Η INALAN προσέλκυσε 40 εκατ. ευρώ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τριπλασίασε το προσωπικό της σε ένα χρόνο και παρέχει δυνατότητα σύνδεσης γρήγορου internet σε πάνω από 600.000 νοικοκυριά - Κατά 44% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών της.
Μετρό: Πήραν πίσω τη μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» μετά τις αντιδράσεις
Η απόφαση της «Αττικό Μετρό» ανεκλήθη ύστερα από το σάλο - Αντίθετη ήταν και η οικογένεια Μπακογιάννη - «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την τιμητική πρόταση» έγραψε ο Κώστας Μπακογιάννης στο λογαριασμό του στο Facebook, «τον θέλαμε στο σπίτι και όχι σε μια ταμπέλα» - Η απάντηση του Νίκου Ταχιάου
Εξάλλου, πρόκειται για δύο από τις πιο εμβληματικές στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς που παραπέμπουν στα χαρακτηριστικά τοπωνύμια της περιοχής που βρίσκονται, όπως συνηθίζεται παγκοσμίως. Έτσι διευκολύνονται οι επιβάτες και περιορίζονται τα μπερδέματα. Πόσο μάλλον όταν το μετρό της Αθήνας το χρησιμοποιούν πολίτες, ερχόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να επισκεφθούν ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της. Ακριβώς, όπως κάποιος θα αποβιβαστεί στη στάση «Ελ. Βενιζέλος», όταν θα θελήσει να πάει στο αεροδρόμιο και ούτω καθεξής. Ενδεικτικό είναι ότι η περιοχή γύρω από το εν λόγω νοσοκομείο ονομάζεται Ευαγγελισμός από τον 19ο αιώνα ακόμα.
Η απόφαση της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να αλλάξει όνομα σε δύο εκ των διασημότερων σταθμών σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδίασε ακόμα και την κυβέρνηση, έβαλε «φωτιά» στα σόσιαλ μίντια, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σχεδόν πριν από έναν αιώνα- για την ακρίβεια 75 χρόνια νωρίτερα- η Πατησίων μετονομάστηκε σε 28ης Οκτωβρίου και η Πανεπιστημίου σε Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συλλογική συνείδηση του κόσμου, όμως, καμία από αυτές τις μετονομασίες δεν εδραιώθηκε, με αποτέλεσμα να περάσουν στη λήθη και αυτό γιατί τα τοπωνύμια έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι σχιζοφρενικό: άλλα γράφουν οι πινακίδες και αλλιώς ονομάζουν αυτούς τους δρόμους οι πολίτες.
Η ανακοίνωση της οικογένειας του Παύλου Μπακογιάννη
Ευχαριστούμε θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Η ανακοίνωση του Νίκου Ταχιάου
Θέση για το ζήτημα πήρε αργότερα ο πρόεδρος της «Ατττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Νίκου Ταχιάου στο Facebook
«Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το "καλημέρα" ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.
Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς "ψιλά γράμματα" και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.
Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το "Αθηναϊκή Τριλογία". Όμως "Ευαγγελισμός"; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι "Εθνική Πινακοθήκη" που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! "Botzaris" λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, "Παύλος Μπακογιάννης" ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί. Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο "κάδρο" έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες».
Οι αντιδράσεις στα social media
Για ακόμα μία φορά, οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα οχυρώθηκαν με χιούμορ και έκαναν τις δικές τους προτάσεις και για τους υπόλοιπους σταθμούς του μετρό. Από τα βιτριολικά σχόλια, δεν γλίτωσε ούτε η Ελένη Αντωνιάδου που έχει εξελιχθεί σε πρόσωπο των ημερών και προτάθηκε «να δωρίσει το όνομά της στην Πλατεία Συντάγματος…»
Αν είχαν χιουμορ στην Αττικό #μετρο θα μετονόμαζαν το Μέγαρο Μουσικής σε Ρίτα Σακελλαρίου!
— Nikolas Aravantinos (@NAravantinos) September 20, 2019
Η αποτυχημένη απόπειρα μετονομασίας σταθμών του Μετρό αποδεικνύει:
— Ιπποκράτης Συγγρός (@IppokratisSyggr) September 21, 2019
1) πόσο άσχετος με την Αθήνα είναι ο Ταχιάος
2) πόσο ξεδιάντροπα προσπάθησε να γλείψει
3) πόσο κακή επιλογή είναι η τοποθέτησή του στην «Αττικό Μετρό»
Πίστευα πως ο μαυρωτας ήταν η πιο ατυχής κίνηση του Κυριακου αλλά νομίζω πως ο ταχιαος ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Απορώ πως του εμπιστεύτηκε χρίσμα στην Θεσσαλονίκη και αττικό μετρό, κάτι δεν πάει καλά. Μόνο από την οπτική επαφή κόβεται.
— Nikos Michael (@Micniko) September 21, 2019
Αν είχαν λίγο χιούμορ στο Αττικό Μετρό, θα ονόμαζαν τη στάση «Ομόνοια» σε «Φιλαράκι έχεις 1€;»...#μετρο #βάφτισε_και_εσύ_μια_στάση
— Βασίλης Στεφανίδης (@Billator8) September 21, 2019
Αν στο Αττικό Μετρό είχαν χιούμορ τότε τη στάση "Νομισματοκοπείο" έπρεπε να την μετονομάσουν σε στάση Παναγιώτη Λαφαζάνη!
— Red parrot (@Redparrot10) September 21, 2019
Ευτυχώς η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό ξεκινάει τη δράση της δίνοντας λύση στο πιο σημαντικό θέμα που ταλανίζει τις αθηναϊκές συγκοινωνίες: το πώς λέγεται ο σταθμός στον Ευαγγελισμό
— naumaxos (@naumaxos) September 21, 2019
Πρώτη πρόταση της Αττικό Μετρό ήταν να μετονομαστεί ο σταθμός Σύνταγμα σε Παύλος Μπακογιάννης , αλλά η οικογένεια, με τη σεμνότητα που τη διακρίνει, προτίμησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και έτσι αλλάζει όνομα ο ασήμαντος σταθμός Ευαγγελισμός
— Alex® (@queen_dracarys) September 20, 2019
Η Αττικό Μετρό δεν πάει να περάσει κάνα καλώδιο στη Θεσσαλονίκη μπας και λειτουργήσουν τα έτοιμα να μην τους κοροϊδεύουμε τα άλλα παιδάκια και να ψήσει τις ακριβές φιέστες και τις διπλές ονομασίες;
— Μογγόλα_wannabe (@j0ar1sm0s) September 21, 2019
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr