Συντάξεις: Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι περικοπές σε κύριες-επικουρικές και η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού

sumboulkio-epikratias-arth

Με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» καθώς εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές - Συγκέντρωση συνταξιούχων έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δύσκολη ημέρα, από κάθε πλευρά, θα είναι η σημερινή για την μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά την οποία θα συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα τόσο των αναδρομικών και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων των 2,5 εκατομμύριων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, όσο και την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Οι υποθέσεις αυτές εισήχθησαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λίγους μόλις μήνες μετά την πρόσφατη δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομελείας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε κρίνει το «νόμο Κατρούγκαλο». Εισήχθησαν προς συζήτηση αυτή τη φορά με τη διαδικασία της πρότυπης δίκη (νόμος 3900/2010) και μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ, της 15ης Νοεμβρίου 2019.

Στο αίτημα του ΕΦΚΑ, η απάντηση της αρμόδιας 3μελους επιτροπής του ΣτΕ ήταν θετική, με το επιχείρημα ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Πάντως, δικηγόροι εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους ως προς το αυθόρμητο αίτημα του ΕΦΚΑ για πρότυπη δίκη, κάτι που αυξάνει τους ενδοιασμούς αυτούς, η επιχειρηματολογία που επικαλείται και προβάλλει το Ταμείο για την υπέρογκη επιβάρυνση την οποία θα δεχθεί μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση θετικής έκβασης των αποφάσεων της Ολομέλειας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Οι ίδιοι δικηγόροι δεν κρύβουν ότι οι ελπίδες να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, κ.λπ., είναι ελάχιστες και αναμένουν τη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ για επιβεβαιώσουν την πρόβλεψή τους.

Μάλιστα, αναμένεται από το πρωί στις 8:30 να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ, καθώς, όπως λέγεται, αναμένονται πούλμαν να έρθουν από την επαρχία, για να διαδηλώσουν την αναγκαιότητα δικαίωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του και για να εντυπωσιάσει επικαλείται με υπόμνημά του προς τους σύμβουλους της Επικρατείας ότι τα αναδρομικά υπολογίζονται στο εξωφρενικό ποσό των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι θα τιναχθεί στον αέρα ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αναλυτικά ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,
-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και
-Από 12/5/2-16 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε για τους 80 μήνες, δηλαδή από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Η νομική επιχειρηματολογία στηρίζεται στο ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, κ.λπ., αλλά επικαλούνται και τις αποφάσεις ΣτΕ του 2015 που ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (23)

no name

Καλημέρα....περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ;;δεν την ξέρετε;;;γιατί ο μέγας φορατζής Βρούτσης έβαλε την διορισμένη απ αυτόν διοίκηση του ΕΦΚΑ να πάει στο ΣτΕ;;;για πόσο αφελείς μας περνούν;;;τίποτα δεν θα δώσουν .Δεν έχει το κράτος λεφτά για αναδρομικά;;;;είχε όμως για να ανακεφαλαιοποιήσει 2-3 φορές τις τράπεζες,ιδιωτικές εταιρείες.....Και στο κάτω -κάτω να δώσουν αναδρομικά ας δώσουν γενναίες αυξήσεις σ αυτούς που τσάκισαν με τα 35- 40 χρόνια δουλειάς.Άντε να δω τι θα λες με τον Αυτιά το Σ/Κ από το κανάλι της κυβέρνησης.....Ποιον δουλεύεις ρεεεεεεεεεεεεεεεε

............

Οι δικαστές ξέρουν το κόλπο. Θα κάνουν την ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ για να πνίξουν όλες τις αγωγές ! Το κάνουν όπως ο Πικραμένος. Κανονίζεις την αναγνώριση της νομιμότητας του μνημονίου και ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ γίνεσαι Αντιπρόεδρος κόμματος. Άμα σβήσεις και τα μισά ή όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων ΔΗΘΕΝ ΜΕ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΚΗ τότε μπορεί πάλι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ να γίνεις και πρόεδρος Δημοκρατίας? Και άσε τα δικαστήρια να κάνουν δημόσιες σχέσεις δικαιώνοντας όλους τους συνταξιούχους ξέροντας ότι στο τέλος θα πάρουν.....το μακρύτερο!!! Και επειδή το παιχνίδι είναι σικέ, οι κυβερνητικοί μέσω του Υπουργού Προπαγάνδας ΑΥΤΙΑ, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα πληρώσουν σε ότι αποφασιστεί στην πιλοτική δίκη. ΔΗΛΑΔΗ ΟΥ-ΜΠΑΛΑ…. Οι δικαστικοί είναι η μόνη επαγγελματική τάξη που πάντα ήταν με τον εκάστοτε κυβερνώντα και ποτέ δεν έχουν χάσει προνόμια. 1940-45 Τίποτα!!! Υποτακτικοί στους ναζί και αντιστασιακοί ένα πράγμα. 1967-74 Τίποτα!!! Χουντικοί και αντιστασιακοί (αν βρει κανείς κάποιους αντιστασιακούς να μου τηλεφωνήσει), ένα πράγμα. Και πάντα τσιμουδιά όλοι. Αριστεροί και δεξιοί μούγκα. Αυτοί πάντα ήταν και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και για αναδρομικά μόνοι αποφασίζουν για το τι λαμβάνουν έτσι ώστε να ακολουθούν -νόμιμα λέω τώρα- και οι βουλευτές. ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ-ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ εις βάρος του πόπολου. Όλοι οι δωσίλογοι, χαφιέδες και συνεργάτες με τους εχθρούς της Ελλάδος, επιβίωσαν και πλούτισαν χωρίς κανείς να τους πειράξει ή να ενοχλήσει. Ως γνωστόν από το 1940 μέχρι σήμερα δεν άνοιξε μύτη σε όλους αυτούς. Σε όλες τις χώρες γίνανε δίκες δωσίλογων, εδώ ελάχιστοι την πληρώσαν μόνο. Άρα γιατί να φοβηθεί κάποιος τέτοιος; Τι θα του κάνουν; Τίποτα! Ότι έγινε και με τον πατέρα του Πικραμένου ο οποίος με τα λεφτά του μπαμπά του (αποκλειστικός εκπρόσωπος εκτύπωσης και διανομής ναζιστικού τύπου σε όλη την Ελλάδα) ) μεγάλωσε Ναζιστικοτραφώς και σπούδασε νομικά στη Γερμανία και τώρα σαν Πρόεδρος του ΣτΕ νομιμοποίησε το μνημόνιο και έτσι - τυχαία, λέω τώρα - έγινε αντιπρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος ΠτΔ!!!!!!!!!!!!

Δημητρης

τέλειο σχόλιο...

Μαλιστα

Αν όμως δεν τα δώσουν έστω και με δόσεις σε βάθος χρόνου, να επιστρέψουν και όσοι έχουν πάρει ήδη τα δικά τους. Διαφορετικά μιλάμε για παράβαση του Συντάγματος όσο και να χτυπιούνται κάτω ομαδικώς ή να το παίζουν Κινέζοι.

Μονο οι φοροι και τα τεκμηρια ειναι...συνταγματικοι ( αν προκειτε για το μισθο μας ) Ουχαχαχα..!

Μια χωρα δυο κοσμοι .Οι μισοι Ελληνες ομηροι των αλλων μισων και του κρατικοδιαιτου τερατος των μαζι τα φαγαμε .Οι προσδιορισμοι αριστερα , δεξια κλ απεδειχθη οτι ηταν ολα παραμυθια . Για τους μισους Ελληνες που ζουνε απο το κρατος ,τους ( φοροφαγαδες ), ισχυει το πουληστε ολη την Ελλαδα απο τον Εβρο εως την Γαυδο , ξεσκιστε τους αλλους με φορους 70%,80%,90% και πανω απο το εισοδημα ωστε να γινουν ( χρεοφειλετες) και αρπαξτε τους την περιουσια , η δανειστειτε αλλα 400 δις ευρω , αρκει να βγαζει το ΑΤΜ καθε μηνα τα ( κεκτημενα ) μας . Για τους αλλους τους ( φοροφυγαδες ) που δεν ζουν απο το κρατος ισχυει το ο σωζων εαυτον σωθητω και οπως μπορει ο καθενας , απο το φορολογικο Νταχαου που εστησαν οι ελιτ των κρατικοδιαιτων και οι ( δανειστες ) κατα των Ελληνων και των περιουσιων τους που δεν απλωσαν χερι στο δημοσιο ταμειο και δεν προλαβαν να τα στειλουν εξω. Αυτό το κράτος που ρουφάει το αίμα με το μπουρί της σόμπας απο τους 2 και το δίνει στους 8 δεν σταματάει με τίποτα!Όσοι μπορείτε τρεξτε μακρυα και μην κοιτατε πισω . Πηγαίνετε σε μια χώρα της προκοπής να γλυτώσετε. Εδώ καμία σωτηρία και έπονται τα χειρότερα τα επόμενα χρόνια. .Οφσορ αριστεροδεξια ελιτ από την μια , και εκατομμυρια μετακινουμενες κρατικοδίαιτες ακριδες από την άλλη δεν θα σας αφησουν ουτε σταγονα αιματος..

Νίκος

Αυτό που έκανες μοιάζει με τη δημιουργική λογιστική του Βαρουφάκη. Πόσο μοιάζει το κόμμα σου με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που εσύ δε το βλέπεις αφού είτε βολεύτηκες, είτε περιμένεις τη σειρά σου, είτε απολαμβάνεις τη σιγουριά της δύναμης της εξουσίας μη τυχόν και σου κάτσει καμιά στραβή. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, διαφορετικά μιλάμε για διαστροφή...

Νίκος

Ο νόμος Κατρούγκαλου στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, με εξορθολογισμό των συντελεστών αναπλήρωσης, πράγμα που συμβάλει στην βιωσιμότητατα του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά που επικαλέστηκαν οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο , δηλαδή ότι οι περικοπές της περιόδου 2012-2014 θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , γιατί εκμηδενίζουν το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και καταργούν της αρχή της δοτής αρμοδιότητας και της επικουρικότητας , απερρίφθησαν από το εν λόγω δικαστήριο με την με ημερομηνία 05/07/2017 απόφαση του. Λέει λοιπόν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι οι περικοπές αυτές ήταν απόλυτα αναγκαίες για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος και την περιστολή των ασφαλιστικών δαπανών, οι οποίες είχαν εκτροχιαστεί με , αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς της χώρας. Ενώ παράλληλα υπήρχε τεράστιο θέμα με την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων . Επομένως αν η ολομέλεια του ΣΤΕ επικαλεστεί την ως άνω απόφαση, που αποτελεί ευρωπαϊκό δεδικασμένο , θα αναγκαστεί να εκδώσει αρνητική απόφαση.

Άγγελος

Ανταποδοτική σύνταξη : Εξαρτάται από τον συντάξιμο μισθό, επί τα έτη ασφάλισης επί τα ποσοστά αναπλήρωσης. Συντάξιμος μισθός : Είναι ο μέσος μισθός του συνόλου των αποδοχών (προσαυξημένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή –ΔΤΚ) από το έτος 2002 έως και τη ημερομηνία συνταξιοδότησης. Όλοι οι ειδήμονες καθημερινά επικεντρώνουν την κριτική τους στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία όντως είναι πολύ μικρά, αν αναλογισθούμε πώς απο το 63% του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, πήγαν στα 42.8% με την δαμόκλειο σπάθη του Κατρούκαλου, για τα 40 χρόνια ασφάλισης. Ας δούμε τώρα πως ο συντάξιμος μισθός επηρεάζει τις συντάξεις. Έστω δύο παντοπώλες βγαίνουν στην σύνταξη το 2017 με 40 χρόνια ασφάλισης και με την ίδια ασφαλιστική κλάση. Του Α το σύνολο των αποδοχών από 2002-2017 είναι 225000 ευρώ και επομένως ο συντάξιμος μισθός του είναι 225000/15/12=1250 ευρώ. Του Β οι αποδοχές είναι 150000 ευρώ και επομένως ο συντάξιμος μισθός του είναι 150000/15/12= 833 ευρώ. Επαναλαμβάνω και οι δύο επί 40 χρόνια πλήρωναν τις ίδιες εισφορές.Ο Α θα έχει ανταποδοτική 1250 Χ 42.8% = 535 ευρώ. Ο Β θα έχει 833 Χ 42.8% = 356.60 ευρώ, διαφορά με τον Α 178 ευρώ τον μήνα. Δεύτερο σενάριο, πιό εφιαλτικό από το πρώτο, με τους ίδιους. Ο Β το 2010 δεν άντεξε την κρίση και έκλεισε την επιχείρηση. Κάνοντας το σκατό του παξιμάδι εξακολουθεί να πληρώνει τις εισφορές του μέχρι την συνταξιοδότησή του. Το σύνολο των αποδοχών του για τα 8 χρόνια που ήταν ανοικτός είναι 80000 ευρώ, αλλά ο συντάξιμος μισθός του είναι 80000/15/12= 444 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 444 Χ 42.8% = 190 ευρώ. Ο Α άντεξε στην κρίση και είχε τις ίδιες αποδοχές. Με το δεύτερο σενάριο λοιπόν ο Α θα έχει ανταποδοτική 535 ευρώ ενώ ο Β παρ' όλο που έχει πληρώσει τις ίδιες εισφορές θα έχει ανταποδοτική 190 ευρώ. Διαφορά με τον Α, 345 ευρώ μηνιαίως. Περιπτώσεις όμοιες με τις ανωτέρω, χιλιάδες. Ωραία δικαιοσύνη. Ο Βρούτσης που προεκλογικά έλεγε πως : "Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται παρά μόνο καταργείται", τώρα επεμβαίνει μόνο σε ότι τον εξανάγκασε το ΣτΕ και θα κάνει μια μικρή διόρθωση, μόνο στα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία και πάλι θα είναι πολύ κάτω των ποσοστών Λοβέρδου-Κουτρουμάνη.

Άγγελος

Όταν ο Βρούτσης, θα παραστεί στην δίκη για να υποστηρίξει, την συνταγματικότητα των περικοπών και ενάγων είναι ο ΕΦΚΑ, τι μπορεί να περιμένουμε;;;. Βέβαια οι δικαστές τα αναδρομικά τους τα έχουν πάρει προ καιρού.

Νίκος

Καλά αμφιβάλει κανείς για το ποια θα είναι η απόφαση; Όσοι ήταν να πάρουν αναδρομικ, τα πήραν. Δε πέρασαν ούτε 6 μήνες που οι πολιτικάντηδες Βρούτσης και Μυταράκης ωρυόταν στα κανάλια πως θα καταργήσουν το νόμο των άλλων πολιτικάντηδων Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου και θα φτιάξουν ένα νέο δίκαιο ασφαλιστικό. Τελικά κι αφού το ΣΤΕ έβγαλε το ν. Κατρούγκαλου ως προς την ουσία του συνταγματικό τώρα βολεύονται με μικροδιορθώσεις που και αυτές τις επέβαλε το ΣΤΕ, διατηρώντας όλες τις αδικίες των μνημονίων. Και σα να μην έφτανε αυτό προσφεύγουν ξανά στο ΣΤΕ για να ακυρώσει τη δική του απόφαση(άκουσον-άκουσον) του 2015 που εν μέρει δικαίωνε κάποιους συνταξιούχους που είχαν υπερβολικές και άδικες μειώσεις. Κρίμα Κυριάκο. Με ξεγέλασες και σε ψήφισα. Ας πρόσεχα....

Tom mix

πόσους....πόσους μήνες ακόμα θα κοροϊδεύουν με ψέματα τους συνταξιούχους?????μάλιστα παπαγαλάκια του κούλη έγραφαν χθες ότι τα αναδρομικά είναι 24 δις!!!!!χαχαχαχα......Ναι ναι ναι αυριο να τα περιμένετε...σε επιταγή θα σας και τα στείλει ο κουλης...που να τα βρουνε τα λαμόγια,χρεοκόπησαν την Ελλάδα και έβριζαν και τον κατρουγκαλο....αυτός τους έφταιξε,.....κούλη λίγοι μήνες έμειναν ακόμα...ο κοσμος θα σε περιποιηθεί δημοσκοπικα και σένα.

Κούλης

Πάρε μπόλικο ξύδι από το σουπερμάρκετ θα σου χρειαστεί...

Συνταξιούχος

Αγαπητοί συνταξιούχοι μην ανησυχείτε θα τα πάρουμε όλα τα αναδρομικά και μία και δεν μπορεί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μας τα δώσει όλα και με το παραπάνω ο ερντογάν που θα πατήσει πόδι στην Ελλάδα και τότε να δω χαρούλες από συνταξιούχους και από δικαστές.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης