Παναγιώτης - Ραφαήλ: Όλο και πιο κοντά ο στόχος για μετάβαση στη Βοστόνη

Σήμερα η κομβική συνάντηση Κικίλια με εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρίας Avexis με στόχο τη διαπραγμάτευση της τιμής της θεραπείας - Επικοινωνία του υπουργού Υγείας και του ΙΣΑ με το εξειδικευμένο κέντρο Boston’s Children Hospital

Σημαντικές εξελίξεις προοιωνίζονται αυτήν την εβδομάδα για την υπόθεση του μικρού ασθενή με Νωτιαία Μυική Ατροφία Παναγιώτη - Ραφαήλ Γλωσσιώτη και τη μετάβασή του για θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί μέχρι και χθες χάρη στην προσφορά όλων των Ελλήνων (και που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σύμφωνα με το σωματείο για τα άτομα με Νωτιαία Μυική Ατροφία,  MDA Hellas) και οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο Υγείας επικοινωνώντας με τη φαρμακευτική εταιρία που ανέπτυξε τη γονιδιακή θεραπεία, αλλά και με εξειδικευμένο κέντρο στη Βοστόνη επαναδρομολογούν την πορεία του μικρού ασθενή.

Ο στόχος που είχε τεθεί από την οικογένειά του να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποβληθεί στη γονιδιακή θεραπεία γίνεται όλο και πιο κοντινός. Σημειώνεται πως ο 18μηνών σημερα Παναγιώτης-Ραφαήλ υποβάλλεται σε θεραπεία, στην πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου φαρμάκων, δηλαδή FDA για τις ΗΠΑ και EMA για Ευρώπη, είναι το ολιγονουκλεοτίδιο nusinersen. Αυτή σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ κοστίζει 1 εκατ. ευρώ για τα τέσσερα χρόνια. 

Η σημερινή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και εκπρόσωπο της φαρμακευτικής εταιρίας Avexis, της εταιρίας που αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη τη γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο της Νωτιαίας Μυικής Ατροφίας, θα έχει ως θέμα τη διαπραγμάτευση της τιμής της θεραπείας. Ο υπουργός θα επιχειρήσει την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση της τιμής για λογαριασμό της οικογένειας Γλωσσιώτη, καθώς μέχρι τώρα οι επαφές της οικογένειας την εταιρία ή νοσοκομεία γίνονταν ιδιωτικά. Κατά πληροφορίες η τιμή ξεκινά από τα 2,5 εκατ. ευρώ.  

Πρόκειται για μία κομβική συνάντηση, η οποία δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Βασίλη Κικίλια σε έμπρακτη συνέχεια των δηλώσεων του προς την οικογένεια Γλωσσιώτη πως θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τους βοηθήσει για τη μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε εξειδικευμένο κέντρο στη Βοστόνη. Μια δέσμευση που δόθηκε μεν στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος της οικογένειας για τη μετάβαση στην αλλοδαπή από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ, αλλά που, όπως αποδεικνύεται, ήταν ουσιαστική και παρήγαγε αποτέλεσμα. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΥΣ, που είναι το κορυφαίο ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο, ερεύνησε διεξοδικά τη περίπτωση και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δε συνηγορούν υπέρ της συνδυαστικής χορήγησης των δύο θεραπειών. Στη συνάντηση θα παραβρίσκεται και Έλληνας εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Avexis, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει εξαρχής πως είναι διατεθειμένη να συνδράμει με όποιον τρόπο είναι εφικτό. 

Υπενθυμίζεται πως η γονιδιακή θεραπεία (Zolgensma) για τη θεραπεία παιδιών με Νωτιαία Μυική Ατροφία ηλικίας κάτω των δύο ετών έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό φορέα έγκρισης φαρμάκων (FDA), τον περασμένο Μάιο. Στην Ευρώπη δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον αντίστοιχο φορέα, ΕΜΑ. 

Παράλληλα με την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Κικίλιας είχε δρομολογήσει και την επικοινωνία με το εξειδικευμένο κέντρο Boston’s Children Hospital, έχοντας ζητήσει τόσο τη μείωση των νοσηλίων για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ όσο και την επιτάχυνση της διαδικασίας εισαγωγής του παιδιού στο νοσοκομείο της Βοστόνης. Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, υποβάλλοντας το ίδιο αίτημα. Ενώ στο πλευρό της οικογένειας Γλωσσιώτη αλλά και της ελληνικής πολιτείας να συνδράμει έχει ταχθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Δείτε βίντεο: Παναγιώτης - Ραφαήλ: Όλο και πιο κοντά ο στόχος για μετάβαση στη Βοστόνη
Παναγιώτης - Ραφαήλ: Όλο και πιο κοντά ο στόχος για μετάβαση στη Βοστόνη


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΕΛΕΟΣ

Σκάστε επιτέλους που θυμηθήκατε τον Παναγιώτη-Ραφαήλ. Τόσο καιρό κρυβατε το θέμα και χανόταν χρόνος.Ντροπή!!!και σταματήστε να λέτε για τον Κικίλια. Ο κόσμος μάζεψε τα λεφτά απ το υστερημα του..ουτε σ αυτό δεν βάλατε ευρω

.

Ότι και να κάνουν η κατάληξη θα είναι τα κυπαρίσσια, το έχουν πει οι ειδικοί. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και φέρνει στρουθοκαμηλισμό.

Κατερίνα

Σιχαμενε

.

Για πες μας έναν ειδικό που το είπε? Πανεπιστήμονα μου εσύ!!! Άντε γρήγορα στην τρύπα σου.

___

Πήγαινε πέσε στον Βόθρο που ανήκεις και μην ξαναβγείς.

μήπως

ξεχάσατε να υπενθυμίσετε κάτι, υπάλληλοι του κικίλια ; λολ

Στηρίζουμε την οικογένεια!

Μακάρι το παιδί να φύγει άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, για Αμερική για να κάνει τη θεραπεία του και όταν γυρίσει και να είναι καλά, ευτυχισμένο και χαρούμενο! Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένεια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης