Καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων σε έξι μεσογειακές πόλεις

Καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων σε έξι μεσογειακές πόλεις

Πέντε μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Τυνησία και Παλαιστίνη) συμπράττουν σε ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που θα τρέξει εντός των πολεοδομικών ιστών των πόλεων τους από το Πολυτεχνείο.

01
Αθήνα, Πράτο και Παλέρμο, Αμμάν, Τύνιδα και Χεβρώνα είναι μερικές από τις μεσογειακές πόλεις που αντιμετωπίζουν το πολυετές και πολύπλευρο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτουν μια μακρά παράδοση και ιστορία στις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας που θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες πόλεων αναμένεται να προωθήσει το νέο πρόγραμμα του ΕΜΠ «Innomed-Up», με υπεύθυνη την ομότιμη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σοφία Αυγερινού-Κολώνια (φωτογραφία). 

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που σήμανε και την επίσημη έναρξη του προγράμματος, τονίστηκε οτι “το έργο επιχειρεί μέσω καινοτόμων πρακτικών κι εργαλείων να συνδέσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά με κύριο στόχο την κατάρτιση μιας στρατηγικής για την κυκλική οικονομία στη Μεσόγειο στην οποία εμπλέκονται μικρομεσαίες δημιουργικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας  δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγής εντός των πολεοδομικών ιστών των παραπάνω πόλεων. Η συμμετοχή δημιουργικών και πολιτιστικών επιχειρήσεων σε καινοτόμες, κυκλικές πρακτικές αποσκοπεί στη μετάβαση των τοπικών οικονομιών των πόλεων προς ένα κυκλικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βέλτιστης χρήσης των υλικών πόρων, της ενίσχυσης της καινοτομίας, της μεταφοράς γνώσης μεταξύ των πόλεων, της κοινωνικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών”.
Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ” Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι η αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων μέσω της υιοθέτησης κυκλικών διαδικασιών συνεργασίας από τις δημιουργικές επιχειρήσεις,η αξιοποίηση, ανάδειξη και προώθηση της τοπικής τεχνογνωσίας, η παραγωγή νέων δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγής, και η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά”.

mamama
sdsdss


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης