Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (και πάλι) η υπόθεση της ΔΕΚΑ
Για το αν θα δικαστούν για τρίτη φορά τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) αποφασίζει αύριο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Ηδη υπέρ της αναίρεσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία παύτηκε η δίωξη κατά της διοίκησης της ΔΕΚΑ λόγω παραγραφής των αδικημάτων, έχουν ταχθεί τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς όσο και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αθανάσιος Κ
Για το αν θα δικαστούν για τρίτη φορά τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) αποφασίζει αύριο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Ηδη υπέρ της αναίρεσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία παύτηκε η δίωξη κατά της διοίκησης της ΔΕΚΑ λόγω παραγραφής των αδικημάτων, έχουν ταχθεί τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς όσο και ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αθανάσιος Κονταξής.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με απόφασή του το περασμένο καλοκαίρι είχε απαλλάξει ομόφωνα τα μέλη της ΔΕΚΑ για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα). Το δικαστήριο έπαυσε τη δίωξη εναντίον των μελών της διοίκησης της ΔΕΚΑ, κρίνοντας ότι δεν έχει εφαρμογή ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών του 2003 (Ν. 3126/2003), που διαχωρίζει την ευθύνη πολιτικών προσώπων από αυτή των συμμετόχων, αλλά ο προηγούμενος νόμος (2593/1997), ο οποίος προέβλεπε την αλληλένδετη ποινική μεταχείριση των πολιτικών προσώπων και των συμμετόχων.
Την αναίρεση της απόφασης αυτής ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο ο κ. Κονταξής, ο οποίος στη σχετική πρότασή του υποστηρίζει ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Υπέρ της αναίρεσης της απόφασης τάχθηκε και ο κ. Σανιδάς. Η υπόθεση θα κριθεί, όμως, οριστικά αύριο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Η πρώτη αναίρεση
Η πρώτη αναίρεση για την υπόθεση της ΔΕΚΑ είχε ασκηθεί τον Μάιο του 2006 από τον αντεισαγγελέα κ. Φ. Μακρή. Τότε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση (κατά άλλης αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων) και παρέπεμψε την υπόθεση της ΔΕΚΑ σε νέα δίκη. Ωστόσο, το δικαστήριο στη νέα δεύτερη δίκη που ακολούθησε έπαυσε τη δίωξη εναντίον των μελών της πρώην διοίκησης της ΔΕΚΑ, κρίνοντας ότι έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της ΔΕΚΑ απασχολεί τη Δικαιοσύνη από το 2000, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά του κ. Μιλτιάδη Εβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκαλούσε την πρώην διοίκηση της ΔΕΚΑ ότι είχαν προχωρήσει την περίοδο 1999-2000 σε αγορά μετοχών με σκοπό τη χειραγώγησή τους και τη στήριξη του Χρηματιστηρίου. Τελικά σε δίκη παραπέμφθηκαν τα μέλη της τότε διοίκησης: Ι. Κουσουλάκος, Γ. Νιώτης, Β. Μανεσιώτης, Π. Μαρκοπούλου, Γ. Καλλιάς, Αθ. Σάγος και Μαρία Ποσνακίδου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr