ΔΕΗ: Φόβοι για μπλακ-άουτ λόγω καύσωνα

reuma_1

Τα νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη στο επίκεντρο - Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6: Φοβάμαι για τα χειρότερα - Κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν - «Σαφάρι» για 1,05 δισ. που οφείλουν 890.000 οφειλέτες - Στα 2,7 δισ. συνολικά τα οφειλόμενα προς την εταιρεία

Στα όρια του γενικού μπλακ άουτ, το οποίο θα βυθίσει αρκετές περιοχές στο σκοτάδι εν μέσω του καλοκαιριού φέρεται να βρίσκεται το σύστημα της ΔΕΗ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε το σύστημα να μείνει όρθιο και να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι απαιτήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνονται θεαματικά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα ενταθούν στη διάρκεια των δύο θερμότερων μηνών του χρόνου (Ιούλιος-Αύγουστος), καθιστούν την κατάσταση οριακή.

Ήδη, τις δύο ημέρες που η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολλές περιοχές πάνω από 35 βαθμούς, το σύστημα της ΔΕΗ παρουσίασε πολλά προβλήματα, καθώς πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ακόμη και στην Αττική, ενώ τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες το βράδυ, με την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη να μένει χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες.

Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6: Φοβάμαι τα χειρότερα για γενικό μπλακ άουτ

Τους φόβους του για τα «χειρότερα» όσον αφορά τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ελλάδα εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

«Όταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει» είπε ο κ. Μανιάτης.

«Φοβάμαι για τα χειρότερα» συνέχισε στο ίδιο κλίμα ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ απάντησε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «σήμερα με το ελάχιστο προσωπικό δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του».

Κληθείς να εντοπίσει τις περιοχές στις οποίες υπάρχει το σημαντικότερο πρόβλημα ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι «πλέον στη χώρα μας υπάρχει παντού πρόβλημα. Όταν τα νησιά λειτουργούν με 2-3 τεχνίτες, όταν έχουμε έλλειψη πάνω από 100 τεχνίτες για να καλύψουμε καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε Χαλκιδική, Μεσσηνία και αλλού».

«Σαφάρι» και κατασχέσεις για τα οφειλόμενα

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ξεκινά «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλών από 890.000 καταναλωτές, που χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ ξεκινά η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Κι ενώ η ΔΕΗ βρίσκεται στο «κόκκινο» και είναι αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ο κ. Παναγιωτάκης γνωστοποίησε τα μέτρα που δρομολογούνται για την είσπραξη ανεξόφλητων λογαριασμών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές πελατών, δηλαδή επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και κλειστά εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.

Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, που εκτιμώνται στους περίπου 200.000.

Συνολικά 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Οι παραπάνω κατηγορίες εκτιμάται ότι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 65.000 με 70.000 διατηρούν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Ετοιμάζουν τους φακέλους για να σταλούν εξώδικα

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι για τα χρέη 1,05 δισ. η ΔΕΗ θα προσλάβει περίπου 40 εργολαβικούς εργαζομένους. Αυτοί θα ετοιμάσουν τους φακέλους ανά περιοχή.

Στη συνέχεια, οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα χρήματα. «Σε όλους θα σταλούν εξώδικα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.

Μέχρι το α' δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι ανάδοχοι για την τιτλοποίηση

Στόχος της είσπραξης μέρους των χρεών είναι και η βελτίωση του τιμήματος από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι ανάδοχοι θα επιλεγούν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Στόχος της επιχείρησης είναι να αντληθούν 400-500 εκατ. ευρώ το τέλος του καλοκαιριού. Η ΔΕΗ μέσω θυγατρικών θα εκχωρήσει σε επενδυτές οφειλές άνω των 90 και άνω των 60 ημερών.

Ευθύνες και στον ΔΕΔΔΗΕ

Σχολιάζοντας τα αίτια των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο κ. Παναγιωτάκης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία αλλά και στον ΔΕΔΔΗΕ, που όπως είπε, αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ΔΕΗ σε σχέση με άλλου ςπρομηθευτές. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Η ΔΕΗΔΕΗ +8,43% στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%».

Τέλος επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις πως η εταιρία δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι με την τιτλοποίηση οι ανάγκες θα καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

κομνηνος

Αλλη μια επιτυχια της τετραετιας Τσιριζα.Ζητανε και ψηφο για το μεγαλο τους εργο.

.

Μιας και δεν τους εκατσε θερμο επεισοδιο με την Τουρκια, μαλλον η εκτακτη εθνικη αναγκη (και συναμα αιτια αναβολης των εκλογων), θα ειναι πανεθνικο μπλακ αουτ για μερες. Ικανους τους εχω.

Φέρτος Πάμπολος

Όταν φεύγετε τα τριημεράκια και μενει πίσω η ΔΕΗ για να τα φάτε σε ξενοδοχεία ιδού το αποτέλεσμα

ΑΡΙΣ

Δωρεαν ρευμα σε ευπαθεις κοινωνικες ομαδες δεν θελατε κοροιδα αριστεροι;;; Τωρα ψηθειτε στον καυσωνα και πληρωστε εσεις για την ρευματοκλοπη, τους γυφτους τους πολυτεκνους τους εργαζομενους της ΔΕΗ με μειωμενο ρευμα και αλλες συμπαθεις κοινωνικες ομαδες!!!

ΔΕΗΤΖΗΣ

ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΛΑ ΠΕΝΘΙΜΑ

Τον κακό σας τον καιρό

Δηλαδή τι καιρό να κάνει για να λειτουργεί η ΔΕΗ;

Να βρέχει

Να βρέχει διορισμούς και εργολαβίες και μίζες και ευρώ των κορόιδων .

Κανέναν

Ό,τι καιρό και να κάνει , τα κρατικά μονοπώλια ΠΑΝΤΑ έτσι καταλήγουν , ακόμα και στην ΕΣΣΔ που είχε όλες τις πρώτες ύλες .

Χ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ κλπ) ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ

ΤΘ

Αλήθεια ρε τι απέγινε η Βαλαβάνη που ήταν πρόεδρος του γνωστού κινήματος δεν πρελώνω γιατί φταίνε τα Νεφελίμ; Που χάθηκε αυτή η ψυχή;

Νάντια

Στείλε μου το μέιλ σου να σου στείλω καρτ-ποστάλ εμένα τόπλεζ στης Μαλδίβες!

Δενπληρωνάς

Τι έγινε το "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ρε παιδιά;

TSAM

Για να υπογραψω νεα συμβαση προμηθειας ρευματος[επαγγελματικη στεγη] στο ονομα του παιδιου μου μου ζητηθηκε[για την αλλαγη] απο τη ΔΕΗ το ποσο των 500 ΕΥΡΩ. Απευθυνθηκα κ υπεγραψα σε ιδιωτικο παροχο,με παγια εντολη κ δεν πληρωσα τιποτα. Στη συνεχεια στον νεο παροχο προσθεσα και την οικια μου. Ποιος ζημιωθηκε?Ο νοων νοειτω.

TT

Σαν καταναλωτής ορθά έπραξες αλλά το πρόβλημα είναι το εξης.Αν το δίκτυο καταρρεύσει είτε είσαι σε ιδιωτική εταιρεία είτε σε δημόσια δεν θα έχεις ρεύμα.Από τη μία θέλουμε φτηνό ιδιωτικό ρεύμα από την άλλη θέλουμε το δημόσιο να συντηρεί το δίκτυο αν και τα τελευταία χρόνια χάνει συνέχεια πελάτες και δεν μπορεί να προσλάβει τεχνικούς.Μια λύση είναι να αναλάβουν οι ιδιώτες μέρος του κόστους συντήρησης αλλά αυτό θα σήμαινε αύξηση των τιμολογίων τους.Άλλη λύση είναι να βρεθούν λεφτά στον κρατικό προυπολογισμό για να γίνουν προσλήψεις αλλά και στις δύο λύσεις θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής/φορολογούμενος.Ποιός κερδίζει σήμερα?Οι ιδιωτικες εταιρείες που με μια πολύ μικρή σχετικά επένδυση βγάζουν τεράστια κέρδη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

191120200345_330e_i-pace_e-tron_S560e_100x600

Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας αυτοκίνητα που κοστίζουν σχεδόν 200.000 ευρώ και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας; Δείτε παρακάτω όλα τα πολυτελή μοντέλα της αγοράς που εξασφαλίζουν στον ιδιοκτήτη τους 0 τέλη!