Επίσημη η ίδρυση του Κέντρου Ερευνών και Μελέτης Βοιωτίας

voiotia

Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική εκδήλωση του Κέντρου, την οποία χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ιδρυτική εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας, στο κέντρο Γεροντολογίας: «Άγιος Πορφύριος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Νικολάου Κόλλια, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών και αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της συνάντησης αυτής, που είναι η γενέθλιος ημέρα του νέου Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Βοιωτίας.

Αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης της Βοιωτίας από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Είπε ακόμα ότι η Βοιωτική γη έχει να παρουσιάσει σημαντικές πόλεις, όπως η Θήβα, η Λιβαδειά, ο Ορχομενός, η Χαιρώνεια, οι Θεσπιές, η Τανάγρα κ.λπ., τονίζοντας παράλληλα ότι η Θήβα είναι η μόνη πόλη που κατοικείται συνεχώς για 10.000 χρόνια.

«Σήμερα σκεφθήκαμε πως μπορεί να συνεχιστεί το έργο που η εταιρεία είχε αρχίσει το 1983, ένα έργο πολιτιστικό και κοινωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας και εκ παραλλήλου τόνισε ότι θα πρέπει να καλλιεργήσει και να εμπνεύσει τη νεολαία. Τη συνάντηση συντόνισε ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Ιωάννης Τσούρας.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος, οι Βουλευτές της περιοχής, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και οι Δήμαρχοι των περιοχών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Μακαριώτατος συνοψίζοντας είπε: «Από αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκε ένα “κενό‘, μια ανάγκη για την ανάδειξη του τόπου μας. Χαίρομαι κάθε φορά που λαμβάνω συλλογικούς τόμους για διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ειδικά όταν αναφέρονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Βοιωτία, η οποία έχει και αυτή θησαυρούς αγνώστους και γνωστούς. Αλλά οι θησαυροί μας χρειάζονται προσοχή και σεβασμό στη διάσωσή τους».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις παρεμβάσεων στα μνημεία, συχνά με τρόπο ανορθόδοξο και πρόχειρο. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να διασώσουμε μόνο το παρελθόν αλλά πρέπει με βάση την παράδοση να κοιτάξουμε το μέλλον. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχετικοί επιστήμονες, ώστε ο πολιτισμός μας να αναδειχθεί και ο οποίος είναι πλούσιος.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Φοβερό

Πράγματι οι Βοιωτοί ξεχωρίζουν γιατί τρώνε προβατίνα κοντοσούβλι και εξ αυτού έχουν αποκτήσει σπινθηροβόλο βλέμμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης