Ολομέλεια ΣτΕ: Σε κλίμα έντασης συζητήθηκαν οι περικοπές των συντάξεων και του 13ου-14ου μισθού

ste

Στο στόχαστρο των δικηγόρων Σωματείων Συνταξιούχων βρέθηκαν οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου - Στο επίκεντρο της μαραθώνιας συνεδρίασης τα αναδρομικά και οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Τα νομικά πυρά πληθώρας δικηγόρων δέχθηκαν σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου για το φλέγοντα θέματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμύριων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Σε κλίμα έντασης συζητήθηκαν σήμερα σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το αίτημα του ΕΦΚΑ, για πρότυπη πιλοτική δίκη (νόμος 3900/2010) για το ζήτημα των περικοπών συντάξεων κ.λπ. με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Οι δικηγόροι συνταξουχικών Σωματείων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.λπ.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι των Σωματείων να αποδώσουν σκοπιμότητα στην ενέργεια του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη για το επίμαχο θέμα, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», προσέθεσαν με νόημα οι δικηγόροι.

Τόνισαν ακόμη, ότι δεν μπορεί το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει και δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

Ακόμα, οι δικηγόροι αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δισ.. ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Αρκετός χρόνος αναλύθηκε για την ύπαρξη ή μη αναλογιστικής μελέτης τα τελευταία χρόνια ως προς το ζήτημα της ικανότητας οικονομικής επιβίωσης του ΕΦΚΑ, κατά τον πρίν και μετά χρόνο έκδοσης από Ολομέλεια του ΣτΕ των αποφάσεων της για το νόμο Κατρούγκαλου και για τις περικοπές των συντάξεων, κ.λπ.

Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ.. ευρώ,

-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και

-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. Ευρώ.

Τι υποστήριξαν ΕΦΚΑ και Ελληνικό Δημόσιο

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξαν ότι είχαν δικαίωμα να ζητήσουν πρότυπη-πιλοτική δίκη πλέον του ότι ήταν μονόδρομος, καθώς δεν είχαν άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψουν τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στην Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει το χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016

Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξε επίσης ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

..............

Οι δικαστές ξέρουν το κόλπο. Θα κάνουν την ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ για να πνίξουν όλες τις αγωγές ! Το κάνουν όπως ο Πικραμένος. Κανονίζεις την αναγνώριση της νομιμότητας του μνημονίου και ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ γίνεσαι Αντιπρόεδρος κόμματος. Άμα σβήσεις και τα μισά ή όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων ΔΗΘΕΝ ΜΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ τότε μπορεί πάλι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ να γίνεις και πρόεδρος Δημοκρατίας? Και άσε τα δικαστήρια να κάνουν δημόσιες σχέσεις δικαιώνοντας όλους τους συνταξιούχους ξέροντας ότι στο τέλος θα πάρουν.....το μακρύτερο!!! Και επειδή το παιχνίδι είναι σικέ, οι κυβερνητικοί μέσω του Υπουργού Προπαγάνδας ΑΥΤΙΑ, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα πληρώσουν σε ότι αποφασιστεί στην πιλοτική δίκη. ΔΗΛΑΔΗ ΟΥ-ΜΠΑΛΑ…. Οι δικαστικοί είναι η μόνη επαγγελματική τάξη που πάντα ήταν με τον εκάστοτε κυβερνώντα και ποτέ δεν έχουν χάσει προνόμια. 1940-45 Τίποτα!!! Υποτακτικοί στους ναζί και αντιστασιακοί ένα πράγμα. 1967-74 Τίποτα!!! Χουντικοί και αντιστασιακοί (αν βρει κανείς κάποιους αντιστασιακούς να μου τηλεφωνήσει), ένα πράγμα. Και πάντα τσιμουδιά όλοι. Αριστεροί και δεξιοί μούγκα. Αυτοί πάντα ήταν και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και για αναδρομικά μόνοι αποφασίζουν για το τι λαμβάνουν έτσι ώστε να ακολουθούν -νόμιμα λέω τώρα- και οι βουλευτές. ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ-ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ εις βάρος του πόπολου. Όλοι οι δωσίλογοι, χαφιέδες και συνεργάτες με τους εχθρούς της Ελλάδος, επιβίωσαν και πλούτισαν χωρίς κανείς να τους πειράξει ή να ενοχλήσει. Ως γνωστόν από το 1940 μέχρι σήμερα δεν άνοιξε μύτη σε όλους αυτούς. Σε όλες τις χώρες γίνανε δίκες δωσίλογων, εδώ ελάχιστοι την πληρώσαν μόνο. Άρα γιατί να φοβηθεί κάποιος τέτοιος; Τι θα του κάνουν; Τίποτα! Ότι έγινε και με τον πατέρα του Πικραμένου ο οποίος με τα λεφτά του μπαμπά του (αποκλειστικός εκπρόσωπος εκτύπωσης και διανομής ναζιστικού τύπου σε όλη την Ελλάδα) ) μεγάλωσε Ναζιστικοτραφώς και σπούδασε νομικά στη Γερμανία και τώρα σαν Πρόεδρος του ΣτΕ νομιμοποίησε το μνημόνιο και έτσι - τυχαία, λέω τώρα - έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος ΠτΔ!!!!!!!!!!!!

Γιάννης

Άθλιοι πολιτικάντηδες. Ο μαυρογιαλούρος μποστά σας ήταν άγιος γιατί τουλάχιστον είχε φιλότιμο και παραιτήθηκε. Βρούτση στου Αυτιά κάθε Σαββατοκύριακο άλλα μας έλεγες. Τώρα πας στο δικαστήριο που ξέρεις τι αποφασίζει συνήθως.

Δημήτρης

Ελληνάδες μου Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου. Το υπηρέτησα για 35 έτη και τρεις μήνες. Παρακολουθώ τις ανοησίες (διαμαρτυρίες, δίκες, ΣΤΕ κλπ.) του σιναφιού μας και σκέφτομαι: Αν είναι το κράτος να δώσει κάποια δισεκατομμύρια (πολλά είναι τελικά τα 24 ή 26) σε εμάς τα χούφταλα (που ένα γιαουρτάκι μας φτάνει ...) δεν αποφασίζουμε να σταματήσουμε κάθε διεκδίκηση και να δώσουμε έτσι τη δυνατότητα στο στρατό μας να εφοδιαστεί με αεροπλάνα, φρεγάτες και άλλα εξοπλιστικά μέσα και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους τα παιδιά μας; Προσωπικά πιστεύω ότι η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται τη συνδρομή μας. ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. Ευχαριστώ το ΘΕΜΑ για τη φιλοξενία.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙς ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΜΕ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ....ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟς...ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΗΤΑΜΕ...

Στέφανος

Είσαι ψεύτης καί προβοκάτορας διότι γνωρίζεις πολύ καλά ότι τά χρήματα πού πιθανόν νά κερδίσουν οί συνταξιούχοι στά δικαστήρια θά φαγωθούν από τούς επιτήδειους. Ακόμη καί άν χαριστούν υπέρ τών Ε.Δ.

κουκουρούκου

Να τα δώσεις γιατί και ο Ντέννης και ο Χούμπαυλης έχουν έξοδα τελευταία και τους λείπουν κάτι μύρια......

Andrew

Να τα χάσουμε, δεν τα χάνουμε....Να τα πάρουμε, δεν τα πέρνουμε....!!! Σα΄ δε ντρεπόμαστε ......

ajhon

Το πως κτίζαμε τη σύνταξη δεν νοιάστηκε κανείς για τη μοιρασιά φρόντισαν .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης