Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας - Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα περισσότερα από 80% των παιδιών που νοσούν να θεραπεύονται

kar65
Aφιερωμένος στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τον παιδικό καρκίνο, μια σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή παιδιών ασθένεια, είναι ο μήνας Σεπτέμβριος. Με αυτήν την ευκαιρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), ενημερώνει για τη νόσο και απευθύνει παράλληλα πρόσκληση προς όλους να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού έκαστος στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από επιστήμονες, σύστημα υγείας, φορείς, εθελοντές για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

«Κάθε προσπάθεια για βελτίωση της φροντίδας του παιδιού με καρκίνο είναι ευπρόσδεκτη και σημαντική. Εμείς ως μέλη της ΕΕΠΑΟ, ως επιστήμονες και θεράποντες, θα συνεχίσουμε καθημερινά να παλεύουμε μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειές τους ώστε αυτά να βγουν νικητές στο δύσκολο αγώνα που δίνουν για τη ζωή και την υγεία τους» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ της επιστημονικής εταιρίας, κ. Αντώνης Καττάμης.

Ο παιδικός καρκίνος αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των νέων διαγνώσεων καρκίνου, ετησίως. Εντούτοις, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, μετά τα ατυχήματα.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο πεδίο της Παιδιατρικής Ογκολογίας είναι αξιοσημείωτη, με αποτέλεσμα περισσότερα από 80% των παιδιών που νοσούν να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται ομαλά στην κοινωνία.

«Η επιστημονική κοινότητα κάνει συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη υψηλών ποσοστών ίασης, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής και τις ελάχιστες δυνατές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δημιουργούν συνεχώς καινούριες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις. Η γενετική και η μοριακή βιολογία αποτελούν πλέον το απαραίτητο στοιχείο της διάγνωσης και θεραπείας, σε μεγάλο μέρος των νεοπλασμάτων των παιδιών και εφήβων. Η εξατομικευμένη θεραπεία, που θα αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες ίασης των νεαρών ασθενών, μειώνοντας την άμεση και απώτερη τοξικότητα, είναι ένας στόχος που μπορεί να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον» αναφέρει το ΔΣ της ΕΕΠΑΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική εταιρία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των ογκολογικών τμημάτων της Επικράτειας και την αναγνώριση της χώρας μας ως ισότιμο μέλος στις ευρωπαϊκές επιστημονικές οργανώσεις.

Οι στόχοι της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας

Κλείσιμο
Η ΕΕΠΑΟ επιθυμεί να παρέχεται στα παιδιά και τους έφηβους που νοσούν από καρκίνο στη χώρα μας, η καλύτερη νοσηλεία και να εφαρμόζεται κάθε νέο θεραπευτικό επίτευγμα.

Η ΕΕΠΑΟ συμμετέχει σε διεθνή συνεργατικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες κάτω από σωστή και οργανωμένη επίβλεψη. Φυσικά, η διαδικασία πλήρους, ισότιμης ένταξης της Ελλάδας σε καθένα από αυτά τα πρωτόκολλα έχει υψηλό κόστος. Ευτυχώς, όμως, στον μακροχρόνιο, επίπονο αγώνα των παιδιών και των οικογενειών τους, όλα αυτά τα χρόνια,έχουν σταθεί πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες, σύλλογοι και εθελοντές. Τρανή απόδειξη αποτελεί η απόφαση του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» να καλύψει οικονομικά το κόστος συμμετοχής σε διεθνείς θεραπευτικές μελέτες, επιτρέποντάς μας να παρέχουμε στα παιδιά τη βέλτιστη αντιμετώπιση.

«Παρόλο που αναγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες του Δημόσιου Φορέα, λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής συγκυρίας, προσβλέπουμε στη βοήθεια και της επίσημης Πολιτείας για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν και δυσχεραίνουν το έργο μας» τονίζει το ΔΣ.

Αναφέρει ενδεικτικά την υποστελέχωση των Παιδιατρικών Αιματολογικών / Ογκολογικών Τμημάτων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, την έλλειψη δημόσιων δομών για στοχευμένες μοριακές εξετάσεις, την ελλιπή οικονομική κάλυψη εξειδικευμένων εξετάσεων και τη δυσκολία πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα.

«Καθένας μας μπορεί να βοηθήσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης ή εθελοντής δότης μυελού των οστών ή να βοηθήσει τους συλλόγους και τους φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, είτε μέσω χορηγιών είτε διαθέτοντας λίγο από το χρόνο του» καταλήγει ο κ. Καττάμης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης