Μεταναστευτικό: Έφτασαν τους 18.290 οι μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια

newego_LARGE_t_1101_55214299

Πρόκειται για μία εφιαλτική εξέλιξη αφού αυτή την εβδομάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στη συγκεκριμένη δομή με χωρητικότητα μόλις 3.000 ατόμων

Πέρα από κάθε όριο έχει ξεφύγει η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια αφού αυτή τη στιγμή όσο απίστευτο και αν ακούγεται φιλοξενούνται στον καταυλισμό συνολικά 18.290 άτομα!

Πρόκειται για μία εφιαλτική εξέλιξη αφού αυτή την εβδομάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στη συγκεκριμένη δομή με χωρητικότητα μόλις 3.000 ατόμων.
galani

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Μόρια προβλέπεται ότι σταδιακά θα κλείσει δίνοντας τη θέση της σε μία νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων. Αν και η αποσυμφόρηση των νησιών του Βόρειου Αιγαίου αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο αμείωτος ρυθμός των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και οι καθημερινές εκατοντάδες αφίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα ειδικά σε αυτό το hotspot, η διαχείριση των οποίων δείχνει εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση σίτισης, που έχει υπογράψει η “98η Ανωτέρα Διοίκηση Εθνοφυλακής 'Αρχιπελάγους'” με ένωση εταιρειών μαζικής εστίασης, ο αριθμός των σιτιζόμενων ατόμων στη Μόρια ανέρχεται σε 18.290. Μάλιστα, στη σύμβαση υπάρχει και η πρόβλεψη της δυνατότητας επέκτασης των τροφοδοτούμενων ατόμων έως 19.200(!) για το διάστημα μεταξύ 24 έως και 20 Νοεμβρίου.

Οι αριθμοί αυτοί απεικονίζουν τους αλματώδεις ρυθμούς διόγκωσης του προβλήματος στο νησί της Λέσβου αφού στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 φιλοξενούνταν στη Μόρια 12.503 άτομα ενώ οι μετανάστες και πρόσφυγες, που διέμεναν στη δομή στις 8 Οκτωβρίου ήταν συνολικά 13.060 και στις 23 Οκτωβρίου 14.150. Δηλαδή σε διάστημα 2 μηνών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5.300 άτομα.

Η αύξηση αυτή καταγράφεται την ώρα, που εξελίσσεται η μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα δημιουργώντας μία εξίσωση, η οποία ως άγνωστο Χ έχει τον αριθμό των αφίξεων ακυρώνοντας ουσιαστικά, έως τώρα τουλάχιστον, το μέτρο της αποσυμφόρησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως και μετά τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα ο εκτιμώμενος αριθμός των φιλοξενούμενων στη Μόρια είναι της τάξης των 17.016 ατόμων.

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Άγγελος

Γιατί όχι ξερονήσια;;;. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) στη Μακρόνησο είχε μεταφερθεί μεγάλος αριθμός Τούρκων αιχμαλώτων, που έζησαν εκεί μέχρι την υπογραφή της ειρήνης οπότε και μετακινήθηκαν στη Τουρκία. Την περίοδο 1922-1923. «Φιλοξενήθηκαν» δεκάδες χιλιάδες αδελφών μας χριστιανών προσφύγων κάτω από απάνθρωπες και τραγικές συνθήκες με αποτέλεσμα πάρα πολλοί πεθάνουν εκεί. Η Γυάρος στα Ρωμαϊκά χρόνια, αναφέρεται ως τόπος εξορίας επωνύμων. Το 1947 κατασκευάστηκε και η φυλακή της Γυάρου. Το 1947 ξεκίνησαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες στο νησί που περιελάμβαναν εκβραχισμούς και διαμορφώσεις του εδάφους, διάνοιξη δρόμων, κτίσιμο ειδικών κτιρίων φυλακών, αποθηκών, κατοικιών φυλάκων, πυροβολείων, κ.α. Όλες οι εργασίες έγιναν από τους εξόριστους φυλακισμένους. Σε πέντε όρμους του νησιού δημιουργήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στον πρώτο όρμο, το 1950 βρισκόταν 5.500 κρατούμενοι, στον δεύτερο 1.500, στον τρίτο 990, στον τέταρτο 2.000 και στον πέμπτο 300 κρατούμενοι. Για τους Έλληνες δεν δίσταζαν να τους στείλουν στα ξερονήσια. Για τους λαθρομετανάστες γιατί διστάζετε;;;. Προτιμάτε την καταστροφή των νησιών του Αιγαίου για να μην δυσαρεστήσετε τους πάτρωνές σας.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ Η ΑΚΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΕΣ.. ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ,ΙΣΩΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ..

νικοσ

Ελα μου ντε

ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ

αποβλακωμενε Ελληνα,εβγαλες τη φασιστικη ΧΑ απο τη βουλη και αφησες τους δημοκρατες,προοδευτικους νεοδημοκρατες και συριζαιους να σου φερουν δημοκρατικα το πολυπολιτισμικο ονειρο

STOLH

AΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ !! ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

Κλάψε κυρία μου

97,,%. Τι ψηφίσατε; Τώρα. LaΒεντουζα.Θελατε να μπει μπροστά η ΧΑ,να μπαίνουν φυλακή τα στελέχη της και σεις να κααθεστε.Λεγατε τι κάνει η ΧΑ ;ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ,ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;97% λοιπόν .Τώρα βεντουζεισιον.

Σωστός

Δεν ήταν μόνο η ΧΑ που έλεγε για κλειστά σύνορα και απελάσεις. Ήταν και ο Τζήμερος (Δημιουργία Ξανά), ήταν και ο Βελόπουλος (Ελληνική Λύση), ήταν και ο Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά). Αλλά βλέπεις η ΧΑ είναι ναζί, οι τζήμεροι είναι ακροδεξιοί, οι κρανιδιώτιδες είναι φασίστες, οι βελόπουλοι είναι φανατικοί κακοί καπιταλιστές και ξενοφοβικοί.

Εεερχεται

Περιμένετε λίγο.Τωρα που θα βγει ο Κούλης θα τα διορθώσει όλα.

Ε

Πρεπει να πάμε σε κλιμακωτη αύξηση των μέτρων πραγματικης φύλαξης και κλεισίματος (βλεπε Εβρο)των συνόρων. Δυστυχώς πολλοί ψηφίζουν και υποστηρίζουν προδοτικές ιδεοληψίες όπως εχει το ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα (κι την τεράστια ζημιά που έκανε ως κυβέρνηση επι 4,5 έτη). Χειρότερος εχθρός στην ιστορία όλων είναι ο εσωτερικός εχθρός-προδοτης, η πεμπτη φάλαγγα, οπως είναι το ΣΥΡΙΖΑ και τα πιο άκρα ακομα (άκρο ειναι και το ΣΥΡΙΖΑ πρόβατα ψηφοφόροι του που νομίζετε οτι ειναι κέντρο. )

Anton Pismanellis

Όπου να'ναι χτίζεται στο νησί υπερσύγχρονη πόλη χωρητικότητας τουλάχιστον 10 χιλιάδων ατόμων (5+ λένε, δηλαδή καλά 10!) και σε 2 χρόνια στο νέο Δήμο της Δυτικής Λέσβου άλλη πόλη με χωρητικότητα πάνω από 30 χιλιάδες. Μάλιστα έχουν βρει και ονόματα για αυτές τις πόλεις, το Lesvistan One και το Lesvistan Two (θα ακολουθήσουν και το Three, Four, κλπ, μέχρι το Hundred. Συνεπώς τα βάσανα των ταλαιπωρημένων αυτών συνανθρώπων μας, αλλά και όσων ακόμη έρθουν στην φιλόξενη Λέσβο από τις 82 εμπόλεμες χώρες του πλανήτη (και του πλανήτη Δία να είναι δεν μας χαλάει!) σύντομα θα τελειώσει όταν θα έχουν πλέον ενταχθεί στη περήφανη πολυπολιτισμική κοινωνία του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού είναι υπερήφανοι και ευγνώμονες στους μετανάστες που με τα επιδόματά τους συντηρούν την οικονομία του νησιού τους που μαστίζεται από την κρίση και φυσικά αισθάνονται αλληλέγγυοι, αν και κάπως απογοητευμένοι από την απώλεια του Νόμπελ το 2016 που ασφαλώς άξιζαν. Δεν αξίζει ένα ..ωλοβραβείο για ένα νησί που χαντακώθηκε για πάντα; Τι στο καλό!

Απορία

Η Βουλγαρία τι κάνει σωστά και δεν έχει τέτοια προβλήματα;

Γιαραμπής

Οι Βούλγαροι όπως και οι άλλοι λαοί που έχουν έλεγχο των συνόρων τους είναι φασίστες και ρατσιστές, δεν στο είπε κανένας σύντροφος που έτυχε να κάνεις παρέα;

δεν "έφτασαν" γενικά και αόριστα....

η κυβέρνηση τους έφερε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης