Προσφυγικό: Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Προσφυγικό: Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Ως ένα σαφές μήνυμα της κυβέρνησης σε όλους όσοι σχεδιάζουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα ερμηνεύουν τα νέα μέτρα ορισμένα διεθνή ΜΜΕ

moria
Τον γύρο του κόσμου κάνoυν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό, με τα ξένα ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι σχεδιάζουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Η Ελλάδα μεταφέρει τους μετανάστες και δημιουργεί κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς, υποστηρίζουν τα περισσότερα δημοσιεύματα, με τον γερμανικό Τύπο να επισημαίνει ότι η Αθήνα βάζει «λουκέτο» στους τρεις μεγαλύτερους καταυλισμούς.

Αμερικανικός ιστότοπος «Politico»

«Η Ελλάδα θέλει να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο σε κλειστούς καταυλισμούς», γράφει ο αμερικανικός ιστότοπος «Politico», επισημαίνοντας ότι η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι σκέφτονται να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. «Η Ελλάδα θα κλείσει τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου και θα τους αντικαταστήσει με κλειστά προσφυγικά κέντρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η νέα συντηρητική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας... τα νέα κέντρα θα φιλοξενήσουν 1.000 έως 5.000 άτομα και θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού στην Μόρια της Λέσβου», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το κυβερνών κόμμα έχει λάβει αυστηρότερη θέση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό. Έχει ήδη εγκρίνει αυστηρότερους νόμους για το άσυλο που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της απέλασης των αιτούντων άσυλο - μια εξέλιξη που επικρίνεται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις», προσθέτει.


Βρετανική εφημερίδα «Guardian»

«Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά με "κέντρα κράτησης"», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδια για την μετεγκατάσταση 20.000 ατόμων από τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο μέχρι τις αρχές του 2020».


Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel»

«Η Ελλάδα θέλει να κλείσει τους μεγαλύτερους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς», γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει: «Η Αθήνα δημιουργεί κλειστούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Στα νησιά του Αιγαίου θα χτιστούν κλειστά κέντρα - και 20.000 μετανάστες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα». «Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρεις. Οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκεί οι μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν δεχθεί επανειλημμένως κριτική. Οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν χωρίς άδεια να εισέλθουν στην ενδοχώρα, όμως μέχρι τώρα οι προσφυγικοί καταυλισμοί ήταν ανοικτοί, οι μετανάστες μπορούσαν να φύγουν», προσθέτει. «Από το καλοκαίρι, στην Ελλάδα έχουν καταφεύγει πολλοί πρόσφυγες. Μόνο από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, περίπου 35.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα με βάρκες».


Γερμανική εφημερίδα «Die Welt»

Κλείσιμο
«H Ελλάδα θέλει να κλειδώσει τους μετανάστες τους», σχολιάζει στον τίτλο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και προσθέτει: «Η Ελλάδα θέλει να κλείσει τα τρία μεγαλύτερα στρατόπεδα προσφύγων στα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι υπερπλήρεις καταυλισμοί θα αντικατασταθούν από νέες εγκαταστάσεις». «Η ελληνική κυβέρνηση θα κλείσει τους τρεις υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Θα αντικατασταθούν από φυλακές. Η νέα σκληρότητα έχει έναν λόγο», όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Η νέα συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στους αιτούντες άσυλο στη χώρα... Επιπλέον, χιλιάδες αιτούντες άσυλο τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα όπου θα στεγαστούν σε άδεια ξενοδοχεία, αλλά και σε νέους καταυλισμούς. Στο μεταξύ, ο αριθμός των μεταναστών από τη γειτονική Τουρκία έχει αυξηθεί. Ορισμένα νησιά έχουν πλέον περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες από τους Έλληνες.


Αραβόφωνο δίκτυο «Αljazeera»

«Η Ελλάδα θέλει να κλείσει τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά», σχολιάζει το αραβόφωνο δίκτυο «Aljazeera» και προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι οι καταυλισμοί, όπως η Μόρια στη Λέσβο, θα αντικατασταθούν από κλειστές εγκαταστάσεις μεγάλης χωρητικότητας». Το επίμαχο δημοσίευμα σχολιάζει επίσης ότι, αντί να τους επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθερα μέσα κι έξω από τους καταυλισμούς, οι αιτούντες άσυλο θα είναι πλέον υπό κράτηση μέχρι να τους χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα και να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα ή να απορριφθεί το αίτημά τους και να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπως ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης