Μεταναστευτικό: Κλείνει η Μόρια - Δείτε τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

moria_ar

Πέτσας και Στεφανής ανακοίνωσαν 6 μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - Κατασκευάζονται νέα προαναχωρησιακά κέντρα σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο - Κλειστές οι υπάρχουσες δομές σε Λέρο και Κω - Κλείνει και το Βαθύ - Δείτε πώς θα είναι τα νέα κλειστά κέντρα 

Τις 5+1 δράσεις της κυβέρνησης στις οποίες περιλαμβάνεται το κλείσιμο των hotspot σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο (Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ αντίστοιχα), η μετατραπή σε κλειστών κέντρων των υφιστάμενων δομών σε Λέρο και Κω αλλά και μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα ανακοίνωσε ο υπ. Επικρατείας Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όπως είπε ο κ. Στεφανής παραμένει ο στόχος για αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα μέχρι τις αρχές του 2020.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα (20/11/2019)


Οι 5+1 δράσεις έχουν ως εξής:

1. Ειδική δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς καθορίζεται εθνικός συντονιστής σε συνεργασία με το υπ. εργασίας και το υπ. Προστασίας του Πολίτη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα από πρωθυπουργό

2.  Καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τις ΜΚΟ με πρόβλεψη παραμονής στη χώρα μόνο όσων πληρούν τις προυποθέσεις.

3. Όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου με την ψήφιση του νέου νόμου πρβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών και είτε θα χορηγείται άσυλο είτε θα επιστρέφονται οι αιτούντες στις χώρες προέλευσης

4. Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων:

Στη Λέσβο κλείνει σταδιακά η Μόρια και θα δημιουργηθει νέα δομή η οποία θα λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο ταυτοποίησης με χωρητικότητα 5.000+

Στη Χίο κλείνει η υπαρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κέντρο χωρητικότητας 5000+

Στη Σάμο κλείνει η δομή και η υπό κατασκευή δομή θα έχει χωρητικότητα 5000+

Στην Κωη υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα χωράει 2000+

Στη Λέρο υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων

5. Ανταποδοτικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

6. Στεγανοποίηση διόδων με τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων καθώς έχει προγραμματιστεί η ενίσχυση με συνοριοφυλάκες σε Έβρο και Νησιά.

Ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε επίσης ότι με παρέμβαση Μητσοτάκη η ένωση εφοπλιστών προσφέρει 10 σκάφη στο Λιμενικό σώμα και η παράδοση θα γίνει το επόμενο διάστημα.

ΣΚΑΦΗ-1
ΣΚΑΦΗ-2


Ειδικά για τον νεό φορέα επιτήρησης συνόρων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι θα λειτουργεί σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου.

Όσον αφορά την ενίσχυση σε προσωπικό ο κ. Στεφανής επισήμανε ότι:

- έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά,
- έχουν ήδη διατεθεί (την 08 Νοε 19) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών,
- έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό).

Μέτρα ανακούφισης των τοπικών κοινωνιών

Εκτός από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ και τέλος κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Πώς θα είναι τα νέα προαναχωρησιακά κέντρα

Ο κ. Στεφανής έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες με το πώς θα είναι τα νέα προαναχωρησιακά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε, ακόμα, φωτογραφίες από το πώς είναι σήμερα η κατάσταση στα hospot στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και μια κάτοψη για το πώς σχεδιάζεται να είναι τα νέα κλειστά κέντρα σε Σάμο, Μυτιλήνη, Κώ, Χίο και Λέρο.

Όπως φαίνεται στην κάτοψη τα νέα κέντρα θα έχουν κτήρια διαμονής, εστιατόρια, κυλικεία, σχολείο, χώρους λατρείας, ιατρείο και χώρους αναψυχής.

Δείτε την κάτοψη ενός εκ των νέων προαναχωρησιακών κέντρων:

ΚΑΤΟΨΗ
Με μoβ χρώμα είναι τα κτήρια διαμονής. Δίπλα τους θα είναι ένα εστιατόριο και δύο κυλικεία καθώς και δύο εγκαταστάσεις για πλυντήριο. Στο κέντρο θα βρίσκονται χώροι αθλοπαιδιών και «πλατείες». Δίπλα τους με ανοιχτό γαλάζιο θα είναι ο χώρος λατρείας. Με ανοιχτό πράσινο είναι οι εγκαταστάσεις του προσωπικού και με κόκκινο τα ιατρεία και ακριβώς δίπλα τους το διοικητήριο.


Δείτε φωτογραφίες από το πώς είναι σήμερα τα hotspot:

ΣΗΜΕΡΑ-1
ΣΗΜΕΡΑ-2
ΣΗΜΕΡΑ-3
ΣΗΜΕΡΑ-4
ΣΗΜΕΡΑ-7
ΣΗΜΕΡΑ-8


Δείτε φωτογραφίες από τους χώρους στους οποίους θα μένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες

ΑΥΡΙΟ-5
ΑΥΡΙΟ-1

ΣΧΟΛΙΑ (190)

ΧΧΧ

Πώς θα είναι τα νέα προαναχωρησιακά κέντρα. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΙΝΕΣ ΜΕ ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ.

Δημοκράτης

Εγώ πάντως, πρόσφατα, είδα βουκολική εικόνα στη Λάρισα. Βουσμανος (ελληνιστί bushman) χρώματος μαύρου (αφρικανικό μαύρο όχι ασιατικό), έβοσκε αγελάδες έξω στον κάμπο. Αν το τοπίο ήταν λίγο διαφορετικό, θα έμοιαζε με ντοκυμαντέρ του national geographic. Να λοιπόν η εικόνα της Ελλάδας σε μερικές δεκαετίες και στην επαρχία.

ΧΩΡΙΣ ΠΛΕΟΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Τα ανοικτά σύνορα και η μη απώθηση οποιουδήποτε προσέρχεται στα σύνορα μιας χώρας-μέλους και ζητά άσυλο, παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα ως κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άσυλο και την υποτιθέμενη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πώς είναι όμως δυνατόν να εφαρμόζεται η πολιτική αυτή μονομερώς από την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πιο εκτεθειμένη γεωγραφική θέση και αντιμετωπίζει επιπλέον εθνικά προβλήματα, όταν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κλείνουν τα σύνορά τους, οι άλλες Μεσογειακές χώρες-μέλη παίρνουν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων τους και όταν ακόμη χώρες-μη μέλη στα Βαλκάνια κλείνουν τα σύνορά τους, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Βρυξέλλες και μεγάλες χώρες-μέλη; Πιστεύει κανείς ότι αποτελεί υποκατάστατο στην αποτροπή, στον έλεγχο δηλαδή των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο εγκλωβισμός των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της μόνιμης εγκαταστάσεώς τους στη χώρα μας; Η εφαρμογή δηλαδή πολιτικής εποικισμού της Ελλάδος, με παράνομους μετανάστες, με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η χρησιμοποίηση της Ελλάδος ως αναχώματος της παρανόμου μεταναστεύσεως στην άλλη Ευρώπη; Είναι τραγικό να παρουσιάζεται μάλιστα από τον Έλληνα Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα μεταναστεύσεως, η χρηματοδότηση αυτή του εποικισμού της Ελλάδος, ως Ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.

Οι κυβερνώντες

μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Αναρωτιέμαι, τι ευφυέστατο αφήγημα είναι πάλι αυτό το προαναχωρησιακό κέντρο... 1) σαν όρος, πρόκειται για μια προσωρινή διαμονή μέχρι να αναχωρήσεις, σωστά; Αλλά για που; Στην Ευρώπη δε σε δέχονται, άρα αναχωρείς ή για ενδοχώρα (εύκολο), ή για επαναπροώθηση (δύσκολο). 2) αυτά τα κέντρα, θα γεμίσουν το λιγότερο σε μια εβδομάδα. Άρα οι ιθύνοντες θα έχουν διεκπαιρεώσει τις αιτήσεις των αιτούντων, και θα τα έχουν αδειάσει; Προς ποία κατεύθυνση; φυσικά στην πιο εύκολη, προώθηση στην ενδοχώρα. Και ξανά απ' την αρχή! Γέμισμα, άδειασμα! 3) οι τόσο ελκυστικές φωτο των ιδανικών κτιρίων, σχεδίων και προδιαγραφών, αποτελεί τον καλύτερο κράχτη, ώστε να καταφθάσουν ακόμα περισσότεροι κατατρεγμένοι της υφηλίου, για να βρουν δωρεάν φαγητό, στέγη, επιδόματα, παιδεία, περίθαλψη. Πισίνα με υδρομασάζ ξεχάσατε να βάλετε. Τέτοια προπαγάνδα θα ζήλευε κι ο ΕΟΤ, εύγε! Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! 4) έχετε κάποιο κοντινό ή μακρινό στόχο, να σταματήσετε το ολίσθημα του επικοισμού που επί προδοτών του σύριζα ξεκίνησε, και τώρα συνεχίζεται; δηλαδή, αυτός ο φαύλος κύκλος δε θα κλείσει ποτέ; η Ελλάδα θα είναι για το διηνεκές, ένας προορισμός των απανταχού χαμηλού/επικίνδυνου οικονομικού-κοινωνικού-πολιτιστικού-υγειονομικού-θρησκευτικού-πολιτικού επιπέδου μεταναστών; δηλαδή, πόσους έχετε σκοπό να φέρετε ρε λεβέντες κυβερνώντες μέχρι να πείτε ΣΤΟΠ; αυτή τη μπίζνα θα κάνουμε τώρα πλέον στη χώρα μας; εισβολή-προαναχωρησιακό-άδειασμα στην ενδοχώρα, και πάλι απ' την αρχή; Πάτε καλά ρε; Βαλθήκατε να μας εξαφανίσετε; Δε σας κόβει το ρημάδι, πως αυτός ο δρόμος θα φέρει: - ολική κατάρρευση των κοινωνικών δομών (παιδεία, υγεία, κα), - υποβάθμιση στην αξία της εργατικής δύναμης καθώς εισάγει πλεονάζον δυναμικό ενώ η ανεργία μαστίζει την κοινωνία, - αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων, καθώς οι έποικοι έχουν ήδη εξασφαλισμένες βασικές ανάγκες όπως τροφή και στέγη, προκαλώντας έτσι το κοινωνικό συναίσθημα, - κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει υποβάλει τους εποίκους σε αξιόπιστους ελέγχους ταυτοπροσωπίας, ποινικού μητρώου, εξετάσεις υγείας. Τι ακριβώς έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας (αν διαθέτετε); Εν τέλει, αν επιμένετε σ' αυτήν την φθοροποιό για τη χώρα τακτική, να γνωρίζετε πως η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας, είναι απέναντί σας. Αυτοί που σας φέραν στην εξουσία, αυτοί θα σας καταποντίσουν. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβετε... ολίγιστοι πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας!

Ν.ΚΟΝΤΟΡΟΣ

Πολύ σωστά! Δυστυχώς, όμως, ο κος πορδγ-υπουργός μας προέκυψε το ALTER EGO του ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

@

Έτσι είναι, ακριβώς όπως τα λέτε αγαπητέ. Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σχόλιο!

@ αγυριγος στο κεφαλι

Καλα ολοι στοκοι και χαιβανια εισαστε εδω μεσα? Το αγυριγο κεφαλι σας δουλευει και σας ειρωνευεται. Ειναι εξωφθαλμα προβακατορικα αυτα που γραφει και φυσικα τα γραφει για να σας πικαρει και να σας εκνευριζει. Εσεις σαν χαιβανια κανετε διαλογο μαζι του. Σας γλενταει ο προβοκατορας και μπραβο του.

Δεν είναι απλός...σχολιαστής ο εν λόγω...

Σίγουρα είναι Πολιτικά "διορισμένος" και σίγουρα δουλεύει και προσπαθεί πάντα για το Ανθελληνκό Εργο των ...Κυβερνώντων! Ειδικά δε όταν για το λαθρομεταναστευτικό οι Κυβερνώντες παραμένουν οι ΙΔΙΟΙ!!!!!!

aris

20000 θα τους τακτοποιησουν σε διαμερισματα και ξενοδοχεια για χρονικο διαστημα που ουτε και αυτοι ξερουν. Τις επομενες χιλιαδες που θα στειλει ο ερντογκαν που θα τους βαλουν?

ΝΝ

Τα μέτρα είναι σκόπιμες καθυστερήσεις, για να φτιάξουν κι άλλα κέντρα υποδοχής για να υποδέχονται ακόμα περισσότερους. Οι προσλήψεις είναι για πιο πολλές διασώσεις, όπως έκαναν και με την frontex. To ίδιο και η συντόμευση του ασύλου. Οι παροχές στους δήμους, είναι για να διασπάσουν την αντίσταση των ντόπιων δημιουργώντας αργυρώνητες ομάδες διαφορετικών συμφερόντων. Το θέμα είναι οι ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ που τις φανερώνουν με έντεχνο τρόπο και σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς εξηγήσεις. Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη βουλή υπέρ της πολυπολιτισμικής Ελλάδος. Ο Τσίπρας τα ίδια και χειρότερα. Η λύση είναι μόνο η μαζική αντίσταση του λαού ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ. Ο κόσμος απαιτεί ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ και PUSH BACK. Όλοι έχουν κλείσει τα σύνορά τους και παραβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, παρά το ότι δεν έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα. Εμείς κινδυνεύουμε με αφανισμό ως πύλη εισόδου και καμίας εξόδου.

Τελειώσαμε!!!

Αφού και η νδ κάνει τα ίδια με τον σύριζα τελειώσαμε!!!! Σε λιγα χρόνια δεν θα ακούγεται πουθενά η ελληνική γλωσσα και οι Έλληνες θα είναι μειοψηφία!!! Χάνουμε τη πατρίδα μας χωρίς πόλεμο!!!

απλα

με τη ΝΔ εχω μια ελπιδα να γινει κατι. ολοι οι αλλοι ειναι πανηγυρτζηδες.

Πλέμπα@Μεγαλοαστή

Αν δεχτούμε εμείς μετανάστες θα δεχθείτε και εσείς, δεν θα γλυτώσει κανείς.Και τα χρήματα σας εύκολα απαλλοτριώνονται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nomosxedio-arthro

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας  - Από τη ΝΔ απουσίαζε και ο Γιώργος Βαγιωνάς, ο οποίος έστειλε επιστολή πρόθεσης θετικής ψήφου που δεν προσμετρήθηκε - Καταψήφισαν 90 βουλευτές - Ανάμεσά τους και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που τελικά δεν απείχαν

29
staikouras1

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στην πολύπλευρη στήριξη που παράσχει η Γαλλία στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, στη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σήμερα στο Παρίσι

1mitmak

Κεντρική θέση στην ατζέντα των συνομιλιών τα βαριά νέφη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας - Στο τραπέζι και η γαλλική στήριξη για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων  - Οι συζητήσεις για φρεγάτες και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα 

1
olemliaarth

Θέμα κομματικής πειθαρχίας και κυρώσεων για όσους τυχόν διαφωνήσουν με την τροπολογία με τη στάση ή την ψήφο τους στη Βουλή - H ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά

40