Πατούλης: «Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει η Αττική ανοχύρωτη»

4907182

«Θα δημιουργήσουμε ομπρέλα προστασίας για τους πολίτες» είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους δήμων της Αττικής, για τα θέματα της πολιτικής προστασίας - Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας

Σε συνεργασία με το κράτος και τους δήμους κάνουμε νέο ξεκίνημα στην πολιτική προστασία, διαμήνυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τη συνάντηση εργασίας που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους δήμων της Αττικής, για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γεν. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΕΣ για την έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τόνισε : «Θέλουμε μία ασφαλή Αττική για τους πολίτες της. Μέσα από ένα νέο αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τη γνώση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αλλά και του εθελοντικού κινήματος».

Ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, στην τοποθέτηση του ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΣ διαθέτει πόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εκατ. στην Αττική. Πρόσθεσε δε, πως σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινώσει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση. «Στο νόμο που θα ετοιμάσουμε θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και με καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία και πόρους. Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε περαιτέρω την αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο υπουργός.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να «είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες». Ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής μελέτη για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, με έμφαση στα διαδημοτικά έργα, ενώ «θα υπάρξει ειδικό χωρικό σχέδιο για την Αττική, με στόχο τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Ε.Ε».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η διαχείριση της πολιτικής προστασίας και είναι: Η επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται να παράξει εφαρμόσιμο έργο. Το επιχειρησιακό σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς και ο ενεργός ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας για τη θωράκιση της Αττικής

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής θα εστιάσουν στην πρόληψη, προσθέτοντας πως «η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία για να δούμε ποιοι είμαστε, τι εξοπλισμό διαθέτουμε, τι χρειαζόμαστε, πόσες και ποιές είναι οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια των δήμων της Αττικής, για να τις να εντάξουμε στο μηχανισμό μας οργανωμένα».

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης προσδιορίζοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας είπε:

- Θα δημιουργηθεί λειτουργικός χώρος, ως συντονιστικό κέντρο για να στεγαστεί ο τομέας της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, ο οποίος θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

- 'Αμεση καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που υπάρχει σε κάθε δήμο με τα μέσα που διαθέτουν και πώς αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν, σε ειδική φόρμα, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς.

-Έμφαση σε παρεμβάσεις και μελέτες που υλοποιεί ή εκπονεί η Περιφέρεια, ενώ έχουν καταγραφεί τα επικίνδυνα σημεία κι έχουν εκτελεστεί παρεμβάσεις, όπως π.χ. καθαρισμοί ρεμάτων.

- Λειτουργία Παρατηρητήριου Επικινδυνότητας Ρεμάτων, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση, θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα σημεία και θα προωθεί παρεμβάσεις, εφόσον χρειάζονται.

- Προώθηση σειράς παρεμβάσεων σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, όπως η χρήση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, η εκπόνηση μελετών επικινδυνότητας ανά δήμο, κλπ.

- Αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως στόχος είναι «να δοθεί αξία στον εθελοντή», πως στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει πρακτική εκπαίδευση και θα χορηγηθεί κάρτα εθελοντή που θα στηρίζεται σε πιστοποιημένες διαδικασίες.

Επίσης τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης

Ολοκληρώνοντας, ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, είναι να αρθούν από τη νομοθετική εξουσία γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να γίνει συστηματική επεξεργασία των διατάξεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. «Είναι προϋπόθεση η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή σε Περιφέρειες και δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια», πρόσθεσε.

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, X. Κοντοές, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος Beyond, που παρέχει τη δυνατότητα δορυφορικής παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

σκάσε και πράξε

βούλωσε το και απλά κάνε αυτά για τα οποία σε ψήφισαν, αλλοιώς άνοιξε μια τρύπα και χώρου μέσα. Βαρεθηκαμε να σε βλέπουμε ως celebrity που δεν είσαι...

ΑΠΟΡΙΑ

ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΤΕ Η' ΟΧΙ;

AEKάρα

Αφου πρώτα εκτελέσετε τις υποχρεώσεις σας για το γήπεδο, Μη ξεχαστούμε εεε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dog_main

Σε σοκ η οικογένεια του 9χρονου μαθητή που του επιτέθηκαν δύο σκυλιά κατά την επιστροφή του από το σχολείο - Τι λέει η μητέρα στο protothema.gr - Το αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

skafi_main

Μια 22χρονη κοπέλα από το Βέλγιο που είχε διανυκτερεύσει στο σκάφος από το οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά  σώθηκε την τελευταία στιγμή πέφτοντας στη θάλασσα - Τέσσερις ακόμη κοπέλες βρίσκονταν σε θαλαμηγό που υπέστη σοβαρές ζημιές  - Άγνωστα τα αίτια της φωτιάς από την οποία έπαθαν ζημιές συνολικά πέντε σκάφη

11
kikilias

Το οικονομικό μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής των ποσών της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, βρέθηκε στο επίκεντρο  συζήτησης εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτικής - Επί της υπουργίας του έγινε η πρώτη μείωση clawback, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας

mat-asoee-epithesi-

«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου», υπογραμμίζει ο Ανδρέας Μπουντουβής

2