το συστημα υγειας; ντροπη τους.

Coolis

ΣΑΣ ΕΦΕΡΑ ΤΥΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ. ΠΥΡΚΑΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΛΟΙΜΟΥΣ Κ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΜΑΖΙ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ 8 ΜΗΝΕΣ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ...ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

axaios

@09.16@ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΒΛΑΚΩΔΕΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟ !

βασιλειος

xa-xa-χα.ο-μεγαλος-αδελφος-κουλης-ειναι-εδω.προσεχως-βιομετρικα-βραχιολακια-υποχρεωτικα-σε-ολους.τα-παντα-θα-ελενγχονται-και-θα-μετριουνται-και-αναλογως-θα-βαζουμε-προστιμο-η-οχι.φασισμος-υψηλης-τεχνολογιας.ζητο-ο-ιος-που-φτιαξαμαι-για-να-σας-ελενχομε.αργησαμε-λιγο-αλλα-το-1984-εγινε-πραγματικοτητα.αλλα-τι-λεω-τωρα-τα-εχει-πει-ο-οργουελ-εδω-και-χρονια.διαβαστε-και-τι-λεει-ο-νοα-χαραρι-για-το-ισραηλ-και-την-μοσαντ.κλ.π.

ΑΙΛΟΥΡΟΣ

Όλα καλά πρωθυπουργέ και όλα σωστά γίνονται. Ένα μόνο λάθος έχεις κάνει και μάλιστα τραγικό. Τους λαθρομετανάστες από τα νησιά, αντί να τους προωθήσεις Τουρκία, τους φέρνεις στην ενδοχώρα.

leon

μονο αυτο το λαθος έκανε τι λες! ρε αει τράβα να δεις ΜΕΘ δεν υπάρχουν αντισηπτικό ούτε για δείγμα μασκες πουθενα η οικονομία καταδικασμένη σε θάνατο πρόβατα την δικιά τους ανικανότητα καλύπτουν.

Οεο

Ο Στέφανος Χίος ζει;

...

μετρα περιορισμου της ελευθεριας, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ela moy ...de!

Τουλάχιστον το δικό σου σχόλιο δημοσιεύθηκε!

ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΗΜΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΦΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΡΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΠΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΟΥΧΑΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ - τσεο Κουφοντίνας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης