Κίνηση: Ταλαιπωρία και οργή στους δρόμους από την ξαφνική στάση εργασίας του Μετρό

Κίνηση: Ταλαιπωρία και οργή στους δρόμους από την ξαφνική στάση εργασίας του Μετρό

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε το μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες -  Η στάση εργασίας ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας - Καραμανλής: Δεν θα ανεχτούμε νταβατζιλίκια - Πρόεδρος εργαζομένων Μετρό στον ΘΕΜΑ 104,6: Κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από τη μετακίνηση συναδέλφων σε άλλες θέσεις, δεν αποκλείουμε κλιμάκωση

kinisi_ar
Ταλαιπωρία που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες περίμενε τους οδηγούς που κινήθηκαν νωρίτερα στην Αττική από την απόφαση των εργαζομένων του Μετρό -που ελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας- να κρατήσουν καθηλωμένους στους κεντρικούς σταθμούς μέχρι τις 10 τους συρμούς του Μετρό  λόγω στάσης εργασίας μετά τη μετακίνηση συναδέλφων τους από τις θέσεις που είχαν τοποθετηθεί.

Αποτέλεσμα ήταν τα προβλήματα να δημιουργηθούν από τις 7 το πρωί και να χρειαστεί τα ρολόγια να δείξουν 10:30 για να υπάρξει μια βελτίωση στην εικόνα των κεντρικών οδικών αξόνων.


Δείτε LIVE την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Η οργή ήταν μεγάλη κυρίως γιατί η απόφαση για τη στάση εργασίας ελήφθη λίγες ώρες πριν την έναρξη της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους ταλαιπωρήθηκαν και γιατί έφτασαν μέχρι έναν σταθμό του Μετρό για να δουν τα ρολά του κατεβασμένα.

Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί τα προβλήματα καταγράφονταν στον Κηφισό κατά τμήματα και κυρίως στην κάθοδο, σε τμήμα της Μεσογείων και της Κηφισίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στην κάθοδο της Κατεχάκη από τον Καρέα, στην παραλιακή λεωφόρο προς Πειραιά από το Ελληνικό αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την Αττική Οδό, η εικόνα την ίδια ώρα ήταν η ακόλουθη:



Δείτε χάρτη με την εικόνα της κίνησης στις 10:30

xartis-850


Δείτε LIVE την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Καραμανλής: Δεν θα ανεχτούμε «νταβατζιλίκια»

Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1.5 εκατομμύρια πολίτες, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

«Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζιλίκια” και εκβιασμούς. Δεν γίνεται  να μας ειδοποιούν τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα  μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Όπως ανέφερε, έχει δοθεί εντολή στη γενική διεύθυνση λειτουργίας να επανατοποθετηθούν σε θέσεις εκδοτών 21 άτομα.

Το μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη προσωπικού στα εκδοτήρια γιατί οι περισσότεροι μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις τόνισε ο κ. Καραμανλής και προσέθεσε ότι είναι ανάγκη να προμηθευτούμε περισσότερα εκδοτήρια, κάτι που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

Απαντώντας στην ανακοίνωση των εργαζόμενων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «δεν υπάρχουν 700 κενές θέσεις. Η ΣΤΑΣΥ έχει κενά αλλού, στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορώ να δεχτώ τα παράπονα των εργαζομένων και η πόρτα μου είναι ανοιχτή, όμως εδώ έχουμε μια κατάσταση απαράδεκτη, καθώς εκατοντάδες υπάλληλοι μεταφέρθηκαν παράτυπα σε θέσεις γραφείου».

Ο υπουργός Μεταφορών επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σύντομα το ζήτημα του ελάχιστου προσωπικού ασφαλείας που ισχύει σε όλη την Ευρώπη και που εφαρμόζεται και στον ΟΣΕ.

H ανακοίνωση των εργαζομένων για την στάση εργασίας έχει ως εξής:

«Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις στη ΣΤΑ.ΣΥ πλησιάζουν τις 700 και δεν έχει οριστεί ο ακριβής αριθμός τους ανά Διεύθυνση, Τομέα, Ειδικότητα, η διοίκηση της εταιρίας με άκρως ενοχικό τρόπο αποφασίζει και διατάζει Παρασκευή βράδυ να μετακινήσει μονομερώς με τον πλέον βίαιο και αυταρχικό τρόπο συναδέλφους από τις οργανικές τους θέσεις δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει.

Τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης ειδικοτήτων όπως, τεχνίτες, οδηγοί, σταθμάρχες, έλεγχος κομίστρου έχουν χτυπήσει "κόκκινο", οι διοικούντες με μια ακατανόητη χωρίς κανέναν σχεδιασμό και έξω από κάθε λογική κίνηση, προχωρούν μονομερώς στη "ρύθμιση" της ζωής των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ έχουν αφήσει τους συναδέλφους εκδότες εισιτηρίων να εργάζονται κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες εξαιτίας της αποτυχίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί άμεσα, προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και «ανάκληση των μονομερών βίαιων μετακινήσεων», τονίζοντας πως «κανένας συνάδελφος δεν θα μετακινηθεί μέχρι να ενημερωθεί από το σωματείο».

Πρόεδρος εργαζομένων Μετρό: Δεν αποκλείεται κλιμάκωση

Στους λόγους της αιφνιδιαστικής απόφασης των εργαζομένων στο Μετρό αναφέρθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών Σπύρος Ρεβύθης.

Όπως είπε αρχικά «εμείς τους έχουμε ζητήσει να καλύψουν τα κενά. Είμαστε μείον 700 άτομα από το οργανόγραμμα».

Μιλώντας για την απόφαση μετακίνησης συναδέλφων του σε άλλες από τις οργανικές τους θέσεις και την απόφαση για τη στάση εργασίας είπε ότι «κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την πρωτοφανή απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ χωρίς να κοιτάξει τις ανάγκες τις υπηρεσιακές και τις ανάγκες των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια παρτίδα 25 άτομα και η ΣΤΑΣΥ ετοιμάζει άλλα 25 για μετακίνηση προκειμένου να κλείσει τρύπες που η ίδια έχει ανοίξει».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης λέγοντας «εάν συνεχιστεί το ίδιο πράγμα να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης