BBC: Προσφυγόπουλα στη Μόρια «λένε ότι θέλουν να πεθάνουν»

moriaaa

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου»  λέει παιδοψυχολόγος στην κάμερα του βρετανικού δικτύου

Ολοένα και περισσότερα παιδιά στον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου αυτοτραυματίζονται ή επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ανέφεραν ψυχολόγοι που εργάζονται στη Μόρια στο βρετανικό δίκτυο BBC. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, περίπου 18.000 μετανάστες διαμένουν επί του παρόντος στον καταυλισμό της Μόριας, μια δομή που είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενεί 2.000 άτομα. Από αυτούς, 7.000 είναι παιδιά. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ανήλικα πλάσματα που έχουν ήδη βιώσει την τραυματική εμπειρία του πολέμου. Τώρα, με την έλευση του χειμώνα, οι συνθήκες διαβίωσης για αυτά τα παιδιά γίνονται ακόμα δυσκολότερες, αφού πολλά από αυτά δεν έχουν κατάλληλα ρούχα ούτε παπούτσια για το κρύο.

Στην παιδική κλινική που έχει στηθεί από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό της Μόριας, το BBC καταγράφει ένα επείγον περιστατικό ψυχικής υγείας. Ένας 17χρονος έφηβος μόλις αυτοτραυματίστηκε. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ δύσκολες από τη στιγμή που έφτασε μόνος του στον καταυλισμό. «Δεν είναι καλά. Ανέφερε ότι σκέφτεται να το ξανακάνει», λέει η παιδοψυχολόγος ψυχολόγος Άντζελα Μονταρέλι, η οποία μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αντιμετωπίσει 20 περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

 

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε ότι θέλουν να πεθάνουν, είναι κάτι που δεν πίστευα ότι θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου» λέει η ψυχολόγος στην κάμερα του BBC. Όπως εξηγεί, για τους εργαζόμενους εκεί είναι προφανές ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία των παιδιών. «Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Στις προσχολικές ηλικίες... βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα, ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Στις ηλικίες από 12 έως 17 ετών, κάποια παιδιά αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο εμπιστοσύνης, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Δουλεύουμε με τα παιδιά για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν», συμπληρώνει η παιδοψυχολόγος.

reportaz


Ένα από τα ελάχιστα μέσα «απόδρασης» για τα παιδιά στη Μόρια είναι ένα αυτοσχέδιο σχολείο το οποίο έστησε ο πρόσφυγας Ζέκρια. «Κανείς δεν εγκαταλείπει την χώρα του επειδή το θέλει. Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει καλή μεταχείριση των ανθρώπων εδώ. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ούτε νοσοκόμους, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις φαγητού», λέει ο Ζέκρια στο BBC.

Το σχολείο του Ζέκρια προσφέρει μαθήματα ζωγραφικής, γλώσσας και μουσικής. «Αρχίσαμε από το μηδέν. Προσπάθησα να βρω έναν χώρο για σχολείο εδώ, επειδή δεν υπήρχε σχολείο. Τώρα έχουμε τρεις τάξεις, πάνω από 1000 μαθητές και πάνω από 20 δασκάλους. Εδώ απασχολούνται. Έρχονται, κάθονται για δύο-τρεις ώρες, παίζουν και ζωγραφίζουν. Είναι κάτι που έχει σημαντική επίδραση και τους φέρνει ευτυχία».

Όπως καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τη Λέσβο και τα γύρω νησιά στις αρχές της επόμενης χρονιάς στην ηπειρωτική χώρα. Επίσης υπόσχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, ωστόσο καλεί την Ευρώπη να μοιραστεί την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Πάρτα σπιτάκι σου

Παρτα σπιτακι σου κι εσεις απο το μπιμπιπουτσι κι εσυ ψυχολογε

Τακης

Μην αργειτε καθολου!!!! Γρηγορα!!!

Φωτεινή

Ελπίζω να μην το πει αυτό ποτέ κάποιος στο δικό σου παιδί.

Τι λε ρε παιδί μου!!!

Έτσι ε;

Bee

Πείτε μας όμως με ποια από τις 400 αδήλωτες ΜΚΟ μίλησε το BBC για να ξέρουμε...

Οποίος θέλει να πεθάνει δεν το

λέει Το κάνει οπως χιλιαδες Ελληνες Δασκαλεμενα από τους γονείς τους με τις πολλές ορέξεις Τάχα μου μετανάστες-πρόσφυγες και τα γούστα γούστα Ποιος θα πληρώσει τα γούστα τους ; Οποίος είναι σε ανάγκη κοιτάζει να επιβιώσει ΟΧΙ γούστα στον δρόμο ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ για να τους λυπηθούμε Το παραμύθι καλό αλλά παραμύθι Τα δικα μας παιδιά ποιος τα λυπάται; λυπάμαι δεν μπορώ να λυπηθώ κανέναν πια

Last

Τελικά και αυτά τα βοθροκάναλα παίζουν βρώμικο ρόλο σε βάρος της χώρας μας . Ρε BBC δεν κάναμε εμείς πόλεμο ούτε στη Συρία , ούτε στο Ιράκ , ούτε στη Λιβύη , ούτε στο Αφγανιστάν , ούτε πουθενά αλλού . Ούτε τους προσκαλέσαμε , ούτε τους διευκολύναμε. Αμαρτία δεν είναι να πληρώνουμε τα ...μισιάτικα των άλλων . Πάντως κλειστά κέντρα και πολλές επιστροφές ακούω , αλλά δεν βλέπω . Άντε σύντροφοι νεοδημοκράτες , ας κάνουμε μια αρχή . Η αρχή το ήμισυ του παντός , δεν λένε ;

ΒΑΓ

Επειδή είναι συγκλονιστικό να θέλουν να πεθάνουν, προτείνω οι ΜΚΟ να τους πληρώσουν τα έξοδα να γυρίσουν στην πατρίδα τους που ήταν καλύτερα! Είναι φασίστας και ρατσιστής όποιος τους κρατάει με το ζόρι στην Ελλάδα!

αντιλαθρο

ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΙ ΜΗΚΗΟΚΑΔΕΣ;;;;;ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥΡΘΑΤΕ... ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΔΩ... ΠΑΡΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΗΦΟΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΧΑΣΑΝΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΣ Κ ΟΧΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ.... ΠΟΥ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΑΣ ΕΒΓΑΖΑΝ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΣΤ'ΑΛΗΘΕΙΑ ΡΕ ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΣΤΤΤΤΤ ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ ΑΣ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ

Αυτα που λενε

Αυτα που λενε οι "ψυχολογοι" ειναι μπουρδες. Κανενα παιδι αυθορμητα δεν τα λεει αυτα. ΟΠΩΣ ομως και ΜΠΟΥΡΔΕΣ ειναι αυτα που γραφουν καποιοι ΚΡΕΤΙΝΟΙ εδω μεσα, οτι οι μετανασταστες μαινουν σε πενταστερα με πισινες. Βεβαια οταν βρεχει πολυ στην Μορια και στα Διαβατα εχουν και πισινα.

Μαρια Μ.

Να τα πάρουν οι ψυχολόγοι σπίτι τους,οι πονοψυχοι..να τα περιθάλψουν, αφου σοκαριστηκαν τοοοοοοοσο πολύ...!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης