Στις 21 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπεξαίρεση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στις 21 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπεξαίρεση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Για τις 21 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η δίκη της υπόθεσης των οικονομικών ατασθαλιών που είχαν διαπιστωθεί στο Πάντειο...

Στις 21 Φεβρουαρίου η δίκη για την υπεξαίρεση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Για τις 21 Φεβρουαρίου αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 7,9 εκατ. ευρώ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το διάστημα 1992 -1998.

Το δικαστήριο έδωσε την αναβολή κάνοντας δεκτό αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του πρώην πρύτανη Αιμίλιου Μεταξόπουλου, λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Ο κ. Μεταξόπουλος – όπως είπαν οι συνήγοροί του – πρέπει να μεταβεί στη Γερμανία για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Για το λόγο μάλιστα αυτό οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημά του για την άρση της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα που του είχε υποβληθεί.

Σε πρώτο βαθμό είχαν καθίσει στο εδώλιο 17 συνολικά κατηγορούμενοι. Από αυτούς είχαν κριθεί ένοχοι δέκα και είχαν οδηγηθεί στη φυλακή πέντε για σοβαρές κατηγορίες όπως υπεξαίρεση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, πλαστογραφία σε συνδυασμό με την διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, είχε επιβληθεί τρεις φορές ισόβια στον λογιστή Αναστάσιο Κουτσοδημητρόπουλο, 25 χρόνια κάθειρξη στον Αιμ. Μεταξόπουλο και 16 χρόνια κάθειρξη για τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος Παναγιώτη Γετίμη,

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, την περίοδο 1992 – 98 διατέθηκαν υπέρογκα ποσά για να εξοφληθούν δυο και τρεις φορές τιμολόγια που εκδόθηκαν για αγορά οικοδομικών υλικών (μάρμαρα), ειδών υγιεινής (τζακούσι και πανάκριβα πλακίδια) και άλλων αξεσουάρ μπάνιου…. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο καταδικασθείς σε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, εξέδωσε επιταγή αξίας 27 εκατομμυρίων, υπέρ μιας εταιρίας αυτοκινήτων, προκειμένου να αγοράσει μια κόκκινη «Φεράρι»…. «Φτερά» έκαναν, όμως, και οι μισθοί τεσσάρων ετών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Σημίτη τους οποίους ο ίδιος είχε διαθέσει ως καθηγητής του Παντείου για την οργάνωση της κεντρικής βιβλιοθήκης.
Κλείσιμο

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καταδικάσθηκε και ο  πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Κώνστας στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών χωρίς όμως να οδηγηθεί στη φυλακή όπως οι κ.κ. Μεταξόπουλος και Γετίμης, καθώς η εκτέλεση της ποινής του ανεστάλη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.  

Ακόμη, το δικαστήριο είχε επιβάλει πολυετείς καθείρξεις στους επίσης κατηγορουμένους:

Βλάση Βεηκώντη υπάλληλο του λογιστηρίου του Παντείου, κάθειρξη 15 ετών.

Μιχάλη Παπαδοκωστάκη υπάλληλο του λογιστηρίου, κάθειρξη 16 ετών.

Χαράλαμπο Μπουτσίκo διοικητικό υπάλληλο, κάθειρξη 13 ετών.

Παναγιώτη Ορφανό και Ιωάννη Γρατσάνη ιδιώτες προμηθευτές που καταδικάσθηκαν 12 και 10 χρόνια κάθειρξη αντιστοίχως.

Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο πρώην αντιπρύτανης του Παντείου στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 14 ετών.

Όλοι κρίθηκαν ένοχοι, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη φυλακή καθώς δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης