Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Siemens: Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα
Με την κατάθεση Φόλκερ Γιουνγκ, μέλος του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens και πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής κατά τα έτη 1998 – 2003, κλείνει η έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού. Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», και ενώ η κλήση του κ. Αθανασίου τού είχε κοινοποιηθεί σε Πάρο και σε Γερμανία, ο κ. Γιουνγκ επικοινώνησε μόλις σήμερα με τον Ελληνα εισαγγελέα για να τον ενημερώσει ότι θέλ
Με την κατάθεση Φόλκερ Γιουνγκ, μέλος του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens και πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής κατά τα έτη 1998 – 2003, κλείνει η έρευνα που διενεργεί ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου σχετικά με τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού. Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», και ενώ η κλήση του κ. Αθανασίου τού είχε κοινοποιηθεί σε Πάρο και σε Γερμανία, ο κ. Γιουνγκ επικοινώνησε μόλις σήμερα με τον Ελληνα εισαγγελέα για να τον ενημερώσει ότι θέλει να καταθέσει και ότι χρειάζεται προθεσμία προκειμένου να λάβει γνώση των εγγράφων της δικογραφίας. Και αυτός, όπως και υπόλοιποι 21 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, οι μισοί από τους οποίους έδωσαν σήμερα εξηγήσεις στον κ. Αθανασίου με γραπτά υπομνήματα, αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι από την ελληνική δικαιοσύνη και έχουν έτσι όλα τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Οι όποιες εξηγήσεις, πάντως, που θα δώσει κ. Γιουνγκ στον κ. Αθανασίου έχουν τεράστιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens κατηγορείται ήδη από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για απιστία και διαφθορά, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις δωροδοκίας σε Αργεντινή, Ρωσία και στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα έκλεισε ο κύκλος των καταθέσεων των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων, ανάμεσά τους ο Πρ. Μαυρίδης, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, ο Δημήτρης Νέγρης, τέως αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, ο Ηλίας Γεωργίου, γενικός διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα μέχρι και το 1998, ο Μιχ. Χριστοφοράκος, τέως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Χρ. Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής, και ο Βασ. Τσακονιάτης, διευθυντής διαχείρισης δικτύου ΟΤΕ. Ολοι τους, με τα γραπτά υπομνήματα που κατέθεσαν στον κ. Αθανασίου, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ κάποιοι από αυτούς αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των καταθέσεων που έδωσαν ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης Γερμανοί-στελέχη της Siemens. Πρόκειται για τις καταθέσεις Ζίκατσεκ και Κουτσερόιτερ, οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.
«Φωτογραφίζει» πολιτικά πρόσωπα
Εντύπωση, πάντως, προκαλούν τα όσα υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο κ. Γεωργίου, ο οποίος στο υπόμνημά του «φωτογραφίζει» πολιτικό πρόσωπο την περίοδο του 1997. Πρόκειται για τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Γεωργίου «είχε δυνατότητα αν έκρινε ότι η σύμβαση (σ.σ. ανάμεσα σε Siemens και ΟΤΕ) δεν ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο ή διαπίστωνε πάσης φύσεως ελαττώματα να μην την επικυρώσει και συνακόλουθα να μην τύχει ποτέ εφαρμογής».
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει ότι η σύμβαση μεταξύ Siemens και ΟΤΕ ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο και ότι το όνομά του «ουδέποτε ενεπλάκη σε μαύρα ταμεία, διότι οι πάσης φύσεως πληρωμές από τη Siemens καταχωρούνταν σε παραστατικά και περνούσαν σε ισολογισμούς».
Ακόμη ο κ. Γεωργίου υποστηρίζει: «Ουδείς μάρτυρας, ουδείς κατηγορούμενος, δεν αναφέρει το όνομά μου και σε κανένα έγγραφο δεν αποτυπώνεται έστω και η παραμικρή υπόνοια περί έκνομης ενέργειάς μου. Ο,τι ευρεθεί στους λογαριασμούς και θεωρείται ότι αφήνει υπόνοια και γκρίζες σκιές κατά την επί 33 χρόνια επιτυχή προσφορά μου στη Siemens, είναι ψευδέστατο και άκρως συκοφαντικό».
«Με ενέπλεξε η Μάρκου»
Στη γραμμή της άρνησης οποιασδήποτε εμπλοκής του στην υπόθεση κινείται και ο κ. Νέγρης, ο οποίος με το υπόμνημά που κατάθεσε απαντά στην εφοριακό κυρία Αντωνία Μάρκου, η οποία τον είχε κατονομάσει ως τον άνθρωπο που την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό στη UBS: Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Νέγρης: «Ουδεμία σχέση με συνέδεε ή με συνδέει με τη Siemens, τον ΟΤΕ, τη SAIG και εν γένει κάποιο φορέα του ελληνικού δημοσίου που εργάστηκε για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε σύμβασης. Η εμπλοκή μου προκλήθηκε αποκλειστικά κατόπιν της εξέτασης της κυρίας Μάρκου, η οποία με υπέδειξε ως το πρόσωπο που την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό στη UBS μέσω του οποίου φέρονται να έχουν διακινηθεί χρηματικά ποσά. Κατά το χρόνο της γνωριμίας μου με την κυρία Μάρκου δεν συνέτρεχε καμία προϋπόθεση στο πρόσωπό μου ώστε να εκβιαστεί η να πιεστεί από μένα. Ήθελε να είναι πάντα μαζί με εμένα και την οικογένειά μου και να εδραιώνει με οποιαδήποτε τρόπο την παρουσία της».
Ακόμη χαρακτηρίζει εγκληματική ενέργεια της κυρίας Μάρκου το γεγονός ότι εκείνη τον εμπλέκει με την κατάθεσή της στην υπόθεση, ενώ υποστηρίζει ότι η άλλοτε φίλη του χρησιμοποιώντας δόλιους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς παραποίησε την πραγματικότητα. Οπως λέει, ακόμη, εκείνη απαίτησε να συνοδεύσει τον ίδιο και την οικογένειά του στην Ζυρίχη όπου και ανοίχτηκε ο λογαριασμός, με τον οποίο ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση.
«Ανυπόστατα τα περί χρηματισμού πολιτικών»
Ανυπόστατα χαρακτηρίζει στο υπόμνημά του τα όσα λέγονται περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων για το C4I κ. Χριστοφοράκος. Οπως υποστηρίζει, η Siemens ανέλαβε ως υπεργολάβος να εκτελέσει τμήμα του έργου για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας SAIG. Επίσης, ο κ. Χριστοφοράκος αμφισβητεί ως αναξιόπιστες τις απολογίες των Γερμανών στελεχών της Siemens που τον εμπλέκουν στην υπόθεση και αναφέρει ότι στην ελληνική δικογραφία κανείς δεν καταθέτει κάτι επιβαρυντικό για τον ίδιο. Υποστηρίζει δε ότι ο ίδιος δεν είχε οποιαδήποτε σχέση ως ιδιοκτήτης, μέτοχος η διευθυντής σε υπεράκτια εταιρεία.
Τέλος, αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση και οι κύριοι Καραβέλας, Τσακονιάτης: Ο μεν πρώτος με τρισέλιδο υπόμνημα αναφέρει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή, καθώς ήταν ένας «απλός υπάλληλος», ο δε δεύτερος ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομη διακίνηση χρήματος και «μαύρα ταμεία», αφού από τις αρχές του ’99 αποχώρησε από τον ΟΤΕ, στη συνέχεια ανέλαβε υπεύθυνος στη ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ, ενώ το 2001 συνταξιοδοτήθηκε. «Η μόνη εμπλοκή μου είναι ότι παρέστην στο αρχικό στάδιο διαπραγμάτευσης της συμφωνίας Simens με ΟΤΕ» υποστηρίζει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr