Κορωνοϊός-Μέτρα: Κλειστά σχολεία, στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις

Κορωνοϊός-Μέτρα: Κλειστά σχολεία, στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις

Κορωνοϊός-Μέτρα:  Πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020 - Αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής συστήνουν οι ειδικοί  -  Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες - Κλείνει για 48 ώρες το Deree και το Pierce - Αναστέλλονται τα προγράμματα κολύμβησης και οι πανελλήνιοι σχολικοί αγώνες

psekasmos-koronaios-ios-asthenia-iosh-sxolia-arthrou
Υψώνοντας ειδικό «πλέγμα» μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και αναστέλλοντας πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, συνεχίζει η χώρα μας «να δίνει τη μάχη για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός» όπως χαρακτήρισε χθες την περίοδο που διανύουμε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 να έχουν ανέλθει από τις 26 Φεβρουαρίου ως σήμερα στα 84, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, και με τη «μάχη» των υγειονομικών και των επιστημονικών αρχών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να επιβραδυνθεί η πορεία του ιού, η απεύθυνση του υπουργού Υγείας προς όσους συγκαταλέγονται σε ευπαθείς ομάδες ήταν σύντομη και περιεκτική.

«Παρότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα» είπε ο κ.Κικίλιας, χθες το απόγευμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω στοχευμένα μέτρα.

Ο Υπ.Υγειας Βασιλης Κικιλιας για τα 84 επιβεβαιωμενα κρουσματα του κορονοϊου.


Ποια είναι τα νέα μέτρα

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί της Επιτροπής και ανακοινώθηκαν από τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, εστιάζουν ειδικώς στην προστασία των ευπαθών ομάδων και στην όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεσή τους στον νέο ιό και τη νόσο που προκαλεί, με δεδομένο πια επιστημονικό ότι οι ευπαθείς ομάδες πλήττονται έντονα από την επιδημία.

Κλείσιμο
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Σύσταση για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής καθώς και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας, Κέντρα αποκατάστασης, Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και Μονάδες τεχνητού νεφρού.

- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

- Αναστολή των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα – μεταξύ των οποίων και η συναυλία του Κολομβιανού Maluma που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο ΟΑΚΑ - όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.

- Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

- Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμη πως η Επιτροπή συνέστησε, ο εργαστηριακός έλεγχος των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Το επόμενο κρίσιμο διάστημα και ο σχεδιασμός για τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση, ακόμη και ραγδαία, των κρουσμάτων της νόσου που προκαλεί ο κορονοιός, στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορωνοϊό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα με τα καθ´ υπερβολή μέτρα που έχει λάβει αυτές τις δύο εβδομάδες που καταγράφεται διασπορά κρουσμάτων  φαίνεται να κερδίζει το πολύτιμο, για το συστημα υγείας και την προετοιμασία του, διάστημα των δυο-τριών εβδομάδων μέχρι επέλθει το δυνατό κύμα της επιδημίας.

«Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως π.χ. δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοςοκομείο Ρίου είναι ο ένας άξονας του σχεδιασμού.

Ο άλλος είναι η αναγκαστικη διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέφθηκε άλλωστε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν σύμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενων με γρίπη.

Πλεον όμως ο σχεδιασμός αφορά περισσότερες κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενων με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον κορονοιό. Οι επιστημονικές εισηγήσεις είναι σαφείς σε αυτό: ότι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ και προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και ο σχεδιασμός, προς τη μετατροπή ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεια ασθενων με νόσο COvid-19.


Κλειστά σχολεία

Μεγαλώνει η λίστα με τα κλειστά σχολεία της χώρας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ηδη βρισκόμαστε στην φάση με κλειστά όλα τα σχολεία τριών νομών και περιορισμένο αριθμό σχολείων στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία των γονέων για πιθανό κλείσιμο και άλλων σχολείων, ή ακόμα και όλων των σχολείων, σε ένα δυσμενές σενάριο μαζικής εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι στιγμής με το σενάριο ότι η λειτουργία των σχολείων θα αναστέλλεται κατά περίπτωση, και όχι οριζόντια, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στα όμορα σχολεία με αυτά που εμφάνισαν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα (10/3) και αύριο (11/3) το Κολλέγιο Deree και το Pierce στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους, καθώς εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊού.

Χθες δημοσιοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου. Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Γαλατσίου ο οποίος ανάφερε ότι ένας Δήμος οργανωμένος οφείλει να προστατεύει υπεύθυνα τους κατοίκους του με σωστή ενημέρωση και άμεσες στρατηγικές δράσεις. O δήμος Γαλατσίου προχωρά σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων. Επίσης κρούσμα κορωνοϊού σε γονέα μαθητή του IBDP του Κολλεγίου Αθηνών επιβεβαιώθηκε χθες, και το Κολλέγιο έκλεισε πάλι. Η χθεσινή ανακοίνωση που υπογράφει η Αναστασία Παπακωστοπούλου, Διευθύντρια Ιδιωτικού Λυκείου-Κολλέγιο Ψυχικού επιβεβαιώνει ότι: «Πριν λίγο λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Ε.Ο.Δ.Υ. ότι μεταξύ των γονέων μαθητών του IBDP υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού». Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε σε γονέα μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου. Ο Δήμος Διονύσου ανακοίνωσε ότι: «Επιβεβαιώνεται ότι γονέας μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου, κατόπιν ιατρικού ελέγχου σε Νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό .Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το περιστατικό, η Διευθύντρια του Σχολείου κα Τριανταφυλλιά Δάλλα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο οποίος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος που έχει προκύψει. Οι μαθητές οι οποίοι είναι παιδιά του γονέα που βρέθηκε θετικός SARS-coV-2, για προληπτικούς λόγους δεν προσέρχονται για μάθημα στο σχολείο. Aπό χθες έως και τις 22 Μαρτίου το σχολείο θα παραμείνει κλειστό, μετά από απόφαση των υπουργείων παιδείας και υγείας».

Λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορωνοϊό, οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά. Το υπ. Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση τεχνολογίας στα σχολεία. Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε επίσης ότι αναστέλλεται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η λειτουργία του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών και του Δημοτικού Κολλεγίου, για προληπτικούς λόγους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μελών των δύο σχολικών κοινοτήτων με προσβληθέντες από κορωνοϊό.

Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά. Επίσης καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές. Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα». Επίσης ορίστηκε από την κρατική προεδρία της ΕΕ τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ για την Πέμπτη προκειμένου να συντονίσουν οι υπουργοί τις δράσεις τους απέναντι στον κορωνοϊο και τις επιπτώσεις τους στην εκπαίδευση, καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης ζητημάτων που έχουν ανακύψει, και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές (π.χ. αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, μεθόδους κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία που αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι σχετικές ημερομηνίες, συνολικά, έχουν ως εξής:

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020:

1. ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

2. Κολλέγιο Deree  (Αθήνα)

3. Pierce (Αθήνα)

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020:

105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020:


1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών
2. Λεόντειο Λύκειο Πατησίων
3. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
4. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας
5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου
7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου
8. 11ο Λύκειο Περιστερίου
9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
11Όλα τα σχολεία του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020:

1. 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης
2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης
3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 18 Μαρτίου 2020, σε όλες τις σχολικές μονάδες των νομών:

Αχαΐας
Ηλείας
Ζακύνθου

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 23 Μαρτίου 2020:

1. Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής Ντε λα Κρουά
2. 49ο ΓΕΛ Αθηνών
3. 20ο ΓΕΛ Αθηνών
4. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών
5. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών
6. 22ο ΓΕΛ Αθηνών
7. 9ο Δημοτικό Αλίμου
8. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)
9. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων
10. 6ο Δημοτικό Βριλησσίων
11. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων
12. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
13. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
14. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου
15. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου
16. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου
17. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου
18. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου
19. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
20. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα
21. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας
22. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας
23. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
24. 9ο Δημοτικό Δάφνης
25. 2ο Δημοτικό Διονύσου
26. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής
27. 2ο Δημοτικό Πειραιά
28. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά
29. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά
30. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
31. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
32. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
33. American Community Schools
34. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Ισραηλίτικης Κοινότητας Αθηνών
35. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

Αναστολή λειτουργίας μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020:

1. 65o Γυμνάσιο Αθηνών
2. 40ο ΓΕΛ Αθηνών
3. Ιταλική Σχολή Αθηνών
4. 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου
5. 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας
6. Πειραματικό ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων
7. 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
8. 2ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας
9. Ελληνογαλλική Σχολή «'Αγιος Ιωσήφ» (γυμνάσιο και λύκειο) Πεύκης
10. 2ο ΓΕΛ Πεύκης
11. Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού
12. Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών
13. Ιδιωτικό Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού
14. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας
15. 2ο ΓΕΛ Φλώρινας
16. 1ο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου (Λέσβος)
17. Γυμνάσιο Πλωμαρίου (Λέσβος)
18. Ιδιωτικό Γυμνάσιο Κολλέγιο Αθηνών
19. Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Ιωάννης Μ. Καρράς»
20. Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών
21. Δημοτικό Κολλεγίου Ψυχικού


Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα κορωνοϊού: Οι εστίες έξαρσης στην Ελλάδα - Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα


Κορωνοϊός: Ποιος θεωρείται «ύποπτο» κρούσμα και ποιοι χαρακτηρίζονται «στενές επαφές» του ασθενή

Κορωνοϊός - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Οι οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης