Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζει εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών

Το Σχέδιο Δράσης, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών συζητήθηκε στη συνάντηση του  πρόεδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη με την Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου

patoulis
Εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών ξεκινά το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης και η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, συζητήθηκε το Σχέδιο Δράσης, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την προστασία της Δημόσιας υγείας από τα ανθεκτικά μικρόβια.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, με τη συνεργασία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος της Εκστρατείας είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών καθώς και η ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού και της πρόληψης. Μάλιστα,με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει από τη σχολική ηλικία έχουν σχεδιαστεί στοχευμένες δράσεις, στα σχολεία της χώρας.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Περιφέρεια Αττικής ,σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αναλαμβάνουν δράση για άλλη μια χρονιά, για να καταπολεμήσουμε μια σύγχρονη και μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία: την ανθεκτικότητα από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Στον αγώνα αυτό πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε μερίδιο συμμετοχής και ευθύνης. Είναι χρέος και καθήκον μας, η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού και η διασφάλιση ότι κανένα φάρμακο δεν θα χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο μεγάλη είναι η ευθύνη και της πολιτείας, η οποία τα τελευταία χρόνια έδειξε εγκληματική αμέλεια. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα αντιληφθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα και θα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, για την προστασία της Δημόσιας υγείας», ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Πατούλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΣΑ έχει ζητήσει την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ελληνική πρωτιά σε υπερκατανάλωση αντιοβιοτικών και μικροβιακή αντοχή

Κλείσιμο
Την πρωτιά στην κατάχρηση αντιβιοτικών και των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημης έρευνας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), τον Νοέμβριο 2015, ένας στους δύο ενήλικες (άνω των 18 ετών) είχε πάρει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο και το 71% των παιδιών (κάτω των 18 ετών). Ένας στους τέσσερις που παίρνει αντιβιοτικά το κάνει χωρίς συνταγή γιατρού, είτε αγοράζοντας το (15,6%) είτε έχοντας στο σπίτι από προηγούμενη χρήση (36%) για απλές περιπτώσεις συναχιού (90,7%) πονόλαιμου (76,8%) πυρετού (66,9%) διάρροιας (90,8%) δηλαδή, 100% για ιώσεις.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία για τη νοσοκομειακή υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα, στο 55% των ασθενών, χορηγούνται αντιβιοτικά ενώ δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν το 30%, βρίσκονται δηλαδή 67% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες φροντίδας αλλά και σημαντικές δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για τον ασθενή ενδεχόμενη θνησιμότητα, κακή ποιότητα ζωής, απουσία από την εργασία/ διαφυγόντα έσοδα. Για το νοσοκομείο οικονομική από την νοσηλεία αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης δομών. Για παράδειγμα το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων των μισθών του προσωπικού) είναι περί τα 450 ευρώ ανά ημέρα και στην ΜΕΘ, περί τα 1.800 ευρώ, με μέσο όρο νοσηλείας τις δέκα ημέρες. Η χώρα χάνει περίπου 1,83 δισ. ευρώ το χρόνο λόγω της αντοχής (φάρμακα, νοσηλεία, έλλειμμα παραγωγικότητας κ.α). Η αντοχή είναι στην πρώτη δεκάδα των παθήσεων για το κόστος στο σύστημα υγείας, όπως η καρδιακή νόσος, τα νεοπλάσματα, ο διαβήτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης