Παναγιώτης-Ραφαήλ: Στην τελική ευθεία για το ταξίδι «ζωής» στις ΗΠΑ

panagiotis

Με «διαβατήριό» του την αγάπη και τη δύναμη που έλαβε από Έλληνες και Κύπριους, και έπειτα από τις «αθόρυβες» -πλην ουσιαστικές- παρεμβάσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στη φαρμακευτική εταιρία και στο νοσοκομείο της Βοστόνης

Με «διαβατήριό» του την αγάπη και τη δύναμη που έλαβε από Έλληνες και Κύπριους -όπως αποτυπώθηκαν με τις καταθέσεις ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ που έγιναν τον τελευταίο μήνα- αλλά και τις «αθόρυβες» πλην ουσιαστικές όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος παρεμβάσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στη φαρμακευτική εταιρία και στο νοσοκομείο της Βοστόνης, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ θα συνεχίσει τη μάχη του με τη Νωτιαία Μυική Ατροφία με νέους όρους.

Αυτούς που συνεπάγεται η γονιδιακή θεραπεία στην οποία θα υποβληθεί ο 18μηνών ασθενής αν όλα πάνε κατ´ ευχήν μετά τη διενέργεια των ειδικών γονιδιακών εξετάσεων που ουσιαστικά θα δώσουν το «πράσινο φως» για την πρωτοποριακή «στόχευση» του ελαττωματικού γονιδίου που ευθύνεται για τη νόσο. Σημειώνεται πως τα χρήματα τα διαχειρίζεται το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές παθήσεις, MDA, με το οποίο άλλωστε η οικογένεια Γλωσσιώτη έχει συμφωνήσει πως, αν ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ δεν θα τα χρησιμοποιήσει, αυτά θα διατεθούν για τους σκοπούς της εταιρίας.

Ο Παναγιώτης-Ραφαήλ διαγνώστηκε με Νωτιαία Μυική Ατροφία σε ηλικία περίπου ενός μήνα. Έκτοτε λαμβάνει ενέσιμη θεραπεία για τη νόσο -πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου φαρμάκων, δηλαδή FDA για τις ΗΠΑ και EMA για Ευρώπη, για τη Νωτιαία Μυική Ατροφία, είναι το ολιγονουκλεοτίδιο nusinersen. Αυτή κοστίζει περίπου 1εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια χορήγησής της.

Σε ό,τι αφορά τη γονιδιακή θεραπεία (Zolgensma), αυτή έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό φορέα έγκρισης φαρμάκων (FDA), τον περασμένο Μάιο, ενώ στην Ευρώπη δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον αντίστοιχο φορέα, ΕΜΑ. Στη γονιδιακή θεραπεία είναι σημαντικό ότι οι ασθενείς που πληρούν τις προϋποθέσεις, για να υποβληθούν σε αυτή, πρέπει να μην υπερβαίνουν τους 24 μήνες. Κι αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που είχε κινητοποιήσει την οικογένεια Γλωσσιώτη η οποία (αισθανόταν ότι) έδινε μάχη με τον χρόνο τους τελευταίους δυο μήνες που προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στη νέα θεραπεία, ώστε να προλάβει ο μικρός μαχητής να υποβληθεί σε αυτήν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Αυτήν η πρόσβαση «άνοιξε» επίσημα χθες μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια και των εκπροσώπων της φαρμακευτικής εταιρίας Avexis, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελβετία στη χώρα μας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να συζητήσουν το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της τιμής. Σημειώνεται πως η εταιρία Avexis η οποία θα αντιπροσωπεύει τη γονιδιακή θεραπεία στην Ευρώπη, όταν αυτή λάβει έγκριση, ανήκει στον όμιλο της Novartis.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ στην πρωτοποριακή μας θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας κυρίου Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήσαμε σήμερα συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία συζητήθηκαν οι παράμετροι της θεραπείας του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ στις ΗΠΑ, όπου έχει εγκριθεί η χορήγησή της. Ως εταιρία δεσμευόμαστε ότι θα επισπεύσουμε κάθε διαδικασία για την υποστήριξη του μικρού ασθενούς και της οικογένειάς του» ανέφερε η θυγατρική της Novartis σε ανακοίνωσή της χθες μετά το πέρας της συνάντησης.

Την επίσπευση της διαδικασίας είχε στόχο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τη στιγμή που συνάντησε τον πατέρα του Παναγιώτη-Ραφαήλ ο υπουργός Υγείας, πριν από περίπου έναν μήνα, είχε δεσμευτεί πως θα συνδράμει στον αγώνα τους να μεταβεί το παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υποβληθεί στη γονιδιακή θεραπεία.

Όταν οι αιτήσεις της οικογένειας Γλωσσιώτη για τη μετάβαση με έξοδα του ΕΟΠΥΥ απορρίφθηκαν από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ, η οικογένεια Γλωσσιώτη αποδύθηκε σε έναν τεράστιο αγώνα ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για τον μικρό τους Παναγιώτη-Ραφαήλ. Τιτάνια ήταν και η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να στηρίζει τον μικρό ασθενή και τον αγώνα της οικογένείας του και να αναζητεί διόδους επικοινωνίας με την εταιρία και το ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν μπορούσε σε θεσμικό επίπεδο να εγκρίνει τη θεραπεία του παιδιού στο εξωτερικό, εφόσον είχε απορριφθεί από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο.

«Σέβομαι ως Υπουργός Υγείας και ως γιατρός το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Είναι επιστήμονες και κάνουν τη δουλειά τους. Τους σέβομαι απολύτως, τους σεβόμαστε ως κυβέρνηση. Αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είχαμε υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Πρόσθεσε μάλιστα πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ελληνική κοινωνία. «Έβαλε πλάτη, η ελληνική κοινωνία έβαλε πλάτη. Μετά παρεμβήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στα πάσης φύσεως διαδικαστικά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν και τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA Ελλάς» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ, έμπλεος συγκίνησης, το απόγευμα της Δευτέρας και μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δήλωσε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους Έλληνες και ιδίως τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για όλα όσα έκαναν. «Μόλις ενημερώθηκα από τον Υπουργό ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για τη μετάβαση του παιδιού στην Βοστόνη, όλα πήγαν καλά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα. Ευχαριστώ την Κυβέρνηση, τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση. Κατανοώ την απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας» ανέφερε ο κ. Γλωσσιώτης, κατά τη σύντομη ομιλία του, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Υγείας για το παιδί του.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ρε σεις

Να ειστε περιφανοι για τους συμπατριωτες σας Ελληνες, για την ανθρωπια μας ρε γιατι για αλλη μια φορα δειξαμε ποσο ευαισθητοι και φιλανθρωποι ειμαστε μεσα στην φτωχια μας.Αληθεια ποσοι απο αυτους τους ψευτοανθρωπιστες που το παιζουν ευαισθητοι μονο για τους μουσουλμανους ή για τους gay και σε καθε ευκαιρια βριζουν την Ελλαδα και τους Ελληνες ενδιαφερθηκε γι΄αυτο το Ελληνοπουλο?Κανενας γιατι στην πραγματικοτητα μισουνε τους Ελληνες και τα παιδια τους.

Dr.

Πες τα, φίλε 12:23.

Τάκης1

Καλή επιτυχία, με το καλό να γυρίσης γερός και δυνατός, κύριε αρθρογράφε ευχαριστούμε για το μάθημα, ἐλληνες και κύπριοι......

Μαρια Μ.

Καλή επιτυχία, όμορφο αγοράκι μου..η Μεγαλόχαρη, μαζί σου!!!

Μασιμ

Καλο ταξιδι και καλη επιτυχια!!!!Μακαρι να αντιδρασει σωστα στη θεραπεια!!!!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΘΕΙΑ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ...

ΜΙΚ

Προτείνω τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας (ή έστω σελίδας στο facebook) στην οποία θα προσφεύγει όποιος πιστεύει ότι μια απόφαση του ΑΥΣ για δική του υπόθεση δεν είναι η αρμόζουσα. Εκεί θα εκτίθεται το θέμα και κατόπιν διαδικτυακής συζήτησης, θα συλλέγονται υπογραφές οι οποίες, από έναν αριθμό και πάνω, θα καθιστούν υποχρεωτική για τον Υπουργό Υγείας, την επιθυμία του προσφεύγοντος.

DLD

θα υπογράφει ο μπακάλης, ο μανάβης και ο χασάπης-με όλο το σεβασμό προς τις επαγγελματικές αυτές κατηγορίες, είναι όμως άσχετοι με τέτοια ζητήματα- και θα εγκρίνεται η όποια θεραπεία

Rodrigo

Καλή τύχη! Όλος ο κόσμος μαζί σου

Τρυφων

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση

USB

Επιτελους και ενα ευχάριστο νεο

Τ.Ζ.

Καλή επιτυχία!!! Όλα καλά θα πανε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

CACHE_650X650_1_552207

Οι πέντε συλληφθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο - Οι δύο άλλοι συλληφθέντες που ήταν ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι