Κορωνοϊός: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος απαγορεύει τον ασπασμό του Σταυρού και των εικόνων

elpidoforos-arxiepiskoposamerikihs

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέδωσε ανακοίνωση με δέκα οδηγίες, στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό - Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό

Οδηγίες εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ. Ελπιδοφόρος προς τον κλήρο και τους πιστούς σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στις εκκλησίες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε μια τέτοια κρίση, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου» και παράλληλα ζητείται από όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να προστατεύονται και να αποφεύγουν να παρακολουθούν τις λειτουργίες. "Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι ότι οι πιστοί δεν θα φιλούν πλέον το χέρι του ιερέα ούτε θα λαμβάνουν το αντίδωρο από τον ίδιο αλλά από το καλάθι.

Αναλυτικά οι οδηγίες προς τους κληρικούς:

1) Όλες οι ενορίες θα παρέχουν σταθμούς στον νάρθηκα και / ή στον κυρίως ναό για τους πιστούς ώστε να απολυμαίνουν τα χέρια τους καθώς εισέρχονται στην Εκκλησία.

2) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν στην είσοδο, οι οποίες θα συνιστούν σε άρρωστα άτομα να μην παρευρίσκονται στις λειτουργίες, αλλά συμμετέχουν μέσω τηλεόρασης ή Διαδικτύου (η διεύθυνση URL πρέπει επίσης να αναρτηθεί).

3) Οι κληρικοί δεν θα προσφέρουν τα χέρια τους για ασπασμό και θα αποφεύγουν να αγγίζουν τους πιστούς είτε με χειραψία είτε με εναγκαλισμό.

4) Ανακοινώσεις θα αναρτηθούν συνιστώντας ο σεβασμός στις εικόνες και στον σταυρό να αποδίδεται μόνο με κλίση.

5) Κανένα βιβλίο – Λειτουργική ή Γραφή δεν θα φυλάσσεται στις θήκες. Οι ενορίτες θα λάβουν οδηγίες να φέρουν τα δικά τους βιβλία από το σπίτι τους.

6) Οι πιστοί δεν θα λάβουν το Αντίδωρον από τους Κληρικούς, αλλά από μόνοι τους όταν φεύγουν από την εκκλησία. Την Τετάρτη (Άγιο Ευχέλαιο), κάθε ιερέας θα χρίσει τον κάθε πιστό χρησιμοποιώντας ξεχωριστά βαμβακάκια.

8) Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί όπως συνήθως.

9) Στις τελετές, ο «ασπασμός ειρήνης των κληρικών (“Kiss of Peace”) θα εγίνεται μέσω υπόκλισης τους ενός στον άλλο. Στις ενορίες όπου ο λαός ανταλλάσσει το Kiss of Peace, θα αποφύγουν την επαφή με το να υποκλίνονται ο ένας στον άλλο.

10) Μετά από κάθε λειτουργία όλα τα λειτουργικά αντικείμενα και επιφάνειες να καθαρίζονται προσεκτικά.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής:

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές στον Χριστό, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 (κορονοϊός) παγκοσμίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησε φόβο, άγχος και γνήσια ανησυχία. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι φόβοι κανενός δεν πρέπει να απορριφθούν άκριτα. Ήδη, θρησκευτικά σώματα ανταποκρίνονται με παρόμοιους τρόπους, αλλά τρόπους που δεν είναι απαραίτητα συνεπείς. Προκειμένου να βοηθήσουμε τους πιστούς, αυτή η ανακοίνωση έχει σκοπό να μας καθοδηγήσει και να μας ενημερώσει όλους.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί γνωρίζουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί υλικά μέσα για να επικοινωνήσει μαζί μας τις ευλογίες και την παρουσία Του. Η γεμάτη χάρη παρουσία των εικόνων, των λειψάνων, του Αγιασμού, των σταυρών, αντικειμένων (όπως τα λουλούδια) και ακόμη και ο ασπασμός του χεριού ενός ιερέα, μεταφέρουν στον πιστό τη χάρη και την ενέργεια του Θεού. Τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στην κατεστραμμένη φύση του έκπτωτου κόσμου. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας.

Σε μια κρίση σαν αυτή, πρέπει να επαγρυπνούμε ως κοινότητα, μήπως οι εκκλησίες μας γίνουν σημεία μετάδοσης της νόσου. Τα άχραντα μυστήρια, η Αγία Ευχαριστία, δεν είναι απλά ένα υλικό στοιχείο αλλά το ίδιο το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου, συμβουλεύουμε αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους. Η ακολούθηση των βασικών βημάτων της καλής υγείας, όπως συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο λογική, αλλά συνετή και κατανοητή από τους άλλους. Στην πραγματικότητα, είναι μια πράξη αγάπης.

Οι κληρικοί και οι λαϊκοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές όπως σχολαστικό και λεπτομερές πλύσιμο των χεριών και συχνό καθαρισμό του λειτουργικού χώρου και των αντικειμένων (π.χ. σταυροί, εικόνες κ.λπ.).

Εκείνοι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (οι ηλικιωμένοι σε κίνδυνο, αυτοί με κατασταλμένο αυτοάνοσο σύστημα και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες) θα πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους αποφεύγοντας την παρακολούθηση εκκλησιαστικών λειτουργιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, όσοι ταξιδεύουν σε διεθνές επίπεδο, να αποφεύγουν να έρθουν σε εκκλησιαστικές λειτουργίες για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών (χρονικό διάστημα επώασης). Χάρη στα θαύματα της τεχνολογίας, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από τις ακόλουθες υπηρεσίες στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο και οι κληρικοί μπορούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι για να τους προσφέρουν τα Μυστήρια. Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας.

Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινή προφύλαξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης. Πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος: Διότι ο Θεός δεν μας έχει προκαλέσει για οργή, αλλά για να επιτύχουμε τη σωτηρία μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος πέθανε για μας, έτσι ώστε είτε ξυπνήσουμε είτε κοιμηθούμε, να μπορούμε να ζήσουμε μαζί Του. Συνεπώς, ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο και χτίζετε το ένα πάνω στο άλλο, ακριβώς όπως κάνετε. (Α Θεσσαλονικείς 5: 9-11) «… το? διαφυλαχθ?ναι τ?ν ?γίαν ?κκλησίαν κα? τ?ν πόλιν ταύτην, κα? π?σαν πόλιν κα? χώραν άπ? λοιμο?….».

Με πατρικές προσευχές και την ευλογία του Χριστού

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Διαβάστε επίσης:

- Κορωνοϊός: Μέλος σε γνωστή αλυσίδα γυμναστηρίων των βορείων προαστίων διαγνώστηκε με τον ιό
- Κορωνοϊός: Νέο βίντεο του υπουργείου Υγείας - Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό
- Κορωνοϊός - Αμβρόσιος: Εάν φοβηθείτε ότι κολλήσατε, θα λέτε Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ με - Βίντεο

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Κοινός Νους

Προφανώς δεν ξέρετε να διαβάζετε. αρ. 8: Η Ευχαριστία θα διανεμηθεί ως συνήθως. Δηλαδή από το Άγιο Ποτήριο με τη λαβίδα (κουταλάκι, για τους αδαείς..). Αλλά δεν ξέρετε να διαβάζετε... Φυσικά, το να κάνει μία υποκλιση κανείς μπροστά στην εικόνα είναι σαν ασπασμός, δεν διαφέρει. Η Θεία Κοινωνία όμως θα τελείται κανονικά και θα μεταδίδεται με τον συνήθη τρόπο. Και δείτε και απευθείας αναμετάδοση από ελληνορθόδοξη ενορία στην Αμερική (έχουν μερικές) και θα το διαπιστώσετε...

Λαθος στην μεταφραση.

Αν διαβασετε την επιστολη του Αρχιεπισκοπου δεν αναφερει τιποτα απο την δεκαδα. fake news. Μην διαδιδετε ψευδεις ειδησεις. Εκτός.... αν δεν μιλαει καλα τα αμερικανικα ο αρθρογραφος.

Efstathios VITTA22

Άγιε Αμερικής καταργείτε τους Πατέρες και τους Αγίους. Το χέρι του Ιερέως που απλώνει να ασπαστεί ο πιστός δεν είναι του Ιερέως, αλλά του Χριστού. Εκτός αν αυτά που αναφέρονται στα Γεροντικά τα θεωρείτε "ξεπερασμένες μπούρδες". Έπειτα οι Ορθόδοξοι Ναοί δεν είναι συναγωγές δαιμόνων, όπως των αιρετικών, αλλά Οίκος Του Τριαδικού Θεού, όπου πνέει Το Άγιον Πνεύμα!!! Μη σκανδαλίζετε άλλο τους Ορθοδόξους και μάλιστα σ' αυτή την Περίοδο Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Συνεχίζετε την πολεμικής σας εναντίον της Ορθοδόξου Πίστεως. Ξεκινήσατε με τους "καβγατζήδες" με την "Θεία Κοινωνία των αιρετικών" και τώρα με τη "Θεία Κοινωνία, Το Χέρι Του Χριστού και τον Οίκο Του Τριαδικού Θεού". Κάντε λίγο εγκράτεια στον παποζηλωτισμό!!! Μιλήστε και λίγο με τον Άγιο Ιάκωβο τον Με συγχωρείτε!!!

Δημήτρης

Τι άλλο θα ακούσουμε! Εμ, παιδί του Βαρθολομαίου δεν είναι; Γιαυτό ο κόσμος προτιμούσε να πηγαίνει και πάει ακόμη στα μοναστήρια που δημιούργησε ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας.

Nikos

Λείπει το 7 :)

Ch

Σπεύσατε παλιότρολακια να σχολιάσετε... Οποίος δεν θέλει να κοινωνήσει να μην το κάνει.... Εσείς εξάλλου κοινωνήσατε ποτέ στην ζωή σας;;; Αναρχοκομουνιά;;;;;

Το ξέρατε οτι

Ο θεός έχει Kaspersky antivirus δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Τα αυτονοητα ειπε

Και μεσα σε αυτα, πως η κοινωνια/μεταληψη θα παρεχεται ως συνηθως, προφανως γιατι εδω και αιωνες καμια επιδημια δεν εχει ξεκινησει ή διασπαρει απο αυτην! Προς το παρον λοιπον, κοινωνουμε κανονικα, οπως ακριβως λενε και οι δικοι μας ιερεις. Φυσικα, επειδη ζουμε σε πονηρους καιρους, αν ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ οτι η κοινωνια διασπειρει τον ιο, θα πραξουμε αναλογως.

χΧχ

Όλη η εικόνα της Ελλάδας σε μερικά σχόλια. Ο άλλος λέει ντροπή του που έπραξε το αυτονόητο, ο άλλος οτι σε Ορθόδοξες χώρες δεν είχαμε θανάτους. Καλό μεσαίωνα όρνεα.

Παρλιάρος

Η ξουρισμένη μασονική μαιμού από τον κώλο της ξεχωρίζει. Ουστ αντίχριστε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης