Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για κλειστά κέντρα στα νησιά - Τι λένε στον ΘΕΜΑ 104,6 από Λέρο, Λέσβο και Σάμο

Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για κλειστά κέντρα στα νησιά - Τι λένε στον ΘΕΜΑ 104,6 από Λέρο, Λέσβο και Σάμο

Δήμαρχος Λέρου: Δεν θέλω το νησί να ξαναφτάσει στα πρωτοσέλιδα των κολαστηρίων - Δήμαρχος Λέσβου: Καμία τοπική κοινωνία δεν δέχεται νέα δομή έχοντας υπόψη τι συνέβη στη Μόρια

hotspot
Αντιδράσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προκαλούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα πέντε νησιά (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό παρά το γεγονός ότι η δημιουργία αυτών των δομών θα συνοδευτεί από κλείσιμο των hotspot που ήδη υπάρχουν.

«Εχθές περιμέναμε αποσυμφόρηση νησιών και χωρίς να ερωτηθούμε πληροφορηθήκαμε για τη δημιουργία κλειστού κέντρο χωρητικότηατς 1000+ ατόμων. Ανησυχούμε γιατί υπάρχουν ήδη τρεις δομές και καθημερινές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από το Φαρμακονήσι» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας.





Σημείωσε, δε, ότι από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι «θα λειτουργήσουν δύο δόμες σε Κω και Λέρο για όλες τις αφίξεις στα Δωδεκάνησα». «Δεν θέλω η Λέρος να ξαναφτάσει στα πρωτοσέλιδα των κολαστηρίων και της άδικης δυσφήμισης χωρίς να ερωτηθούμε».

«Αυτό που φοβόμαστε είναι τι θα γίνει όταν θα είναι έγκλειστοι και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός τους» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λέρου εκφράζοντας ανησυχία για αύξηση των αφίξεων μέχρι να κατασκευαστούν τα κέντρα αυτά.

Κλείσιμο
Ωστόσο είπε ότι «στο πρόβλημα θα συμμετέχουμε με ένα ΚΥΤ αναλογικό με τα πληθυσμιακά κριτήρια» προσθέτοντας ότι το πρωί της Πέμπτης στη Λέρο ήταν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες σε δομή ψυχασθενών αλλά και διάσπαρτοι.

«Οι εξαγγελίες δημιουργούν ανησυχία στον κόσμο του νησιού καθότι εκλαμβάνουν την εξαγγελιά ως νέα δομή» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Λέσβου Στράτος Κυτέλης.






Όπως είπε οι πολίτες «φοβούνται ότι στο διάστημα που θα λειτουργεί η νέα δομή, θα λειτουργεί και η Μόρια» προσθέτοντας ότι «καμία τοπική κοινωνία δεν δέχεται νέα δομή έχοντας υπόψη τι συνέβη στη Μόρια».

«Η λέξη "σταδιακά" ανησυχεί τον κόσμο. Η τοπική κοινωνία λέει γιατί να μην γίνει το ΚΥΤ της Μόριας κλειστή δομή με την χωρητικότητα που υπάρχει και να παράλληλα να υπάρξει αποσυμφόρηση» συμπλήρωσε ο κ. Κυτέλης.

Παράλληλα ζήτησε να ελεγχθούν επιτέλους οι ΜΚΟ «για το τι κάνουν στο νησί μας» προαναγγέλοντας δημοτικό συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου για να υπάρξει μια συλλογική απόφαση καθώς, όπως, παρατήρησε, δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα είναι η νέα δομή. «Αν η δομή θα ολοκληρωθεί σε 10-12 μήνες ο πρόσθετος αριθμός μεταναστών μέχρι τότε θα εντείνει το πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Κυτέλης.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ΚΥΤ στη Σάμο, η περιοχή ζει με τον τουρισμό. Δεν γίνεται κλειστό κέντρο με 5.000 ανθρώπους. Κάθε μέρα έρχονται, πού θα τους βάλουμε;» αναρωτήθηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Σάμου Βασίλης Βαλκαμλής σύμφωνα με τον οποίο στο νησί αυτή την στιγμή είναι 7.000 και περισσοτεροι μετανάστες και πρόσφυγες.




Ο ίδιος ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η δημοτική αρχή θα παραιτηθεί σύσσωμη γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη λυση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης