Κορωνοϊός: «Πόλεμος» μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι ιερείς να κοινωνούν κανονικά

iereas-theia-koinonia

«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι» απάντησαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας - Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απαγορεύει τον ασπασμό του Σταυρού και των εικόνων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας.

«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι» είπαν οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως έχουν ζητήσει από τον κόσμο να αποφεύγει τις δημόσιες συναθροίσεις -κάτι που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες - αναφορικά με το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η μετάληψη δεν δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών.

Συγκεκριμένα μετά την ενημέρωση που έκαναν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, οι επιστήμονες τοποθετήθηκαν σχετικά με την ανακοίνωση της ΔΙΣ, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, οι ίδιοι λένε ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε όσα λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας άπτεται ζητημάτων θρησκευτικής ελευθερίας και πίστης.

Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε τονίσει πως, όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Σε ό,τι αφορά στην προσέλευση στους ναούς, η ΔΙΣ ζήτησε από τους πιστούς και τους ιερείς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού.

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο» τονίζεται.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό

Οδηγίες εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, προς τον κλήρο και τους πιστούς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στις Εκκλησίες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου» και παράλληλα ζητείται από όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να προστατεύονται και να αποφεύγουν να παρακολουθούν τις λειτουργίες. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης».

Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι ότι οι πιστοί δεν θα φιλούν πλέον το χέρι του ιερέα ούτε θα λαμβάνουν το αντίδωρο από τον ίδιο αλλά από το καλάθι.Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους κληρικούς:

1) Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στην Εκκλησία.
2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις λειτουργίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).
3) Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.
4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας ο σεβασμός στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση.
5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργική ή Γραφή δεν θα φυλάσσεται στις θήκες. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.
6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρον από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από την εκκλησία. Την Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά βαμβακάκια.
8) Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί όπως συνήθως.
9) Στις τελετές, ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”) θα εγίνεται μέσω υπόκλισης τους ενός στον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει το Kiss of Peace, θα αποφύγουν την επαφή με το να υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.
10) Μετά από κάθε λειτουργία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και επιφάνειες να καθαρίζονται προσεκτικά.

Κατόπιν αποφάσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών 2020 το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (επί της οδού Μεγάλου Βασιλείου 15 στον Κεραμεικό) για λόγους πρόληψης από τον κοροναϊό (COV – 19) αναστέλλει τη λειτουργία του και όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του μέχρι το Πάσχα.

Το ΚΚΕ για την Εκκλησία

Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος απαγορεύει τον ασπασμό του Σταυρού και των εικόνων

Κορωνοϊός - Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας: Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι

Ιερά Σύνοδος για κορωνοϊό: Κοινωνούμε κανονικά - Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (64)

North

Dark Ages...

Γιάννης

Οφείλουμε να υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών γιατρών και της Κυβέρνησης ,που φέρει και την ευθύνη. Όλοι οι άλλοι αναιξερέτως απορρίπτονται,ως άσχετοι.

Σοφία

Έχω πάθει σοκ με το πόσο άπιστοι υπάρχουν στις μέρες μας πραγματικά. Όταν όμως αρρωσταίνουν με πολυ σοβαρότερες ασθένειες από αυτήν τότε όλοι θυμούνται το Θεό και παρακαλάνε για ένα θαύμα. Αναφερθήκαν κάποιοι σε αυτούς που κόλλησαν το ιό από τους Αγίους Τόπους. Αναλογιστηκαν μήπως κάποιοι από αυτούς που κολλήσανε τον ιό αναγκάσανε το Θεό να πάρει τη Χάρη του από πάνω τους επειδή ήταν τόσο πιστοί όσο αυτοί που σχολιάζουν εδώ πέρα και φοβούνται μήπως κολλήσουν κορονοιο από τη Θεία Κοινωνία; Λέω εγώ τώρα.... Επίσης οι Ιταλοί, οι μουσουλμάνοι, και όλοι αυτοί που κλείνουν τις εκκλησίες τους ακυρώνουν από μόνοι τους το θεό που πιστεύουν. Όσοι λοιπόν φοβούνται να κλειστούν σπίτια τους, να μην πάνε όμως ούτε σε θέατρα, ούτε σε μπουζούκια, ούτε σε super, ούτε ταξίδια πουθενα, να κάτσουν σπίτια τους να πεθάνουν από το φόβο τους. Εμείς που έχουμε το Θεό μέσα μας δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε. Δυστυχώς πιστεύω κι εγώ ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν πολύ γιατί μόνο εμείς οι λίγοι που θα κοινωνήσουμε θα μείνουμε αλώβητοι από τον ιό. Τους υπόλοιπους εύχομαι πραγματικά να τους λυπηθεί ο Θεός. Θα προσεύχομαι για αυτούς. Ελπίζω για ακόμη μια φορά η προσευχή των λίγων να σώσει τους πολλούς.

Να κοινωνήσεις

αλλά να μας κάνεις τη χάρη να μείνεις ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ στο σπίτι σου, κρατώντας όλη τη χάρη Του για τον εαυτό σου.

Μανος

Σοφία,πέρα από επικίνδυνο,δεν είναι ευγενικό αυτό που λες για τις αρρώστιες και τα πιστεύω. Σαν πρώην καρκινοπαθής μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι δεν πίστεψα ούτε τότε παρά μόνο στον γιατρό μου κ στον εαυτό μου και παρόλα αυτά βγήκα νικητής. Έτσι δε μπορώ να δεχτώ αυτό που λες. Και επειδή είναι κρίμα να πάω από τον κορόνα,κοινώνησε και κάτσε σπίτι σου σε παρακαλώ.

AAA

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΠΕΙΣΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ 2 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΝΙΚΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!

@AAA

Και αν ο νικητης του θανάτου μας θελει κοντά του άμεσα και βαλει μεσα στην κοινωνια τον κορωνοιό? Ειδατε τι χουνερι εκανε στους προσκυνητες των Αγιων Τοπων. Απα πα δεν κοινωναω με τιποτα.

Κοντά στον νού κι η γνώση

Σεβαστοί οι παπάδες αλλά δεν θα τους αφήσουμε να μας πεθάνουν για να τηρήσουν το τυπικό μιας εβραϊκής αίρεσης. Είμαι Έλληνας!

@πεστα τους

Και να μας πεθανουν παλι κερδισμενοι θα ειναι οι παπαδες απο τις κηδειες και τα μνημοσυνα. Η αιρεση Ζομπι που ηρθε απο την Ιουδαία πινει το αιμα των Ελληνων δυο χιλιάδες χρονια. Οχι λοιπον και να μας γεμισουν με κωρονιό για το καπριτσιο τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ

Δέν καταλαβαίνω,δέν προβλέπεται τιμωρία για τους παραβατικούς ? Πρέπει εμείς να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε την κάθε βλακεία των ηλιθίων ?

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

........ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΥΑΛΟ .....ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ !

Νίκος

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι όλοι με πρώτο τοΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τα πράγματα μονόπλευρα και βάλλουν όλοι κατά της Ορθοδοξίας.Συμμεριζομαι την ανησυχία που υπαρχει ούτε και εγώ θα πήγαινα τα παιδιά μου να κοινωνησουν γιατί όμως δεν μιλάνε για το ισλάμ που συνωστίζονται σε αυτοσχέδια τζάμια και κατά κόρον χρησιμοποιούν ΜΜΜ και δεν φημίζονται για τήρηση κανόνων υγιεινής;Θα κάνει και για αυτούς κάποιος βουλευτής επερώτηση στη Βουλή;

ΓΙΩΡΓΟΣ

Όταν λύνεις προβλήματα,τα πιάνεις ένα ένα.Όταν λύνεις το ένα δέν σκέφτεσαι το άλλο.Τί δέν καταλαβαίνεις ?

MD

Τουλάχιστον όσοι αποφασίσουν να παίξουν Ρώσσικη ρουλέτα με το να πάνε να κοινωνήσουν ας μην σκουπίσουν το στόμα τους μετά με το ίδιο μαντήλι που κρατάει ο παπάς. Αν τη γλυτώσουν με την Αγία Κοινωνία μιας και είναι «Σώμα και Αίμα Χριστού», τουλάχιστον μη σιγουρέψουν τη μετάδοση με τη χρήση του μαντιλιού που κρατάει ο παπάς...

Κάθε θρησκεία έχει τον μυστικισμό της

Επομένως το να ζητάς από τους εκπροσώπους μιας θρησκείας να αρνηθούν τα πιστεύω τους είναι σαν να τους ζητάς να παραδεχτούν ότι πιστεύουν σε κάτι ανύπαρκτο. Η πίεση προς την εκκλησία να αυτοπεριοριστεί και να προσαρμοστεί σε αντίθετους κανόνες με τις δοξασίες της πιστεύω ότι είναι απαράδεκτη. Αν η πολιτεία κρίνει ότι η εκκλησία βλάπτει τους πολίτες με τις πρακτικές της ας αναλάβει η ίδια την ευθύνη της και ας απαγορεύσει πχ την συνάθροιση στις εκκλησίες κλπ. Αρκεί βέβαια να το κάνει προς ΟΛΕΣ τις θρησκείες και όχι επιλεκτικά.

Νικόλας

Βασικά το έκανε προς όλες τις θρησκείες. Το παρασκήνιο πάντως που ο Ιερώνυμος δεν ήθελε να πάρει πρωτοβουλία για να μην υπάρχει ιστορικό δεδικασμένο ότι η Εκκλησία σταμάτησε τις λειτουργίες, είναι καθαρά προβληματικό. Δεν ενήργησε ως Πατέρας ως όφειλε, αλλά εώς εκτελεστικό όργανο μιας διοίκησης.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης