Πώς η κυβέρνηση βραχυκύκλωσε τη ΔΕΗ και έφερε τον κίνδυνο μπλακ άουτ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
deh_ar

Οι πλασματικές προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση του ισολογισμού της ΔΕΗ δεν μπορούν να μετριάσουν τις ζημίες και τα υπέρογκα χρέη - Στον ορίζοντα η κατάρρευση εν μέσω προεκλογικής περιόδου - Για «ντόμινο» εάν καταρρεύσει μια γραμμή μιλούν οι εργαζόμενοι

Ασθενής σε βαθιά καταστολή από τους επιπόλαιους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις ιδεοληψίες παραμένει η ΔΕΗ, προκαλώντας απανωτά σοκ στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης των αποτελεσμάτων. Το email των οικονομικών υπηρεσιών για ζημίες α’ τριμήνου άνω των 250 εκατ. ευρώ με αρνητική λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ που έκανε τις προηγούμενες ημέρες τον γύρο της αγοράς, καθώς και ο συναγερμός που έχει σημάνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας επιβεβαιώνουν ότι μόνο συγκυριακές δεν ήταν οι ιλιγγιώδεις ζημίες του 2018 ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτουν και τη μεθόδευση του ΣΥΡΙΖΑ να σπρώξει το βαρύ φορτίο της ζημιογόνας ενεργειακής εταιρείας στην επόμενη κυβέρνηση, δίχως μάλιστα τη δυνατότητα καθυστέρησης στη λήψη δραστικών μέτρων ούτε μία ημέρα. Ο κίνδυνος να σκάσει η ΔΕΗ μεσούσης της προεκλογικής περιόδου μόνο ως εφιάλτης εκλαμβάνεται, φανερώνοντας για πολλοστή φορά τα δομικά προβλήματά της και κυρίως ότι αφέθηκε στην τύχη της, με αποτέλεσμα σήμερα να κρατιέται ζωντανή μόνο με κρατικές ενέσεις αφού τα έσοδά της αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές της ανάγκες.

Με τις «ενέσεις» αυτές κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα πέρυσι τον χειμώνα λαμβάνοντας πάνω από 550 εκατ. από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης επέλεξε, αντί της αύξησης των τιμολογίων που ζητούσε επιτακτικά η διοίκηση, να προπληρώσει με τεράστιο κόστος για τη ΔΕΗ την κατανάλωση ενέργειας της Γενικής Κυβέρνησης και των δήμων. Τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει και για το α’ εξάμηνο του έτους, αλλά τον πρόλαβε η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Αυτή τη φορά τα ταμεία της ΔΕΗ θα ανακούφιζε προσωρινά κονδύλι 300 εκατ. ευρώ που αφορά επιστροφές από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) του 2011 που διεκδικεί η Επιχείρηση και έχουν αναγνωριστεί ως δίκαιες.

Ο κ. Σταθάκης, διαβλέποντας το οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ και αναγνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες απέναντι στην απαξίωσή της που έθρεψε η ατολμία του στη λήψη δραστικών μέτρων όπως η αύξηση των τιμολογίων, προσπάθησε με νομοθετική ρύθμιση να δρομολογήσει την είσπραξη των οφειλών αυτών. Ηταν ένας άμεσος και πλασματικός τρόπος ώστε η ΔΕΗ να καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της.
Για τον λόγο αυτό υπήρξε δραματική έκκληση της διοίκησης της Επιχείρησης τις προηγούμενες εβδομάδες που έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου να υπερπηδηθούν οι νομικές αγκυλώσεις για να καταβληθούν οι οφειλές αυτές.

Ωστόσο η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ προσέκρουσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αφού δεν είχε ποσοτικοποιηθεί ο λογαριασμός! Ακόμη και την ύστατη ώρα το πρόβλημα της ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε επιλυθεί με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Θα μπορούσε δηλαδή η ΡΑΕ να λάβει απόφαση για ανάκτηση των ΥΚΩ, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κόστος έπρεπε να μετακυλιστεί στους λογαριασμούς ρεύματος.
Κάπως έτσι θάφτηκε η τροπολογία για την απόδοση των επίμαχων οφειλών, εξέλιξη που ερμηνεύει και την ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια τα κονδύλια αυτά να εγγραφούν ως απαίτηση στον ισολογισμό της ΔΕΗ, βελτιώνοντας τη δυσμενή εικόνα, άσχετα με τον τρόπο και τον χρόνο που θα καταβληθούν.

Την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ψάχνει μια χαραμάδα για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, έντονη ανησυχία προκαλεί στις τράπεζες η πορεία της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι οικονομικές δυσκολίες της να περάσουν την κόκκινη γραμμή των δανειακών συμβάσεων που έχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τους οικονομικούς δείκτες ρευστότητας (ΕΒΙTDA προς εξυπηρέτηση δανεισμού, χρέος προς EBITDA κ.ά.), καθώς σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθούν ρήτρες επιστροφής δανείων. Οι συστημικές τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους εκατομμυρίων στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να διερευνήσουν τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής ασφυξίας της και τον βαθμό που αυτές κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε πολύ αρνητικές συνθήκες. Ο προβληματισμός ενισχύεται από την πρόβλεψη των οικονομικών υπηρεσιών της Επιχείρησης ότι ακόμη και αν ξεπεράσει τον σκόπελο μέχρι τις εκλογές θα χρειαστεί μέχρι τον Αύγουστο κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και πελάτες.

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή, δυσχεραίνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, και το μεγάλο εγχείρημα της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Τα ανείσπρακτα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον κατήφορο που έχει πάρει την τελευταία τετραετία η Επιχείρηση. Από την τιτλοποίηση υποχρεώσεων τρίτων την οποία διαχειρίζεται η Deutsche Βank, η ΔΕΗ έχει εκτιμήσει ότι μπορεί να εισπράξει έως 500 εκατ. τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πήχης χαμηλώνει αφού πέραν της επιφυλακτικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ παρατηρείται σημαντική υποχώρηση του δείκτη εισπραξιμότητας οφειλών, εξέλιξη που βάζει πρόσθετα εμπόδια στο μεγάλο εγχείρημα άντλησης ρευστότητας.

Φόβος για μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι

Τις αντοχές του δικτύου, των υπηρεσιών, του ταμείου και των πολιτών δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ, η οποία δείχνει να έχει περιέλθει σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης, καθώς το σύστημα παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές καθιστούν προβληματισκή ακόμη και αυτή καθ' εαυτή την επιβίωσή της ως εταιρεία.

Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή, το δίκτυο θα υπερφορτωθεί και θα καταρρεύσει, το οικονομικό ετοιμάζει «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλόμενων, ενεργοποιώντας και το μέτρο των κατασχέσεων για περιπτώσεις που ο ογειλέτης αρνείται να συμμορφωθεί.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι απαιτήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνονται θεαματικά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα ενταθούν στη διάρκεια των δύο θερμότερων μηνών του χρόνου (Ιούλιος-Αύγουστος), ενώ ανάλογη κατάσταση θα επικρατήσει και σε άλλα τουριστικά μέρη και δη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα προηγούμενα 24ωρα παρατηρήθηκαν πολλές και πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Χαρακτηριστικές του μεγέθους του προβλήματος οι δηλώσεις του προέδρου των τεχνικών της ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6 με τον Κώστα Μανιάτη να εκφράζει τους φόβους του για τα «χειρότερα» όσον αφορά τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ελλάδα. «Όταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει» είπε ο κ. Μανιάτης.

«Φοβάμαι για τα χειρότερα» συνέχισε στο ίδιο κλίμα ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ απάντησε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμα».

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Ρε, που πάμε ρε?

Αρκετοί αναφέρονται σε μισθούς 2500 ευρω μηνιαίως που παίρνουν ΟΛΟΙ οι ΔΕΗτζήδες, (επειδή φυσικά το άκουσαν απο κάποιον άλλο), χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ποίοι και γιατί λαμβάνουν μια τέτοια μισθοδοσία. Βάζουν στην ίδια κατηγορία εναν υπάλληλο γραφείου με π.χ 15ετη υπηρεσία πενθημέρου που παίρνει 1200ευρω μηνιαίως, με άλλο συνάδελφο του αντιστοίχου 15ετίας που λαμβάνει περίπου 1400ευρω μηνιαίως, εργαζόμενος αδιάλειπτα βάρδια τρείς Κυριακές τον μήνα τρέχοντας στις απανταχού βλάβες, βρέξει χιονίσει. Επομένως εκείνος που εργάζεται μια 35ετια στη επιχείρηση με αδιάλειπτες βάρδιες (Κυριακές γιορτές Πάσχα Χριστούγεννα), γιατι να παρει τα ίδια με κάποιον συνάδελφο του όπου τέτοιες μέρες κάθεται σπίτι του? Προφανώς με αυτές τις συνθήκες δεν παρέχει μόνο η ΔΕΗ 2500ευρω τον μήνα. Και οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που εκτιμά την προσφορά του εργαζόμενου της, ίσως μισθοδοτεί ακόμα περισσότερα. Κατά τ' άλλα, για όσους δεν καταλαβαίνουν γιατι κάποιοι αμοίβονται περισσότερο, ας θυμηθουν κάτι για την κατσίκα του γείτονα.

Γείτονας

«Ή αυτοί ή εμείς . Τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν . Λύσσα κι ανυπακοή , ρήξη και ανατροπή . Θα εύχεστε να έχετε την τύχη του Κανταφι . ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ». Σου θυμίζουν κάτι ; Επι 10 χρόνια κάνετε εμφύλιο χαμηλής έντασης , με ΟΠΛΑ τους Ρουβικωνες και τους λαθρο και τους φονιάδες που αμολησατε από τις φυλακές ... - . Την κατσίκα μου την έφαγε η ΓΕΝΟΠ για επίδομα φρεντο και τα παιδιά μου τα διώξατε έξω με τον φόροδιωγμό- . Χρεωκόπησε η επιχείρηση , θα κόψει και θα απολύσει όπως παντου στον πλανήτη . Το ίδιο και το στενό δημόσιο , που επίσης είναι ελλειμματικό εδώ και 45 χρόνια .

Λες ψεματα, ΛΑΜΟΓΙΟ...

Για πες μας ΛΑΜΟΓΙΟ, προ μνημονίων πόσο μέσον όρο ετήσιας μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο, είχαν οι ΑΗΣ ολης της χώρας;;;

οννεδιτης

μαθετε λοιπον για ξερετε οτι σε 3 μηνες η δεη θα εχει ιδιωτη αφεντικο τελεια και παυλα εχει ηδη αποφασιστει

Παπάτζες

Ποιος θα πάρει το σαπάκι με τους μισθούς JP Morgan ? Κλεισιμο ή σπάσιμο και πούλημα των κομματιών μόνο συμφέρει , με μισθούς το 1/10 των σημερινών .

Adekastos

Οι ιδιώτες παραγωγοί τι κάνουν ; Γιατί δεν εκμεταλλεύονται το κενό και να παράξουν αυτοι ηλεκτρικο ρεύμα .

Μπλεκ

Ο σύριζα λέει ότι έχει πλεόνασμα 41δις ας δώσει το 1δις να τελειώνουμε...

Επενδυτής

Επιχορήγηση επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο από την κρατική κούτα είναι παράνομες.

miden

Στη μπουζου ολοι οι υπευθυνοι για τη γενικοτερη οικονομικη καταστροφη που εχουν προκαλεσει απο την ανικανοτητα τους.Μπερδεψαν το ταβλι στα Εξαρχεια με τη κυβερνηση μιας χωρας στην οποια το μονο που εκαναν ηταν να παιρνουν το παχυλο μηνιατικο με μηδεν παραγωγη εργου.ΜΗΔΕΝ!!! Οποιος ψηφισει αυτους τους ασχετους τυπους υποθηκευει το μελλον των παιδιων του για παντα.Δεν υπαρχει δικαιολογια οτι δεν ηξερα. Βλεπεις και θα δεις περισσοτερο το επομενο διαστημα την ζημια που εκαναν οι ασχετοι ταβλαδοροι.

Για καλό και για κακό

έχω ήδη αγοράσει βεντάλια.

Όλα

Το 2015,ιταν ανέλαβε κυβέρνηση ο Σύριζα, η πρώτη τους δουλειά ήταν, να αυξήσει τους μισθούς στους υπαλλήλους τηςΔΕΗ, κατά 150 ευρώ το μήνα.... Λέγοντας πως η ΔΕΗ έχει πλεόνασμα και αντέχει την αύξηση της μισθολογικης δαπάνης...... Την ίδια στιγμή που αύξησε το Φ. Π. Α. στο σούπερ μάρκετ, από 13% στο 24%.!..Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα έσκιζαν τα μνημόνια!Αντι αυτού, μας εγδαραν στην κυριολεξία...

Μακεδονική Λύση

Αν καταρρεύσει η ΔΕΗ γιατί δεν αγοράζουμε ρεύμα από την Βόρεια Μακεδονία;

Σταθάκης

Ελα μωρέ!....κάτι Τσυριζοπαπατζιλίκια κάναμε, κάτι χιλιάδες δωρεάν ρεύμα δώσαμε, κάτι "καθολικές υποστηρίξεις" κάναμε, κάτι χιλιάδες γύφτους και λαθροχαχόλια αφήσαμε να κλέβουνε ρεύμα, μπας και μαζέψουμε ψηφαλάκια! . Πως κάνετε έτσι? Τσυριζοπαπάτζες δεν ψηφίσατε?

5Zalis

το μεγαλείο του ατελέσφορου εργοδοτικο-κυβερνητικου συνδικαλισμού. εμφαση στην διατήρηση προνομίων με όσο το δυνατόν λιγότερες υποχρεωσεις.... ας προσθεσουμε και την ΔΕΗ στον μακρύ κατάλογο των “επιτευγματων” του συριζα τα τελευταια 4,5 χρονια. ...συριζα, γυριζουμε σελιδα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης