Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από τη Στερεά Ελλάδα
krasi-xr

Αφιέρωμα: O χάρτης του ελληνικού κρασιού 2024 - Σπουδαία λευκά και ροζέ από τη Στερεά Ελλάδα

Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει τις αγαπημένες του ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και παρουσιάζει ένα προς ένα 150 ελληνικά λευκά και ροζέ κρασιά που επιλέγει ως τα αγαπημένα του για τη φετινή χρονιά

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα που περιλαμβάνει ετικέτες από κάθε περιοχή της Ελλάδας και καλύπτει όλο το εύρος των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη χώρα μας.

Στο β' μέρος παρουσιάζουμε σήμερα τα καλύτερα κρασιά της Στερεάς Ελλάδας:

Vientzi Single Vineyard 2021
Κτήμα Παπαγιαννάκου
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Μαρκόπουλο Αττικής
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Μαρκόπουλο
Τιμή λιανικής: 16,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι παιδί του Σαββατιανού και έτσι είναι λογικό να θεωρεί πως προσβάλλεται από οινόφιλους εκεί έξω που θεωρούν αυτή την ποικιλία σταφύλι δεύτερης διαλογής. Έτσι άρχισε να δημιουργεί μια σειρά καταπληκτικών Σαββατιανών. Το «Vietzi» είναι ένα 60 ετών συγκεκριμένο αμπελοτόπι το οποίο όχι μας πείθει για το ποιοτικό δυναμικό της ποικιλίας, αλλά μας βάζει να σκεφτούμε να αφήσουμε κάποια μπουκάλια για πάνω από 5 χρόνια στο κελάρι μας.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από αμπελώνα μεγάλης ηλικίας σε κυπελλοειδή διαμόρφωση. Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό και υψόμετρο μετρά 100 μέτρα. Η απόδοση σε κρασί έφθασε μόλις τα 230 λίτρα το στρέμμα. Οι φιάλες έμειναν στο οινοποιείο για παλαίωση δύο χρόνια πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Το κρασί φέρει πιστοποίηση vegan.
Προτεινόμενο πιάτο: Καπνιστός σολομός Σκωτίας με λεμόνι και ελαιόλαδο.


Ορειβάτης Άγριες ζύμες 2020
Ακριώτου
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Πρόποδες του Κιθαιρώνα, Πλαταιές Βοιωτίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα
Τιμή λιανικής: 16,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η ετικέτα μάς μιλάει για τον Άγριο Ορειβάτη και στα χέρια της Ακριώτου το Σαββατιανό αποκτά μία άγρια αλλά και ευγενή έκφραση. Μέσα από μία βαθιά ωρίμαση πάνω στις οινολάσπες η ποικιλία αποκτά μία ιδιαίτερη πατίνα και ταυτόχρονα έναν χαρακτήρα έξω από τα συνηθισμένα.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από ιδιόκτητο ξηρικό αμπελώνα ηλικίας 65 ετών. Τα πρέμνα έχουν την παραδοσιακή διαμόρφωση «κύπελλο» και η στρεμματική τους απόδοση δεν ξεπερνά τα 500 κιλά ανά στρέμμα. Εφαρμόστηκε προ-ζυμωτική επαφή στεμφύλων και χυμού σε χαμηλές θερμοκρασίες για 6-12 ώρες και η αλκοολική ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 14οC. Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης το κρασί ωρίμασε για 18 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Βραστή γίδα με πατάτες και λαχανικά.


Botanic Sparkling 2021
Νικολού
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Ρητινίτης οίνος, λευκός, αφρώδης, brut
Αμπελώνας: Αττική
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 15,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Όλο και πληθαίνουν οι παραγωγοί που προσπαθούν να κάνουν πιο ιδιαίτερες και πιο ξεχωριστές εκφράσεις κρασιού που βασίζονται στη Ρετσίνα. Το Botanic είναι πιθανότατα η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου είχαμε έναν αφρώδη οίνο φτιαγμένο μάλιστα με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας που χρησιμοποιεί ως κρασί βάσης Ρετσίνα.
Μέθοδος παραγωγής: Ο αμπελώνας βρίσκεται σε κόκκινο έδαφος, με αμμοαργιλώδη σύσταση. Το υψόμετρο φθάνει τα 200 μέτρα και τα κλήματα έχουν κυπελλοειδή διαμόρφωση και ηλικίες από 25 έως 30 έτη. Η απόδοση του αμπελώνα φθάνει τα 950 κιλά το στρέμμα. Μετά την πρώτη αλκοολική ζύμωση το καθαρό κρασί βάσης εμπλουτίζεται με σάκχαρα και εμφιαλώνεται προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αλκοολική ζύμωση στη φιάλη. Το κρασί παραμένει στη φιάλη με τις οινολάσπες για 24 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Παπαρδέλες με αυγοτάραχο.


Savatiano 2022

Άωτον
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Γκονέτσες Μαρκόπουλου και Φυλάκιο Παιανίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αττική
Τιμή λιανικής: 11,80€

Γιατί ξεχωρίζει: Στο Σαββατιανό του Άωτον έχουμε μία από τις πιο περίεργες οινοποιητικές πρακτικές στη δημιουργία πορτοκαλί κρασιών. Αυτά τα κρασιά περνάνε από μία ήπια επαφή με τις φλούδες, μέσω μιας εξαιρετικά ιδιαίτερης διαδικασίας. Αξίζει να δοκιμαστεί όχι μόνο για το περίεργο της τεχνική, αλλά και για τη γεύση.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες. Τα εδάφη είναι αμμοαργυλοπυλώδη μεσαίας σύστασης και το κλίμα μεσογειακό με θερμά και ξηρικά καλοκαίρια. Ο αμπελώνας στο Γκονέτσες φυτεύτηκε το 1995 και εκείνος στο Φυλάκιο έναν χρόνο αργότερα. Σε αυτό το διάστημα, μεταφερόταν καθημερινά καθαρός χυμός σε μια δεύτερη δεξαμενή, με ακόλουθη προσθήκη ίσης νέας ποσότητας φρεσκομαζεμένων σταφυλιών στην αρχική δεξαμενή. Η ζύμωση ξεκίνησε αυθόρμητα και ακολούθησε ωρίμαση με τις λεπτές οινολάσπες για δέκα μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητά καλαμαράκια.


Δύο ποτάμια - Κοντούρα 2020
Κτήμα Σαμαρτζή
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Κοντούρα λευκή 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Κοιλάδα Μουσών, Βοιωτία
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Θήβα
Τιμή λιανικής: 14,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Μια λευκή Κοντούρα από τη Θήβα μεγαλωμένη σε μικρά δρύινα βαρέλια. Η οικογένεια Σαμαρτζή έχει εδώ και χρόνια δηλώσει πίστη σε αυτή την ποικιλία. Εδώ έχουμε μια προσπάθεια να δοθεί μία έκδοση σε πιο Βουργουνδέζικα πρότυπα.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από το αμπελοτόπι «Επισκοπή», ηλικίας 62 ετών, που βρίσκεται στα 420 μέτρα υψόμετρο στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Ελικώνας, σε έδαφος αργιλοαμμώδες και έντονα πετρώδες. Ο αμπελώνας είναι επικλινής με κλίση 6-8%, μη αρδευόμενος και εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Η ζύμωση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το νεαρό κρασί ωρίμασε με τις λεπτές οινολάσπες, σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 16 μήνες και σε δρύινα βαρέλια 300 και 500 λίτρων 2ης και 3ης χρήσης για 4 μήνες. Αυτή η ετικέτα παράγεται μόνο σε ιδανικές χρονιές.
Προτεινόμενο πιάτο: Καρμπονάρα θαλασσινών.


Retsina old vines 2022
Anastasia Fragou
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Ρητινίτης οίνος, λευκός,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Σπάτα Αττικής
Κατηγορία οίνου: Ρετσίνα ονομασία κατά παράδοση, ΠΓΕ Αττική
Τιμή λιανικής: 9,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μία ρετσίνα μοντέρνα και πιο κοντά στην ποιοτική οινική αγορά αξίζει το χειροκρότημά μας, όμως εδώ η Αναστασία Φράγκου παίρνει μερικά από τα πιο γέρικα κλήματα του Σαββατιανού και δίνει μια ρετσίνα που είναι ταυτόχρονα κλασική αλλά και εντυπωσιακή ως προς την έκφραση του φρούτου.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από αμπελώνες των Σπάτων, με ηλικία που ξεπερνά τα εξήντα (60) έτη. Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και η αμπελοκαλλιέργεια συμβατική. Η διαμόρφωση των πρέμνων είναι κυπελλοειδής και ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προ-ζυμωτική επαφή με τα στέμφυλα σε χαμηλή θερμοκρσία. Η αλκοολική ζύμωση που ακολούθησε έγινε σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες με ταυτόχρονη εκχύλιση ρετσινιού.
Προτεινόμενο πιάτο: Τσιροσαλάτα με καπνιστό σκουμπρί.


Lenga 2023
Κτήμα Avantis
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Gewurztraminer 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ημίξηρος, ήσυχος
Αμπελώνας: Λεγκούλα - Αφράτι Ευβοίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Εύβοια
Τιμή λιανικής: 13,90€

Γιατί ξεχωρίζει: Αν και η ετικέτα του Lenga γράφει πως είναι ένα off-dry δηλαδή ένα σχεδόν ξηρό κρασί ελάχιστοι που θα δοκιμάσουν μια γουλιά από αυτό θα το καταλάβουν. Αυτό που θα καταλάβουν θα είναι ένα πολύ στρογγυλό στόμα και μία εκρηκτική αρωματική παλέτα όπως περιμένουμε από την ποικιλία Gewurztraminer.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προέρχεται από αμπελώνα με πηλώδες και αμμοπηλώδες έδαφος. Το υψόμετρο φτάνει τα 400 μέτρα και η διαμόρφωση του αμπελώνα είναι γραμμική. Το σύστημα κλαδέματος είναι αμολυτή (Guyot) και η απόδοση σε σταφύλι δεν ξεπέρασε τα 700 με 800 κιλά το στρέμμα. Τα σταφύλια πριν από την οινοποίηση παρέμειναν για ένα εικοσιτετράωρο σε ψυκτικό θάλαμο. Η αλκοολική ζύμωση διακόπηκε πριν από την ολοκλήρωσή της με ψύξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνουν στο κρασί κάποια αζύμωτα σάκχαρα, περίπου 5,5 γραμμάρια ανά λίτρο.
Προτεινόμενο πιάτο: Φιλέτο πάπιας με γλυκόξινη σάλτσα.


Pine Forest 2021
Gikas
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Ρητινίτης οίνος, λευκός ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Βόρεια Αττική
Κατηγορία οίνου: Ρετσίνα ονομασία
κατά παράδοση
Τιμή λιανικής: 11,80€

Γιατί ξεχωρίζει: Είναι αδύνατον να πιεις ένα ποτήρι Pine Forest Ρετσίνα και να μη ζητήσεις και ένα δεύτερο. Εδώ σε πρώτο πλάνο είναι η καθαρότητα του φρούτου του κρασιού και το ρετσίνι με μια εξαιρετική έκφραση δεντρολίβανου έρχεται να προσθέσει χαρακτήρα και πολυπλοκότητα.
Μέθοδος παραγωγής: Ο αμπελώνας από όπου προήλθαν τα σταφύλια βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων και το έδαφος είναι σχετικά βαρύ με υψηλά ποσοστά αργίλου και πηλού. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 500 κλήματα το στρέμμα και η διαμόρφωσή τους είναι αμφίπλευρο κορδόνι. Ο τρύγος έγινε χειρωνακτικά και στο πιεστήριο οδηγήθηκαν ολόκληρα τσαμπιά. Ο καθαρός χυμός ζύμωσε με τις γηγενείς ζύμες στους 18oC. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης προστέθηκε ρετσίνι, που αφαιρέθηκε έπειτα από δεκαπέντε ημέρες. Το νεαρό κρασί παρέμεινε με τις λεπτές οινολάσπες για δύο μήνες και εμφιαλώθηκε.
Προτεινόμενο πιάτο: Τηγανητά κεφτεδάκια με σος τζατζικιού.


Silphium 2022
La Tour Melas
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Φωκιανό 70%, Grenache 15%, Μονεμβάσια 10%, Άσπρο Ποταμίσι 5%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Νάξος
και Φθιώτιδα
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός Οίνος
Τιμή λιανικής: 38,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Silphium από το La Tour Μελάς είναι πιθανότατα το πιο ακριβό ροζέ κρασί της Ελλάδας, αν και βλέποντας στο ποτήρι το χρώμα είναι πιο εύκολο να οδηγηθείς σε κάποιο Blanc de Noir παρά στο ροζέ. Ένα κρασί που δεν φωνάζει, ήπιων τόνων, αλλά με καταπληκτική πολυπλοκότητα, εξαιρετική δομή και μακρά εξίσου πολύπλοκη διάρκεια.
Μέθοδος παραγωγής: Το Φωκιανό, η Μονεβάσια και το Άσπρο Ποταμίσι προήλθαν από τον αμπελώνα της Νάξου, έχουν διαμόρφωση κυπελλοειδή και είναι αυτόριζα σε αμμοπηλώδες έδαφος. Το Grenache προήλθε από τον αμπελώνα της Φθιώτιδας που έχει υψόμετρο 250 μέτρων και αργιλώδες έδαφος. Η καλλιέργεια εκεί ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής αμπελουργίας. Τα Φωκιανό, Μονεμβάσια και Άσπρο Ποταμίσι ζύμωσαν μαζί σε κεραμικό αμφορέα. Η ωρίμαση διήρκεσε έξι μήνες, το 10% σε βαρέλι και το υπόλοιπο 90% σε κεραμικό αμφορέα.
Προτεινόμενο πιάτο: Λιγκουίνι θαλασσινών με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό.


Opium 2023
Οινοποιείο Λύκος*
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Grenache Rouge 100%
Στυλ οίνου: Ροζέ,
ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Δύστος Ευβοίας
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Εύβοια
Τιμή λιανικής: 17,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Το Opium είναι βασισμένο στην ποικιλία Grenache Rouge, ένα σταφύλι που οι Γάλλοι το έχουν αγαπήσει και αναδείξει κυρίως για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Εδώ αυτή η ετικέτα κρύβει από πίσω ένα κυριολεκτικά εθιστικό ροζέ από την Εύβοια.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από κυπελλοειδή αμπελώνα 45 ετών. Το υψόμετρο φθάνει τα 200 μέτρα, το χώμα είναι κόκκινο και η καλλιέργεια ξηρική. Η απόδοση έφθασε τα 700 κιλά το στρέμμα. Στο οινοποιείο εφαρμόστηκε προ-ζυμωτική εκχύλιση των στεμφύλων στους 6οC για 3 ώρες. Ο χυμός διαχωρίστηκε από τα στέμφυλα σε πιεστήριο και ζύμωσε σε θερμοκρασίες 15 με 17 οC. Το νεαρό κρασί παρέμεινε στη δεξαμενή με τις λεπτές οινολάσπες, υπό τακτική ανάδευση (batonnage) για 4 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Σαλάτα ρόκα-σπανάκι και κόκκινα φρούτα.


La terre près du soleil 2022
Οινοποιείο Γκιρλέμη
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100%
Στυλ οίνου: Λευκός ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Πολυδένδρι Δομοκού
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 16,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Αυτή η Μαλαγουζιά από την οικογένεια Γκιρλέμη πείθει οπτικά και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή αλλά και ταυτόχρονα η γεύση και τα αρώματα δείχνουν το ξεχωριστό αμπελοτόπι που γεννά αυτό το κρασί. Φρεσκάδα, καθαρότητα και ποικιλιακή τυπικότητα.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι, του ιδιόκτητου αμπελώνα, που ονομάζεται «προσήλια» και έχει υψόμετρο 500 μέτρων. Η καλλιέργεια είναι συμβατική, ο τρύγος χειρωνακτικός και η απόδοση κυμάνθηκε μεταξύ 800 και 900 κιλών το στρέμμα. Η σταφυλομάζα απαλλαγμένη από τα κοτσάνια αφέθηκε 14 ημέρες για κρυοεκχύλιση και στη συνέχεια ο καθαρός χυμός ζύμωσε σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το νεαρό κρασί ωρίμασε για έξι μήνες με τις οινολάσπες.
Προτεινόμενο πιάτο: Φιλέτο κοτόπουλο στον ατμό, με σπαράγγια και μπρόκολο.


F By Foivos Papastratis 2023
Foivos Papastratis
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μοσχάτο λευκό μικρόραγο 60%, Ασύρτικο 40%
Στυλ οίνου: Λευκός ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Αχαΐα, Βοιωτία και Αττική
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός
Τιμή λιανικής: 13,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Φοίβος Παπαστρατής προσπαθεί να κάνει ένα δύσκολο χαρμάνι. Από τη μία βάζει το ρωμαλέο Ασύρτικο και από την άλλη το αρωματικό και σχετικά ελαφρύ Μοσχάτο. Το πείραμα έχει πετύχει σαφέστατα, με το Μοσχάτο να κερδίζει λίγο περισσότερο στη μύτη και το Ασύρτικο λίγο περισσότερο στο στόμα, όπως και θα περιμέναμε.
Μέθοδος παραγωγής: Το Μοσχάτο προήλθε από αμπελώνες που βρίσκονται στην Αχαΐα και το Ασύρτικο από αμπελώνες που βρίσκονται στη Βοιωτία και την Αττική. Η αμπελοκαλλιέργεια είναι συμβατική και στο οινοποιείο ακολουθήθηκαν οι αρχές της κλασικής λευκής οινοποίησης. Το νεαρό κρασί παρέμεινε για ωρίμαση πέντε μηνών σε ανοξείδωτη δεξαμενή πριν από την εμφιάλωση.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψαράκια τηγανιτά και λαχανικά τεμπούρα.


Pet Nat Savatiano 2023

Μικροοινοποιία Μυλωνάς
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, αφρώδης (Pet-Nat), brut
Αμπελώνας: Αττική
Κατηγορία οίνου: Ποικιλιακός οίνος
Τιμή λιανικής: 18,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Η τρέλα των Pet Nat, δηλαδή των κρασιών με ήπιο αφρισμό Pétillant Naturel, έχει κατακλύσει όλον τον κόσμο, αλλά ίσως στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πείσει πολλούς καταναλωτές. Η έκφραση του στυλ από τον Σταμάτη Μυλωνά είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε περισσότερους οπαδούς αυτής της κατηγορίας.
Μέθοδος παραγωγής: Τα αμπελοτόπια από όπου προήλθαν τα σταφύλια έχουν υψόμετρο 200 με 300 μέτρα και η ηλικία τους ξεπερνά τα 55 έτη. Το έδαφος έχει αμμοπηλώδη σύσταση πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και το υπέδαφος είναι ασβεστολιθικό. Πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση το κρασί εμφιαλώθηκε και συνέχισε να ζυμώνει εντός της φιάλης. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί έμεινε για πέντε μήνες μέσα στη φιάλη μαζί με τις ζύμες και εκπωματίστηκε με το χέρι.
Προτεινόμενο πιάτο: Χωριάτικη σαλάτα.


Phenomena, Savatiano Vareli 2022
Αμπελώνες Μάρκου
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Αττική
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Αττική
Τιμή λιανικής: 16,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Αν για κάποιον λόγο, κατά τα φαινόμενα, σας απωθούν τα Σαββατιανά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, θα πρέπει να πείτε στον εαυτό σας να δοκιμάσετε από τους αμπελώνες Μάρκου το Phenomena. Ένα Σαββατιανό που έχει μια δρύινη φορεσιά αλλά δομημένη με ένα περίτεχνο, πραγματικά διακριτικό τρόπο.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από ένα συγκεκριμένο ξηρικό αμπελοτόπι της οικογένειας που έχει ηλικία 70 ετών. Το κρασί ζύμωσε σε βαρέλι 225 και μετά παρέμεινε σε αυτό για ωρίμαση που διήρκεσε έξι μήνες. Η ετικέτα του είναι σχεδιασμένη από τη Μαρία Μάρκου εκ των 4ης γενιάς οινοποιών της οικογένειας, απόφοιτη Καλών Τεχνών.
Προτεινόμενο πιάτο: Ριγκατόνι Alfredo με κοτόπουλο.


Μαλαγουζιά 2023

Αργυρίου
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαλαγουζιά 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Περιοχή Ανάμερο Παρνασσού, Φωκίδα
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Παρνασσός
Τιμή λιανικής: 11,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Η οικογένεια Αργυρίου βγάζει μια Μαλαγουζιά από τον Παρνασσό που έχει όλο τον χαρακτήρα του σχετικά ψυχρού κλίματος που το γέννησε. Φινετσάτο με ιδιαίτερο μαζεμένο αλλά σε καμία περίπτωση υδαρό σώμα.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προήλθε από την περιοχή «Ανάμερο» Παρνασσού που βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων. Εκεί, τα εδάφη είναι βαριά αργιλοπηλώδη με υψηλή ικανότητα συγκράτησης του νερού, γεγονός που βοηθά κατά τους ξηρικούς μήνες του καλοκαιριού. Ο αμπελώνας έχει γραμμική διαμόρφωση και διαθέτει σύστημα άρδευσης. Από τα σταφύλια αφαιρέθηκαν τα κοτσάνια, και ο πολτός χυμού και στεμφύλων παρέμεινε για κρυοεκχύλιση στους 10°C για 12 ώρες. Ακολούθησε διαχωρισμός του καθαρού χυμού από τις φλούδες και μετά την αλκοολική ζύμωση το φρέσκο κρασί παρέμεινε για δύο μήνες στη δεξαμενή προ της εμφιάλωσης.
Προτεινόμενο πιάτο: Ριζότο με θαλασσινά.


Καπνίας λευκός 2022
Κτήμα Χατζημιχάλη
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας: Φθιώτιδα
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης
Τιμή λιανικής: 28,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Καπνίας λευκός ήταν ένα από τα πρώτα κρασιά που αποφάσισαν να παίξουν την ποικιλία Chardonnay με οινοποιητικές τεχνικές Βουργουνδίας. Το στυλ παραμένει ακόμα και σήμερα γαλλικό και είναι ένα κρασί που ήδη έχει όμορφη εξέλιξη αλλά αναμένεται να εξελιχθεί για αρκετά χρόνια στη φιάλη.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένο αμπελοτόπι στη θέση Κάτω Ζυγός στα Χουλέβαινα Αταλάντης. Το υψόμετρο του αμπελώνα φθάνει τα 350 μέτρα και οι ηλικίες των φυτών κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Η στρεμματική απόδοση ήταν μόλις 250 κιλά. Η αλκοολική ζύμωση έλαβε χώρα σε ουγγρικά δρύινα βαρέλια 228 λίτρων και μετά το πέρας αυτής παρέμεινε στα βαρέλια για οκτάμηνη ωρίμαση με περιοδικές αναδεύσεις (batonnage).
Προτεινόμενο πιάτο: Ταρτάρ μόσχου με αντζούγιες και μουστάρδα Dijon.


Assyrtiko sur lie 2022

Οινοποιείο Βρυνιώτη
Γεωγραφική θέση: Στερεά Ελλάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%
Στυλ οίνου: Λευκός, ξηρός, ήσυχος
Αμπελώνας:
Βόρεια Εύβοια
Κατηγορία οίνου:
ΠΓΕ Εύβοια
Τιμή λιανικής: 27,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης ήταν πιθανότατα ο πρώτος παραγωγός εκτός Σαντορίνης που πήρε το Ασύρτικο και το άφησε να ξεκουραστεί πριν από την εμφιάλωση για πολλούς μήνες πάνω από τις φίνες οινολάσπες. Ακόμα και οι πρώτες οινοποιήσεις, που τώρα έχουν μπει στη δεύτερη δεκαετία τους, δηλώνουν πως η ιδέα ήταν λαμπρή και το αποτέλεσμα εξαιρετικό.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια προήλθαν από επιλεγμένο αμπελοτόπι ηλικίας 10 ετών και έκτασης 5 στρεμμάτων, που φέρει την ονομασία «Αετός». Το έδαφος είναι αμμώδες με αρκετά βότσαλα και η κλίση του φθάνει το 15%. Ο προσανατολισμός είναι βορειοανατολικός και το υψόμετρο 400 μέτρα. Το έδαφος της περιοχής έχει επιρροές από την ύπαρξη θειούχων ιαματικών πηγών και δύο ανενεργών ηφαιστείων κοντά στην Αιδηψό. Το 40% του κρασιού ζύμωσε αυθόρμητα με τις ζύμες του περιβάλλοντος. Οι ζυμώσεις ολοκληρώθηκαν σε ανοξείδωτες δεξαμενές και η ωρίμαση έγινε στις λεπτές οινολάσπες με περιοδική ανάδευση για έξι μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Αχνιστά μύδια σε λευκή σάλτσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης