Βενιάμης: «Να γεφυρωθεί το τεχνολογικό κενό για να απεξαρτητοποιηθεί η ναυτιλία από τον άνθρακα»

Βενιάμης: «Να γεφυρωθεί το τεχνολογικό κενό για να απεξαρτητοποιηθεί η ναυτιλία από τον άνθρακα»

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία της  διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για τη δημιουργία του πρώτου συμμετοχικού ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης με σκοπό την εξάλειψη των εκπομπών CO2, που προέρχονται από τη δραστηριότητά της

Βενιάμης: Η ελληνόκτητη ναυτιλία να έχει την υψηλότερη δυνατή συνεισφορά στην εθνική οικονομία
Η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα ανακοίνωσε σήμερα την πρότασή της για τη δημιουργία του πρώτου συμμετοχικού ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας & Ανάπτυξης με σκοπό την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που προέρχονται από τη δραστηριότητα της διεθνούς ναυτιλίας. Η πρόταση, η οποία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, προβλέπει τη χρηματοδότηση του Ταμείου από τις ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς με περίπου 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ κατά την προσεχή δεκαετία.

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών υποστηρίζει ενεργά αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία είναι η πλέον πρόσφατη από μια σειρά δράσεων που έχουν αναληφθεί από τη διεθνή ναυτιλία και το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UN ΙΜΟ) με σκοπό την απεξάρτηση της παγκόσμιας ναυτιλίας από τον άνθρακα. Το Ταμείο, το οποίο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2023 κατόπιν της υιοθέτησής του από τον UN ΙΜΟ, θα διοικείται από ένα διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο (International Research & Development Board - IMRB), μη κυβερνητικού χαρακτήρα, το οποίο θα εποπτεύεται από τα Κράτη Μέλη του UN ΙΜΟ.

«Επί του παρόντος, υπάρχει ένα σημαντικό τεχνολογικό κενό, το οποίο θα πρέπει να γεφυρωθεί ώστε η ναυτιλία να μπορέσει να απεξαρτητοποιηθεί πραγματικά από τον άνθρακα και το Ταμείο μπορεί να δράσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου», σχολίασε ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της ΕΕΕ:

«Χωρίς καινοτομία σε εναλλακτικά και μη ορυκτά καύσιμα, η ναυτιλία θα συνεχίσει να εξαρτάται πλήρως από τον άνθρακα. Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του UN ΙΜΟ για μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας μέχρι το 2050, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας σθεναρά: χρειαζόμαστε μια ουσιαστική τεχνολογική αλλαγή», συμπλήρωσε.

Η πρόταση για τη σύσταση του Ταμείου, η οποία υποστηρίζεται από τις διεθνείς εφοπλιστικές Ενώσεις που συλλογικά εκπροσωπούν όλους τους ναυτιλιακούς τομείς και τομείς θαλάσσιου εμπορίου και διαχειρίζονται πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, ανακοινώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal), το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τον άνθρακα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Βενιάμης επεσήμανε: «Η πρόταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας δεν είναι απλώς συμβατή με τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά την αναβαθμίζει περαιτέρω, καθόσον θέτει σε κίνηση μια διεθνή διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει τη ναυτιλία παγκοσμίως στην πραγματικά πλήρη απεξάρτησή της από τον άνθρακα».

Κλείσιμο
Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ο μόνος βιομηχανικός κλάδος που, από το 2013, έχει σε εφαρμογή ένα δεσμευτικό και παγκόσμιο μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης κατά τη σχεδίαση του πλοίου (Energy Efficiency Design Index - EEDI), ο οποίος διασφαλίζει πραγματικές και σωρευτικές μειώσεις κατανάλωσης καυσίμων στα νεότευκτα πλοία από σχεδιασμού τους.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία πρωτοστατεί, για μια ακόμα φορά, με αυτή την πρωτοβουλία τηρώντας πλήρως τις υποσχέσεις της με συγκεκριμένα μέτρα που έχουν αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την ευκαιρία να ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά τη ναυτιλία, υιοθετώντας μια παγκόσμια, ρεαλιστική και συμπληρωματική προς την Αρχική Στρατηγική του ΙΜΟ προσέγγιση, η οποία δε θα στρεβλώνει το διεθνή ανταγωνισμό παρεκκλίνοντας από την πορεία προς την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο», κατέληξε ο κ. Βενιάμης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης