Παρέμβαση από τον «Συνήγορο του Καταναλωτή» για θέματα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Παρέμβαση από τον «Συνήγορο του Καταναλωτή» για θέματα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπέρογκες χρεώσεις από τις υπηρεσίες με τα πενταψήφια νούμερα

zagoritis
Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση εκπροσώπων του “Συνηγόρου του Καταναλωτή” με στελέχη της αρμόδιας για τις ΗλεκτρονικέςΕπικοινωνίες Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CNECT), προκειμένουνα   τεθούν   τα   βασικά   ζητήματα   που   απασχόλησαν   τους   καταναλωτές υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στη χώρα μας, το 2019, βάσει των αναφορών - καταγγελιών που υποβλήθηκαν στην Αρχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς “Συνηγόρου του Καταναλωτή” οι κ.κ. Αρχοντάκη Μαρία και Πετράκη Μάρθα, Ειδικοί Επιστήμονες – Νομικοί. Οι   εκπρόσωποι   της   Αρχής   επισήμαναν   την   κατακόρυφη   αύξηση   των αναφορών-καταγγελιών (ποσοστό αύξησης 70,83% μέχρι το Νοέμβριο 2019 σε σχέση με το 2018) για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.),τα γνωστά πενταψήφια. Τονίστηκε από τις εκπροσώπους της Αρχής η ανάγκηα υστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, η πιστή εφαρμογή του και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες περιλαμβανομένης της αφαιρέσεως της άδειας λειτουργίας. Προτάθηκε από την Αρχή οι χρεώσεις για Υ.Π.Π. να μηεξοφλούνται μέσω  των  λογαριασμών κινητής τηλεφωνίας,  αλλά με  τουςκλασικούς   τρόπους   πληρωμής   στο   ηλεκτρονικό   εμπόριο  (π.χ. τραπεζική κάρτα), αφού άλλωστε η αγορά των υπηρεσιών αυτών αποτελεί μορφήηλεκτρονικού εμπορίου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή  θεωρεί ότι έτσι θααυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές αυτού του είδους και θα εξαλειφθούν οιχρεώσεις για   υπηρεσίες  στις οποίες  οι  καταναλωτές δεν ενεγράφησαν ενυσυνείδητα.

Ειδικά μάλιστα μετά την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/2366/Ε.Ε.,αυξήθηκε  το επίπεδο ασφαλείας στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Σημειώνεται ότιαπό το πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω οδηγίας εξαιρέθηκαν, εσφαλμένως  κατάτην άποψη της Αρχής, οι Υ.Π.Π.Ο “Συνήγορος του Καταναλωτή” παράλληλα ανέδειξε τη σημασία της ευθύνηςτων παρόχων υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την τήρηση τωνπροβλεπόμενων διαδικασιών εγγραφής των πελατών τους σε Υ.Π.Π., δεδομένουότι οι πάροχοι   εισπράττουν μέρος του καταβαλλόμενου, για τις υπηρεσίεςαυτές, τιμήματος.    

Στη συνάντηση τέθηκε ακόμη το θέμα των ταχυτήτων που απολαμβάνουν οιχρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα και οι αναφορές - καταγγελίες  σχετικά μετο ότι οι ταχύτητες που παρέχονται είναι χαμηλότερες των συμφωνηθέντωνσυμβατικών ταχυτήτων. Επιπροσθέτως, ο “Συνήγορος του Καταναλωτή” αναφέρθηκε στην πρόταση τουπρος την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (με το υπ. αριθμ.πρωτ. 43013/18.10.2019 έγγραφο του προς τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Τ.) στηνοποία τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων προστασίαςτων ανηλίκων κατά την χρήση “έξυπνων” κινητών τηλεφωνικών συσκευών μεπολλαπλές   δυνατότητες   και   εφαρμογές   (smartphones), με γνώμονα  την αποτελεσματικότερη προάσπιση των δικαιωμάτων τους, αλλά και κατ' επέκταση,του οικογενειακού προϋπολογισμού και προγραμματισμού από ανεπιθύμητεςχρεώσεις.

Κλείσιμο
Το έγγραφο με τις προτάσεις της Αρχής επισυνάπτεται. Τέλος, ο  “Συνήγορος   του   Καταναλωτή” αναφέρθηκε  στο  κόστος  των δεδομένων (mobile data) στην Ελλάδα, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη συνάντηση των παρόχωντηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τον Πρωθυπουργό ο οποίος δικαιολογημένατους ζήτησε τη μείωση του κόστους των δεδομένων με το οποίο επιβαρύνονταιοι καταναλωτές στην Ελλάδα. Σε σχέση με όλα τα ανωτέρω η Αρχή θα αποστείλει τις θέσεις και τις απόψειςτης   προς   την   αρμόδια   διεύθυνση   για   θέματα  Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τα αναλυτικά στατιστικάστοιχεία για τα θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το έτος 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης