LIVE

Κορωνοϊός

Στοιχεία-σοκ: Μόλις 8 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 αν δεν στηριχθεί η μητρότητα

1dimografiko-arthro

Έντονα καθοδικός ρυθμός μείωσης του πληθυσμού - Το 2017 είχαμε 88.553 γεννήσεις και 124.501 θανάτους - Δυσοίωνες προβλέψεις και για τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό στην Ελλάδα, καθώς σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της βρίσκεται η Ελλάδα από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων για πρώτη φορά μετά την περίοδο της Κατοχής του 1944. Το έτος 2017 στην Ελλάδα είχαμε 88.553 γεννήσεις και 124.501 θανάτους.

Μάλιστα, με βάση τις εκτιμήσεις, εάν δεν υπάρξουν μέτρα για την στήριξη της μητρότητας και της γονιμότητας, ο πληθυσμός της χώρας μας θα συρρικνωθεί στα 8 εκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με τον Στέφανο Χανδακά, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Ιδρυτή & Προέδρου της HOPEgenesis, κατά την ομιλία του στην τελευταία διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο κ. Χανδακάς μαζί με τον Γιώργο Ραχιώτη, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσέγγισαν το φλέγον δημογραφικό πρόβλημα, όπως καταγράφεται στην Ελλάδα και προσπάθησαν να αναδείξουν την ανάγκη εύρεσης μιας κεντρικής λύσης του προβλήματος που θα δώσει κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ώθηση στη χώρα μας.

Όπως τόνισαν, η Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλά στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης, σχετικά με την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της μητρότητας, της οικογένειας και της γονιμότητας., Όπως τόνισαν, κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ενίσχυσης των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο κ. Χανδακάς, εστίασε κυρίως στη σημασία της υπογεννητικότητας και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η κοινωνία να ξεπεράσει τα εμπόδια που διατηρούν χαμηλό ρυθμό γεννήσεων τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία για τη μητρότητα

Σύμφωνα με τον κ. Χανδακά, ο ολικός δείκτης αναπαραγωγής, ο οποίος υποδηλώνει τον αριθμό των παιδιών που αποκτάει κάθε γυναίκα στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ηλικίας, μεταβλήθηκε από 1,31 που ήταν το 2004, σε 1,5 το 2008 και 2009, ενώ μειώθηκε ξανά σε 1,35 το 2017.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από τις Ελληνίδες, η οποία από τα 28,8 έτη που ήταν το 2008, μετατέθηκε στα 30,3 έτη το 2016. Το πιο δυσοίωνο μήνυμα, όμως, συνοψίζεται στη βαθιά γήρανση του πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι το 36% των κατοίκων της Ελλάδας το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα μας, αν ληφθεί υπόψη ότι τη δεκαετία του ΄70 ήταν 6% και στις μέρες μας υπολογίζεται στο 18-20%.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πληθυσμό

Στις αιτίες του δημογραφικού προβλήματος οι δύο ομιλητές εστίασαν στην οικονομική κρίση, που πυροδότησε μια διαδικασία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας, την Μετανάστευση, που επιδεινώνει το πρόβλημα, αφαιρώντας σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας σε αναπαραγωγική ηλικία που υπολογίζεται περίπου σε 400.000 νέους από το 2011 και το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο, που δυσκολεύει την πρόσβαση στις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κρυμμένα κόστη.

Οι συνέπειες που προκύπτουν από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας μας έχουν κοινωνικό και οικονομικό χαρακτήρα: Γήρανση του πληθυσμού, μείωση εργατικού δυναμικού και επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος και κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (122)

Αντωνης

Το κράτος πρέπει να μειώσει τα ΤΡΟΧΑΙΑ

Με μισθό 500 καθαρά θα κάνω σπιτικο;

Ποια Ελλεηνίδα θα ασχοληθεί μαζί μου; Δυο φορές το μήνα με τη Σβελτάνα τη μοντέλα και μόνο 70 ευρώ

Και λοιπόν;

Δεν πειράζει!!!!!!!

-

και πολλά θα είναι τα 8...

-

Και πολλά θα είναι

ΕΛΛΗΝΑΣ-ΣΟΥΗΔΙΑ.

Μήπως ρε πατριώτες να το πάρετε αλλιώς? Εκτός από τα επιδόματα μητρότητας και πατρότητας ,εκτός απο τις γονικές άδειες και στους δύο γονείς ώστε να βρίσκονται μαζί με το παιδι τους τους πρώτους μήνες της ζωής του μηπως πρέπει να κυτταξουμε να φτιάξουμε τις υπηρεσίες πρόνοιας,την παιδεία χωρίς να χρειαζόμαστε μια περιουσία για φροντιστήρια,την ανώτατη παιδεία με την παροχή ατοκου δανείου στους σπουδαστές,αξιοκρατία για τους άξιους,μισθούς που παρέχουν ζωή με αξιοπρέπεια, και το τελευταίο και σημαντικό ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία με εκμάθηση της γλώσσας, παροχή εργασίας και ασφάλισης ,κοινωνικη προνοια και επιδοματα ανάλογα με τον υπόλοιπο πληθυσμό καθώς επίσης και παροχή της ελληνικής ιθαγένειας για όσους το επιθυμούν.Μην παραβλέπεται ότι όλοι οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες ή λαθροεισβολεις. Υπάρχουν σίγουρα παρά πολλοί που θέλουν να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή στην Ελλάδα Εδώ στην Σουηδία που κατοικω έχουμε πληθυσμό γύρω στα 10,2 εκατομμύρια με ένα ποσοστό 25% με ρίζες εκτός Σουηδίας.Εννοειται πως και εδώ υπάρχει εγκληματικότητα αλλά πόσοι άραγε από αυτο το 25% είναι εγκληματίες και πόσοι ενταγμένοι νοικοκυραιοι φορολογούμενοι?

Κάτσε εκεί που είσαι

και μη μιλάς!

MGTOW.

Πάρτε μπόλικη γατοτροφή... Θα τη χρειαστείτε...

1984

Μα τι λέτε; Το κράτος θα δώσει επίδομα 2.000 € για κάθε νεογέννητο παιδί αλβανού,Πακιστανού, Αφρικανού με το νέο έτος. Δεν το ακούσατε;

Δώστε και άλλα

Επιδόματα. Δώστε επίδωμα μητρότητας, περιόδου, χεσίματος, λεφτά υπάρχουν. Όσα και να δώσετε όμως δεν πρόκειται οι Έλληνες να κάνουν παιδιά και ειδικά οι Ελληνίδες που την έχουν δει ντίβες 40 φεύγα ξεβράκωτες και νομίζουν ότι κάνουν καριέρα με το μηνιάτικο των 50 ευρώ στη καλύτερη, γιατί στη χειρότερη οι περισσότερες περιμένουν τον μακάκα που θα της τα ακουμπίσει όλα έτοιμα στο πιάτο. Μακρυά από Ελληνίδες γυναίκες, είναι τεμπέλες και δεν έχουν καμία πρόθεση να δουλέψουν για να δημιουργήσουν και να στηρίξουν οικογένεια, κατά τα άλλα ισότητα.

..

Θέλεις ομορφιά, παιδιά, δουλειά, λεφτά, καθάρισμα. Εσύ σε αυτή την εξίσωση τι προσφέρεις?

Ε.Π

Τελικά θα σώσουμε τον πλανήτη απ τις γεννήσεις λευκών παιδιών ή θα σοκαριζόμαστε απ την υπογεννητικότητα της Ευρώπης; Συνεδριάστε εκεί που ξέρετε, πάρτε αγκαζέ την Γκρέτα και καναν ινφλουένσερ σταρ και ενημερώστε μας. Γρήγορα γιατί περιμένει ο Ντέμης με το σώβρακο κατάχαμα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης