Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Κλίμα πολέμου ενόψει του Πολυτεχνείου

Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Κλίμα πολέμου ενόψει του Πολυτεχνείου

Συγκέντρωση φοιτητών αυτή την ώρα στα Προπύλαια - Χημικά και πετροπόλεμος στην Πατησίων - Στον περίβολο του Οικονομικού Πανεπιστημίου μπήκαν τα ΜΑΤ,  1 σύλληψη και 2 προσαγωγές - Πέτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες

asoe-mat-arthro
Κλίμα «προπαρασκευής» για «εκρηκτική» επέτειο του Πολυτεχνείου διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τα διαδοχικά επεισόδια που έχουν ως επίκεντρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Φοιτητές που βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και πήγαν στο Πολυτεχνείο αποφάσισαν σε συνέλευση να κάνουν νέα πορεία. Ετσι, αυτή την ώρα, φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Οι φοιτητές νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν το ΟΠΑ και να κάνουν εκεί συνέλευση, αντιδρώντας και στην απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το Ίδρυμα έως την επέτειο του Πολυτεχνείου προκειμένου να μην αποτελέσει το Πανεπιστήμιο ορμητήριο για έκνομες ενέργειες. Ο φόβος να συμβεί κάτι τέτοιο εντάθηκε μετά την έφοδο της αστυνομίας την Κυριακή στο υπόγειο του κτηρίου της ΑΣΟΕΕ.

Η ομάδα των φοιτητών κατάφερε να μπει στον περίβολο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, επιχείρησαν να τους απωθήσουν, έγιναν μάχες σώμα με σώμα και τελικά στον περίβολο βρέθηκαν τόσο οι φοιτητές περίπου εκατό- όσο και διμοιρίες των ΜΑΤ. Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι τουλάχιστον πέντε εξ αυτών τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ επί ώρα η Πατησίων παρέμενε κλειστή. Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές, η μία εκ των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη.



Επίθεση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Πέτσας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες, στάση που εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Πέτσα ακολουθεί:

Η Κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά Πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά Πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά, είναι οι γνωστοί «μπαχαλάκηδες» που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομίας. Χθες η Αστυνομία, ακούγοντας τη φωνή αγωνίας φοιτητών και καθηγητών που έβλεπαν το Πανεπιστήμιό τους να μετατρέπεται σε κέντρο ανομίας, εξάρθρωσε γιάφκα στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από τον, λαλίστατο κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούσαμε κουβέντα. Όχι μόνο αυτό. Σήμερα είδαμε στελέχη του να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια νοσηρή κατάσταση. Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών.


Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η στάση στελεχών της αξιωματικών αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο facebook με την οποία καλούσε κόσμο να κατέβει στην ΑΣΟΕΕ: 


Κλείσιμο


Το χρονικό των επεισοδίων




Ολα ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών που πρόσκειται στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΣΟΕΕ πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να διαδηλώσει κατά του λουκέτου στη σχολή που μπήκε με απόφαση της Συγκλήτου μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Οι φοιτητές κατάφεραν να μπουν στον περίβολο του πανεπιστημίου, γεγονός που κινητοποίησε τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο.

Δείτε βίντεο:


Εκείνη τη στιγμή ακολούθησαν επεισόδια, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. 

Δείτε το σχετικό βίντεο:
Τα ΜΑΤ κάνουν έφοδο στην ΑΣΟΕΕ



Περίπου 100 άτομα παρέμεναν στον περίβολο του ΟΠΑ περίπου έως τις 2.30 το μεσημέρι. Λίγο νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι διμοιρίες των ΜΑΤ και ακολούθως βγήκαν και οι φοιτητές που συγκρότησαν πορεία έως το Πολυτεχνείο. Μπήκαν στο ιστορικό κτήριο και κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν, όπως είπαν, «τη συνέχεια του αγώνα τους». Οι φοιτητές, πάντως, κατήγγειλαν ότι κατά την αστυνομική επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ υπήρξαν τραυματίες και έγιναν προσαγωγές. 



Δείτε ανάρτηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΣΟΕΕ στο Facebook:


Φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία δήλωσαν στην κάμερα του protothema.gr ότι «τα ΜΑΤ κλείνουν τις σχολές» και ότι η αστυνομία δεν αφήνει τους φοιτητές να κάνουν μάθημα.


Δείτε βίντεο του protothema.gr με τη στιγμή του πρώτου γύρου των επεισοδίων: 







Υπενθυμίζεται ότι η Σύγκλητος της σχολής αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε τρεις εσωτερικούς χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τελούσαν υπό κατάληψη. Η αστυνομία στην επιχείρηση που πραγματοποίησε βρήκε, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, κουκούλες, μάρμαρα και πέτρες. Αυτοί οι χώροι αποτελούσαν ορμητήρια ατόμων για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.



Φωτογραφίες από τα επεισόδια:
IMG_1701
IMG_1702
IMG_1703
IMG_1704
IMG_1706




Το χρονικό των επεισοδίων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας έχει ως εξής:


· την 12:30 ώρα, (100) περίπου άτομα προσέγγισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού έσπασαν με κόφτη το λουκέτο της εξωτερικής εισόδου, επιχείρησαν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο,
· οι αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν για να αποτρέψουν την είσοδο δέχτηκαν επίθεση από τα άτομα, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησαν καδρόνια κ.α. αντικείμενα,
· για να αποκλιμακώσουν τις επιθέσεις, αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων,
· στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατάφεραν να εισέλθουν (70) περίπου από τα άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι την 14:45 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.
Από τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια του περιστατικού προσήχθησαν 3 άτομα.


Αποδοκιμασίες φοιτητών στον Νίκο Φίλη


Εξω από την ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη. Ο κ. Φίλης μάλιστα έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από ομάδα φοιτητών. Ακολούθως, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε ως το «τελος του δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση» την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ εκφράζοντας την ανησυχία του για επεισόδια ενόψει των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 17 Νοεμβριου.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ανέφερε: «Έρχομαι από την ΑΣΟΕΕ όπου πήγαμε με τις κυρίες Τζούφη και Φωτίου όταν πληροφορηθήκαμε την επέμβαση των ΜΑΤ. Είχαμε εικόνες αστυνομικής βίας, εικόνες ντροπής που δείχνουν ότι έχει γίνει η επιλογή της έντασης με αφορμή τα ζητήματα του πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι αψυχολόγητη η απόφαση της Συγκλήτου. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά»

Ο ίδιος υποστήριξε πως «το Άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης που επιλέγει να δημιουργήσει ένταση και μια κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Είμαστε βαθειά ανήσυχοι. Βλέπουμε ότι τα 4 χρόνια δημοκρατικού κλίματος στην εκπαίδευση έφτασαν στο τέλους τους. Θα μας βρείτε απέναντι σε αυτό τον αυταρχισμό».

Να σημειωθεί οτι και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αρμόδιος για θέματα δημοσιας τάξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε: «μήπως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει νέο Γρηγορόπουλο;»

poreia-asylo-arthro
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης