Σαμοθράκη: Αγώνας δρόμου για ανεφοδιασμό και βελτίωση των λιμενικών υποδομών

samo4

Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη των υποδομών του νησιού επιρρίπτουν κυβερνητικές πηγές - Σκληρή αντιπαράθεση Πέτσα - Χαρίτση - Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μαξίμου - Στην κορυφή της ατζέντας ο καθαρισμός του πυθμένα του λιμανιού της Καμαριώτισσας -  Νέα δρομολόγια ανακοίνωσε η SEAJETS

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με στόχο να δρομολογηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Η Σαμοθράκη παρέμενε χωρίς πλοίο από την Κυριακή, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» που την συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη κάτι που είχε επαναληφθεί στις αρχές του 2019 και είχε διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Από την Κυριακή, τη γραμμή εξυπηρετούσε πλέον, μόνο το επιβατηγό «ΖΕΦΥΡΟΣ», ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό «ΑΝΑΞ» από την γραμμή Καβάλας - Κεραμωτής, για να καλύψει τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το «ΖΕΦΥΡΟΣ». Το «ΑΝΑΞ» και το «ΖΕΦΥΡΟΣ» διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό που επέβαλαν οι Λιμενικές Αρχές, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη λύση που δόθηκε με το επιβατηγό - οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν τελεσφόρησε, αν και το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου και έτσι το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε και νέο πλοίο, αυτή την φορά το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» δίδοντας μια άμεση, αλλά προσωρινή λύση, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Το μείζον θέμα του εφοδιασμού του νησιού έλυσε εκ νέου το «ΑΝΑΞ» το οποίο επέστρεψε και αυτό στην γραμμή μαζί με το «ΖΕΦΥΡΟΣ», μετά την άρση του απαγορευτικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο εντοπισμός διαθέσιμου πλοίου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο ήταν δύσκολος καθώς όλα τα πλοία είναι δρομολογημένα σε γραμμές. Επεσήμαναν μάλιστα πως το πλοίο που θα εντοπισθεί ή θα είναι παροπλισμένο, άρα απαιτείται χρόνος για να ετοιμασθεί να ταξιδέψει, ή θα φύγει από άλλη γραμμή για την οποία πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την κάλυψη της, όπως συνέβη και στην περίπτωση του «ANDROS JET».

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως η βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός πως το λιμάνι της Καμαριώτισσας στην Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, καθώς, όπως έλεγαν, επί τέσσερα και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να διαθέσει λίγες χιλιάδες ευρώ για να αποκατασταθούν τα προβλήματα του λιμένα. Η αποκατάσταση αυτή αφορά στον καθαρισμό του πυθμένα του από φερτά υλικά και επιχωματώσεις οι οποίες έχουν αλλοιώσει τα αβαθή του με αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη η προσάραξη των πλοίων που προσεγγίζουν στο λιμάνι. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα το γνώριζαν όλοι οι πρώην υπουργοί Ναυτιλίας (Δρίτσας, Κουρουμπλής, Κουβέλης) και ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, πρόσθεταν πάντως πως εν γένει όμως και πέρα από τον πυθμένα, οι λιμενικές υποδομές του νησιού είναι προβληματικές και απαιτούν τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανονικά αύριο, το «ΣΑΟΣ» έπρεπε να επιστρέψει στα δρομολόγιά του, έχοντας επισκευάσει τις βλάβες του. Ωστόσο, η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημέρωσε ότι αυτό δεν θα γίνει. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το Υπουργείο Ναυτιλίας, συνεννοήθηκε με την εταιρία του «ANDROS JET», για τη συνέχιση των δρομολογίων του, στην γραμμή Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης (για το Σαββατοκύριακο έχει ήδη ανακοινώσει τα δρομολόγια το υπ. Ναυτιλίας). Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 25/8 η ναύλωση του ΑΝΑΞ για την μεταφορά οχημάτων μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Από την κυβέρνηση επεσήμαναν πως μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διέθεσε 10.000 ευρώ για τη διατροφή και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων επισκεπτών. Η προμήθεια έγινε από καταστήματα και επιχειρήσεις του νησιού και τον συντονισμό είχε ο Δήμος Σαμοθράκης. Επίσης διέθεσε 50.000 ευρώ για τη ναύλωση του «ΑΝΑΞ» για τη μεταφορά στο νησί ειδών πρώτης ανάγκης (τροφίμων και φαρμάκων). Το πλοίο πραγματοποιεί τέσσερα (4) δρομολόγια την ημέρα από και προς τη Σαμοθράκη για διάστημα πέντε (5) ημερών. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν 69.000 ευρώ για τη συνέχιση των δρομολογίων του «ΑΝΑΞ» για επιπλέον επτά ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μην ενοχλείτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διακοπές»

Να απολογηθεί για το «πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της» στο ζήτημα της Σαμοθράκης καλεί την κυβέρνηση σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Μια ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε η «ευέλικτη» και «τεχνοκρατική» κυβέρνηση της Ν.Δ. για να συνεδριάσει για το ζήτημα της Σαμοθράκης. Μια εβδομάδα στην οποία η εικόνα της χώρα μας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης.

«Θα ανέμενε κανείς αρχικά μια συγγνώμη. Μια κυβερνητική απολογία για τα αργοπορημένα της αντανακλαστικά, μια συγγνώμη από τους επαγγελματίες του τουρισμού, μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Αντί για αυτό ή για το όποιο σχέδιο για το μέλλον της Σαμοθράκης η κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας έχει ως κύριο θέμα το προσφιλές σπορ της ΝΔ: τις δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Να τελειώνουμε με αυτό το αστείο.»

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της. Ο τουρισμός της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την επιστροφή της ΝΔ από τις παραλίες.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες εφαρμογής του λιμανιού και το ΠΕΑΛ (Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης Λιμένα)-Master Plan που εξασφαλίστηκαν επί των ημερών μας προκειμένου να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης,» καταλήγει ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέτσας: Αναζητούμε λύσεις στα τεράστια προβλήματα που κληρονομήσαμε από την αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση δόθηκε στον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος απαίτησε να απολογηθεί η κυβέρνηση για το «πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της» στο ζήτημα της Σαμοθράκης καλεί την κυβέρνηση.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε: «Αν ο κ. Χαρίτσης είχε μπει στον κόπο να διαβάσει τη σχετική κυβερνητική ενημέρωση, θα καταλάβαινε ότι η σύσκεψη της Δευτέρας έχει σκοπό να δώσει οριστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε στη Σαμοθράκη η επί 4,5 χρόνια απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης Τσίπρα.

Θα είχε ενημερωθεί επίσης για τις άμεσες ενέργειες άρσης αποκλεισμού του νησιού.

Όσο για το ποιός συνέχιζε αμέριμνος τις διακοπές του, φέτος και πέρυσι, ας ρωτήσει τον αρχηγό του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (69)

ΝΔ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΚΑΙ

ΕΝΩ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015 ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ, ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ..... ΡΕ ΑΙ ΑΠΟ ΔΩ ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΙ..... Η ΑΠΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΝΔ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.... ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΕΟ

κοριτσια ;;;

.............κοριτσια της Σαμοθρακης !!! οταν κανατε τον Τσιπρα επισημο δημοτη της Σαμοθρακης !!!! γιατι τον κανατε;;;;;; ΤΩΡΑ τον πουλ... κομματοσκυλα Σαμοθρακιωτες ..........................

Πάει πολύ να μιλάνε οι Συριζαίοι!!!

Κράτος-μπάχαλο αφήσανε πίσω τους.Ζητάνε και τα ρέστα τώρα; Εξοργίζουν ακόμα πιο πολύ τον κόσμο.

Δημόκριτος

Χαριτση και όλοι οι συριζοανεγκεφαλοι, πρέπει να το βουλωνετε, επειδή η προηγούμενη ανίκανη κυβέρνηση, άφησε το νησί χωρίς υποδομές, χωρίς συντήρηση του λιμανιού, χωρίς έλεγχο για το αξιοπλοο των πλοίων. Είναι γελοιότητα και παλιανθρωπια να ρίχνετε την ευθύνη σε μια κυβέρνηση που είναι στην εξουσία, μόλις ένα μήνα. Την πλήρη ευθύνη την έχει η Τσιπροπαρεα, που άφησε ένα διαλυμένο κράτος, που υπολειτουργει σε όλους τους τομεις, χωρίς έλεγχο, χωρίς νόμο και τάξη, παραδομενο στους μπαχαλακηδες και τους ρουβικωνες, χωρίς αξιοπρέπεια με πρωταγωνιστές τους Πολακηδες, με 400.000 ανθρώπους να περιμένουν από 3 έως και 5 χρόνια για να βγει η σύνταξη τους, μόνο και μόνο για να δίνονται επιδόματα της πείνας προς υφαρπαγη ψήφων και μάλιστα από αμφιλεγόμενους τύπους, όπως οι ρομα, οι μετανάστες, οι εγκληματίες των φυλακών, που απ αυτούς ο Σύριζα πήρε ποσοστό 80% στις εκλογές. Αυτό το ελεεινό κράτος άφησε η Τσιπροπαρεα. Γι αυτό λοιπόν Χαριτση και οι υπόλοιποι ιδεοληπτικοι, βουλωστε το. Κρυφτειτε σε καμμια σπηλιά.

Αργήσατε

Τόσες μέρες που βουιζε ο τόπος από καταγγελίες ντόπιων και ξένων για την κατάντια στο λιμάνι και την απουσία της κυβέρνησης το κάνατε γάργαρα εκεί στο ΠΘ. Τώρα που η ΝΔ έβγαλε πόρισμα την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως το γράψατε. Να δούμε έως πότε θα φταίει για όλα ο συριζα των 4,5 χρόνων

Γιάννης Κ

Το πιο σύντομο ανέκδοτο: "Ο σύριζα κατηγορεί την Κυβέρνηση"....

κα

Μπράβο ευελιξία ο Κούλης!

Teo

Νουδουλες δε θελω ου.. Δε θελω ουυυ. Μια χαρα θα πανε τα πράγματα μια χαρά. Κατσε να ερθει ο χειμωνας...

Γιάννης ο εκ Τρικάλων ορμώμενος

Τι θα γίνει τον χειμώνα,θα τα μαζέψετε για αλλού;Αμήν και πότε!

Ρε Κούλη τι θα γίνει ρε φίλε

Αντί να δούμε βελτίωση βλέπουμε κατάρευση. Οκ είσαι και τυχερός, δε λέω, αλλά αρχίζει να σοβαρευει το θέμα..

nikos

Σοβαρή βλάβη και στα δύο πλοία. Όταν βρέθηκε πλοίο άρχισαν οι αέρηδες. Σαν πολύ γκαντέμηδες είστε εκεί στην Σαμοθράκη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης