Ιερά Σύνοδος για κορωνοϊό: Κοινωνούμε κανονικά - Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους

Αναφέρεται ότι η Θεία Κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών - Θα γίνουν δεήσεις στις εκκλησίες υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου

Το θέμα του κορωνοϊού σε σχέση με την Εκκλησία συζήτησε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον» αναφέρθηκε για τη Θεία κοινωνία ενώ σε ό,τι αφορά στην προσέλευση στους ναούς η ΔΙΣ ζητεί από τους πιστούς και τους ιερείς να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού.

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο» τονίζεται.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.
Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από τη Θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Διαβάστε επίσης: 

Μητροπολίτης Δημητριάδος για κορωνοϊό (104,6): Αυτός που πιστεύει θα κοινωνήσει, «όχι» σε απαγορευτικά μέτρα

Κορωνοϊός: Αντιπαράθεση για την ασφάλεια των πιστών και τη μετάδοση του ιού μέσω της Θείας Κοινωνίας

Κορωνοϊός: Κλείνει ξανά το Κολλέγιο Αθηνών - Επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε γονέα

Δείτε βίντεο: Ιερά Σύνοδος για κορωνοϊό: Κοινωνούμε κανονικά - Οδηγίες προς τους πιστούς εκτός λογικής!
Ιερά Σύνοδος για κορωνοϊό: Κοινωνούμε κανονικά - Οδηγίες προς τους πιστούς εκτός λογικής!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (315)

Zagklos

Ο χριστός ΔΕΝ είναι φυσικό πρόσωπο, παρά μια ιουδαϊκή προφητεία που την έφεραν πριν την ώρα της οι Εσαίει για αυτό και μισήθηκε από τους ιουδαίους. Κανένας ιστορικός ΔΕΝ αναφέρει κανέναν χριστό, ότι ξέρουμε προέρχεται από τους σιωνιστές ευαγγελιστές εκατοντάδες χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του που κανείς ΔΕΝ είδε! Βασικά ο χριστιανισμός ΔΕΝ είναι θρησκεία παρά μια ιουδαϊκή αίρεση!

Είσαι........

μόνο για λύπηση!!!

θεσπρωτος

Οσοι ταλιμπαν αρρωσταινουν και τεζαρουν , τους αγαπαει ο θεος και τους θελει κοντα του , τους κανει ΑΓΓΕΛΟΥΣ !!!!!

παλιά ιστορία

Βρήκαν αφορμή να επιτεθούν για άλλη μια φορά στην εκκλησία. Όσο και να το κρύψετε πίσω από το καλοσιδερωμένο κουστούμι της λογικής, το μίσος σας για το Χριστιανισμό, που είναι και η πραγματική αιτία του εμετού που ξερνάτε, δεν καλοπίζεται. Αφορμή ψάχνατε. Ας είστε ειλικρινείς, τουλάχιστον με τον εαυτό σας.

Γιώργος

Ευτυχώς που έχω την απόφαση της εκκλησίας μου οπότε θα μπορέσω να εκπληρώσω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα άφοβα και άνευ τύψεων. Αν έχω πυρετό αγνώστου προελεύσεως δεν κοινωνώ, λέει η απόφαση. Αν όμως πάρω δύο δυνατά αντιπυρετικά και είμαι εντάξει την ώρα της θείας κοινωνίας γιατί να μην πάρω την πρώτη θέση στην γραμμή των πιστών την ώρα της κοινωνίας;

Ησυχάστε και λίγο

Τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι αυτός ο ιός έχει περίπου την θνησιμότητα της γρίπης. Και στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κανέναν θάνατο. Ενώ από την γρίπη έχουν πεθάνει ήδη καμιά 90αριά! Μην τρελαίνεστε και τόσο...

Η εξήγηση

Γιατί κανείς δεν λέει το γνωστό από παλιά ότι στην μεταλλαβιά δεν κολλάς γιατί το κουταλάκι κάθε φορά βουτιέται στο κρασί που περιέχει οινόπνευμα και δεν ζει κανένα μικρόβιο εκεί μέσα; Αυτός είναι ο πρακτικός λόγος. Αν ήταν να κολλάς, τότε οι παπάδες που πίνουν όλη την κοινωνία που περισσεύει (είναι υποχρεωμένοι για να μην πεταχτεί, αυτό λέγεται κατάλυση), θα είχαν πεθάνει όλοι.

Γυφτελληναρας

Ελεος θες 70% βαθμουΣ οινοπνευμα τουλαχιστον...τοσο δεν εχει ουτε το τσιπουρο

Άθεος

Τώρα μιλάμε για την "ορθόδοξη" κατ'όνομα φυσικά εκκλησία .... Για να καταλάβετε τι γίνεται και πόσο πλανεμένος είναι ο κόσμος θα σας πω το εξής, για την ορθοδοξία η θεία κοινωνία, το σώμα και το αίμα του χριστού δεν είναι συμβολικό !!! οι αιρετικοί λένε οτι είναι συμβολικό ! Για το ορθόδοξο δόγμα είναι πραγματικό αίμα και σώμα ! Αυτό καληνύχτα σας . Τραβάτε να κοινωνήσετε έτσι και αλλιώς θα κολλήσετε από αλλού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει περίπτωση να γλυτώσετε, άσε που θα αφήσετε την φυσική επιλογή να δουλέψει επιτέλους. Τελευταία με τις ευκολίες που έχουν οι σύγχρονες πόλεις και κοινωνίες η ηλιθιότητα επικροτείται κιόλας και δεν αφήνει την φυσική επιλογή να κάνει την δουλειά της. Να που βρήκε τρόπο τελικά !

Για να μην νομίζουν ότι ξεχάσαμε

Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος ήταν κολλητάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανθελ μέχρι που αυτοί πήγαν να τους βάλουν χέρι στην τσέπη. Την είχαν δει αντιευρωπαίοι και αντιμνημονιακοί. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχανε ευκαιρία να πλέκει το εγκώμιο του Τσίπρα. Δεν ξεχνάμε το αμίμητο ότι είναι υπέρ της Μακεδονίας αλλά κατά των συλλαλητηρίων. Τώρα με εξίσου γελοία επιχειρήματα θα οδηγήσει στη διάδοση του κοροναϊού. Η ερώτηση μου είναι η εξής: δεν βαρέθηκε να καταστρέφει αυτό τον λαό;

Πιπίτσα

Δηλαδή ρε μεγάλε για εξηγησέ μου: Θεωρεις πως όλο το Ιερατείο είναι ένα ταγμα αυτοκτονίας;;;;;; Θελουν να κοινωναμε εμεις και να κολλαμε τον ιο, και μετα να πινουν και αυτοι το περισσευμα και να πεθαινουν;;;; Σοβαρα τωρα, ειστε τοσο ηλίθιοι ολοι εσεις οι αθεοι;;;;;;;;;

Θεολόγος

Αν ο πιστός πεθάνει μετά από την κοινωνία αυτό σημαίνει οτι δεν πίστευε αρκετά και άρα έπρεπε να πεθάνει

Zagklos

Αυτό το ξεδιάντροπο που ξερνάς, είναι σχετικό με τις μεθόδους της ιεράς εξέτασης. Έβαζαν το κεφάλι του εξεταζόμενου στον νερό, αν πέθαινε, ήταν αθώος, αν δεν πέθαινε είχε τον διάβολο μέσα του και τον καίγανε ζωντανό! Μα τόσο μίσος αυτός ο ασιάτης γιαχβέ για τους ανθρώπους! Εσύ να προσέχεις μην αυτοδαγκωθείς και πας αδιάβαστος από λύσσα!

Νεοφιλελεύθεεος δεξιός

Ο λόγος που αντιδρώ στην θεία κοινωνία είναι επειδή είμαι Έλληνας και οι πρόγονοι μου, με πρώτο τον Αριστοτέλη, έθεσαν τους κανόνες της λογικής. Βέβαια αυτά συνέβησαν πριν από την έλευση της εβραϊκής αιρέσεως του χριστιανισμού και του σκοτεινού μεσαίωνα που ακολούθησε αλλά το ελληνικό φώς μεταλαμπαδεύτηκε στη Δύση και ξαναγύρισε εδώ με τον Διαφωτισμό. Ο ισχυρισμός ότι η θεία κοινωνία είναι ακίνδυνη είναι αντίθετος προς την κοινή λογική που δίδαξαν οι πρόγονοι μας διότι ακόμη και αν ισχύει λόγω της αλκοόλης που περιέχεται στο κρασί, ο συνωστισμός στον κλειστό χώρο της εκκλησίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Σε αυτή τη διαφωνία βλέπουμε την καθαρή ανωτερότητα του ελληνικού πνεύματος της επιστήμης και της λογικής επί του ανατολίτικου εβραϊκού χριστιανισμού

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης