Le Figaro: Προσφυγόπουλα στη Λέσβο κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας για να γλιτώσουν από την «κόλαση»

Le Figaro: Προσφυγόπουλα στη Λέσβο κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας για να γλιτώσουν από την «κόλαση»

Η γαλλική εφημερίδα μεταδίδει την ανησυχητική προειδοποίηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» για τον εύθραυστο ψυχικό κόσμο των προσφυγόπουλων

hotspot
«Από την αρχή του έτους, περίπου 12 ανήλικοι, ηλικίας κάτω των δέκα ετών, έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας για να γλιτώσουν από την κόλαση τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, επικαλούμενη την ανησυχητική προειδοποίηση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» για τον εύθραυστο ψυχικό κόσμο των προσφυγόπουλων.

«Στους προσφυγικούς καταυλισμούς των ελληνικών νησιών, η ζωή των παιδιών κινείται στον ρυθμό της επιβίωσης. Μέσα στα σκουπίδια, κοντά στις μικρές σκηνές όπου συσσωρεύονται ολόκληρες οικογένειες, οι πρόσφυγες περιμένουν να πάρουν μικρά ξύλα για να ζεσταθούν και να αντέξουν το κρύο στο νησί... Γι' αυτούς, ο μόνος ορίζοντας είναι να επιβιώσουν μέρα με τη μέρα κάτω από άθλιες συνθήκες», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε τον Μάρτιο του 2016, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί εδώ και μήνες στα ελληνικά νησιά, εν αναμονή της εξέτασης της υπόθεσής τους».

«Μόνο στον καταυλισμό της Μόρια, στη Λέσβο, που έχει χωρητικότητα για τρεις χιλιάδες άτομα, βρίσκονται περισσότεροι από 17 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Ανάμεσά τους, οι πιο ευάλωτοι, είναι παιδιά. Αντιπροσωπεύουν το 36% των προσφύγων. Ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς προκαλεί στα παιδιά αυτά προβλήματα υγείας, όπως ψυχικές διαταραχές. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται από την ανασφάλεια στην εργασία σε αυτούς τους καταυλισμούς, όπου τέσσερις άνθρωποι ήδη έχουν πεθάνει από τον Ιανουάριο - συμπεριλαμβανομένου ενός 15χρονου. «Το ένα τρίτο των παιδιών έχει αυτοτραυματιστεί, άλλα κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις. Από την αρχή του έτους, δώδεκα ανήλικοι έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπουμε παιδιά που θέλουν να αυτοκτονήσουν. Κάποια από αυτά είναι κάτω των δέκα ετών», λέει στην εφημερίδα «Le Figaro» η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος σε θέματα μετανάστευσης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

Η Ορελί έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά. «Υπάρχουν επίσης παιδιά που γίνονται επιθετικά ενώ δεν ήταν. Ή μερικά που δεν θέλουν να παίζουν ή να φάνε, που βρέχουν το κρεβάτι τους σε ηλικία 10, 12 ή ακόμη και 14 ετών».

«Στη Μόρια... υπάρχει μια τουαλέτα για 65 άτομα, ένα ντους για 90 άτομα. Κανένας άνθρωπος δεν θα ζούσε γαλήνιος υπό αυτές τις συνθήκες και αυτό συμβαίνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζει η Ορελί Ποντιέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης