Νοσοκομειακοί γιατροί προς διοικητή ΚΑΤ: Πληρώστε τις εφημερίες στους γιατρούς

Νοσοκομειακοί γιατροί προς διοικητή ΚΑΤ: Πληρώστε τις εφημερίες στους γιατρούς

 «Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να περικόψει την αμοιβή για τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών άνω του πλαφόν κατά 18%, για τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019» καταγγέλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά

kat_nosokomeio
Στο προσκήνιο παραμένει το ΚΑΤ. Μετά τις βαριές δυσλειτουργίες που στιγμάτισαν την καθημερινότητα του μεγάλου νοσοκομείου, όπως αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με το δίκτυο αποχέτευσης, όπου έσπασαν σωλήνες και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για περισσότερες από 12 ώρες, ταλαιπωρώντας ασθενείς και εργαζόμενους, μια νέα εμπλοκή προέκυψε με τις αμοιβές των γιατρών.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να περικόψει την αμοιβή για τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών άνω του πλαφόν κατά 18%, για τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη των συρρικνωμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς για πλεονάσματα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ο νόμος ορίζει ότι το πλαφόν των μηνιαίων εφημεριών στους ειδικευόμενους γιατρούς είναι 7 και στους ειδικευμένους 4. Ο καθορισμός του πλαφόν συνδέεται με την πληρωμή, καθώς μέχρι τις 7 ή 4 εφημερίες τον μήνα, ανάλογα με τον γιατρό, η πληρωμή τους γίνεται από το γενικό λογιστήριο του κράτους. Τις εφημερίες άνω του πλαφόν τις πληρώνει στους γιατρούς το νοσοκομείο από το δικό του προϋπολογισμό. Η πραγματικότητα όμως που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι διαφορετική από όσα προβλέπονται στη νομοθεσία: οι γιατροί εφημερεύουν περισσότερες ημέρες από τις 7 ή τις 4 που ορίζει το πλαφόν, ειδάλλως δεν μπορούν να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, και δεν πληρώνονται διότι οι διοικήσεις υποστηρίζουν πως δεν έχουν χρήματα.

«Η τέλεση εφημεριών άνω του πλαφόν συμβαίνει λόγω των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας» επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ στην ανακοίνωσή της.

Στο ΚΑΤ με βάση την καταγγελία της ΕΙΝΑΠ οι γιατροί θα λάβουν σχεδόν δέκα μήνες μετά την αμοιβή τους για τις εφημερίες «πετσοκομμένη» κατά 18%, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση που επικαλείται η ΕΙΝΑΠ η περικοπή τον μήνα Μάρτιο του 2019 θα φτάσει μάλιστα το 28%.

Ανάλογη κατάσταση είχε διαμορφωθεί και στον Ευαγγελισμό. Όπως όμως αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, κ. Ηλίας Σιώρας, οι κινητοποιήσεις των γιατρών είχαν ως αποτέλεσμα να μην περικοπούν οι δεδουλευμένες εφημερίες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης