Σέιχ Σου: Η Δασική Υπηρεσία θα διαχειριστεί την υλοτόμηση - Σε 20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το 80%-90%

Σέιχ Σου: Η Δασική Υπηρεσία θα διαχειριστεί την υλοτόμηση - Σε 20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το 80%-90%

Η Δασική Υπηρεσία θα διαχειριστεί, συνολικά, το πρόβλημα της προσβολής των πεύκων του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο - Δεν θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

seixsou_entomo
Η Δασική Υπηρεσία θα διαχειρστεί, συνολικά, το πρόβλημα της προσβολής των πεύκων του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο, ενώ δεν θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Η σχετική απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη του Γενικού Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Νικήτα Φραγκισκάκη, με τον επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπη Στεργιάδη, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Είχε προηγηθεί το αίτημα των δημάρχων της Θεσσαλονίκης να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δασικές περιοχές που επλήγησαν από το φλοιοφάγο έντομο.

«Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε χθες, αποφασίστηκε η διαχείριση του ζητήματος του φλοιοφάγου εντόμου στο πευκόδασος του Σέιχ Σου να γίνει συνολικά από τη Δασική Υπηρεσία και ως προς τις κοπές και ως προς την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιάδης.

Καθώς, άλλωστε, βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επιφυλακή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Ό,τι συμβάν είχαμε μέχρι σήμερα το αντιμετωπίσαμε επιτυχώς. Οι καθαρισμοί των ρεμάτων που κάνει η Πολιτική Προστασία από τις προηγούμενες πλημμύρες, συνεχίζονται μόνο σε κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής ενώ καθαρισμοί ξερών χόρτων και θάμνων από τις εθνικές οδούς γίνονται από τις τεχνικές υπηρεσίες και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» υπογράμμισε.

Με αφορμή την πρόσφατη επισήμανση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Κωνσταντίνου Παχίδη, ότι «όταν έχουμε προεκλογικές περιόδους έχουμε και μια έξαρση στις φωτιές», ο επικεφαλής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τόνισε: «σημειώθηκαν αρκετές φωτιές λόγω κεραυνών που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς όλες, και στη Χαλκιδική και στο Σέιχ Σου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έξαρση στις φωτιές και οι βροχές βοήθησαν πολύ, ώστε να υπάρχει σχετική υγρασία».

Σε ό,τι αφορά το σύστημα ραντάρ, που πρόκειται να προμηθευτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υπάρχει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο κ. Στεργιάδης σχολίασε ότι οι σχετικές διαδικασίες για το θέμα έχουν καθυστερήσει λόγω της εξέλιξης της παρουσίας του φλοιοφάγου εντόμου στο Σέιχ Σου. «Αναμένουμε εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία και το Τμήμα Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση του συστήματος. Εφόσον οι άδειες αυτές εκδοθούν, θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια του συστήματος. Η τοποθέτηση των ραντάρ μέσα στο δάσος είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα. Θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει πιθανόν μέσα στη θερινή περίοδο, στα τέλη Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε.

Προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες υλοτόμησης

Σε 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υλοτόμησης, σε ποσοστό άνω του 80%-90% της έκτασης του Σέιχ Σου που έχει προσβληθεί από το επικίνδυνο φλοιοφάγο έντομο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Ιωάννης Σάββας.

«Με τις εκτιμήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν και δεν υπάρχουν άσχημες καιρικές συνθήκες, διότι ο καύσωνας αναγκάζει τους υλοτόμους να σταματούν νωρίς το μεσημέρι, θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της (προσβεβλημένης έκτασης) σε ποσοστό άνω του 80% σε 20 ημέρες» επισήμανε ο κ. Σάββας και διευκρίνισε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει επέκταση αυτή τη στιγμή της προσβολής στα δέντρα, ίσως διότι το έντομο βρίσκεται μέσα στο φλοιό και δεν υπάρχει ταχεία εξάπλωση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης