LIVE

Κορωνοϊός

Σπείρα «έκλεβε» ρεύμα «πειράζοντας» τα ρολόγια - Ζημιά 1,5 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ

roloi

Συνελήφθησαν εννέα άτομα, αναζητείται ακόμη ένα- Δικογραφία σε βάρος 248 πελατών του κυκλώματος, συνεχίζεται η έρευνα για 160 ακόμη

Κύκλωμα που  «πείραζε» έναντι αμοιβής τα ρολόγια της ΔΕΗ σε σπίτια και καταστήματα προκειμένου να μην καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση ρεύματος εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν από 50- 100 ευρώ από κάθε «πελάτη» με μικρή κατανάλωση ρεύματος, ενώ η ταρίφα ανέβαινε και έφθανε το 10% της αξίας του ρεύματος που «γλίτωνε» ο πελάτης με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος (σε μεγάλα σπίτια ή καταστήματα). Ηδη έχει σχηματισθεί δικογραφία σε βάρος 248 πελατών και συνεχίζεται η έρευνα για τουλάχιστον 160 ακόμη. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής τα ποσά που έχασε ο ΔΕΔΔΗΕ αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. 

Ειδικότερα,  συνελήφθησαν εννέα άτομα και ένα ακόμη αναζητείται, μετά από συντονισμένη επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Και οι εννέα εντοπίσθηκαν στα σπίτια τους, όπου οι αστυνομικοί τους αναζήτησαν παρουσία εισαγγελέα. Κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία και απάτη από κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της νομοθεσίας που αφορά στα όπλα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 248 «πελάτες» του κυκλώματος που είχαν πληρώσει προκειμένου να γίνει παρέμβαση στον μετρητή ττου ηλεκτρικού ρεύματος.
19062019dtparoysiasi003

 
Όπως είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου, «τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ώστε οι κινήσεις τους να μην γίνονται αντιληπτές και κατά συνέπεια να διαφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές Αρχές.

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθούσε η εγκληματική οργάνωση για τις παρεμβάσεις των μετρητών αναφέρεται ότι αυτή καθοριζόταν ανάλογα με το είδος του εκάστοτε μετρητή».
Ετσι, σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβαιναν στον «μηχανισμό κύλισης» του μετρητή με αποτέλεσμα να διέρχεται κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα από την παροχή, ενώ στον καταμετρητή της παροχής να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση ή πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική κατανάλωση.
Σε άλλες περιπτώσεις «πείραζαν» τον απαριθμητή του μετρητή, αλλάζοντας την ένδειξή του και αυτό γινόταν είτε χειροκίνητα, είτε μηχανικά.
19062019dtparoysiasi001


Στη μέθοδο αυτή το ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται και καταγράφεται κανονικά από την παροχή και σε χρόνο πριν την καταμέτρηση από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. πραγματοποιείται «μείωση» στην ένδειξη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κοινό γνώρισμα των δύο αυτών μεθόδων ήταν ότι η εγκληματική οργάνωση αντικαθιστούσε τις σφραγίδες (στρογγυλές και μολύβδινες) των μετρητών, που χρειάστηκε να παραβιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν δύσκολη τη διαπίστωση της παρέμβασης από τους επιτόπιους καταμετρητές.
Χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου με τον οποίο δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τα εξής:
- Πρώτον, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την παρέμβαση, ζητούσαν από τους πελάτες να τους ενημερώνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την καθορισμένη ημερομηνία διέλευσης των καταμετρητών. Παράλληλα κατά τη στιγμή της παρέμβασης έπρεπε να έχουν μαζί τους τον έντυπο λογαριασμό του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να λαμβάνουν γνώση της τελευταίας αναγραφόμενης ένδειξης του απαριθμητή και να καθορίσουν την επιθυμητή ένδειξη, προβαίνοντας στην κατάλληλη μείωση.
- Δεύτερον, επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Για αυτό το λόγο, έκαναν χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών, που είναι όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα συνεργεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
- Τρίτον, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των μελών αλλά και μεταξύ αυτών με τους «πελάτες», χρησιμοποιούνταν κωδικές ονομασίες.
Το αντίτιμο που λάμβαναν για τις «υπηρεσίες» που παρείχαν κυμαινόταν ανάλογα με το βαθμό οικειότητας του πελάτη με την οργάνωση, ενώ η τιμή αυξανόταν όταν επρόκειτο για κατάστημα ή οικία, με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όπου λάμβαναν ως αντίτιμο το 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατώρων που δεν κατεγράφησαν, λόγω της παρέμβασης.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία από τις εννέα έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλήθος από εργαλεία για τις παρεμβάσεις, μολύβδινες σφραγίδες, μεταλλικές μήτρες σφράγισης και άλλα συναφή αντικείμενα,
• πλαστικές και μεταλλικές στρογγυλές σφραγίδες με την ένδειξη Δ.Ε.Η.,
• τσάντες εργασίας εξοπλισμένες πλήρως με τα ανωτέρω αντικείμενα,
• το χρηματικό ποσό των 7.918 ευρώ και 237 δολάρια,
• δεκαπέντε (15) κινητά τηλέφωνα,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
• δίκυκλη μοτοσυκλέτα,
• πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας,
• χάλκινο βυζαντινό νόμισμα, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία που αφορά στην προστασία περί αρχαιοτήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

T

Ένας εισαγγελέας "μάγκας" να πάει και σε κανένα καταυλισμό...... Για τους (β)ρομά που κλέβουν εδώ και χρόνια ρεύμα ούτε κουβέντα φυσικά!!!!!!

Συμπέρασμα

Οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν ή κλέβουν την ΔΕΗ, οι άλλοι μισοί κατοικούν με τους άλλους μισούς!

ARHS

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟΙ. ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Η ΔΕΔΗΕ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ?

John

Thomas baby....

Έλληνας φορολογουνενος

Ολική κατάσχεση της περιουσίας τους,και 15 χρόνια φυλάκιση,θα ήταν κάτι καλό.

Q

Ποια περιουσια, τα τσαντηρια τους, η τα καπακια υπονομων που τα κλεβουν και τα πανε μετα για λιωσιμο? Γυφτοι τα κανουν αυτα! Αυτοι ειναι ειδικοι στην ρευματοκλοπη... και οσο τους αγγιξε ο Τσιπρας, αλλο τοσο θα τους αγγιξει και ο Κουλης που παιζει μπαλα μαζι τους! Εσυ Ελληνα φορολογουμενε κατσε και πληρωνε κοροιδιστικα για τους ευνοουμενους της "δημοκρατιας"!

εισαι μπουφος

πες μας τι πινεις ? Χαλυβουργική, ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και κανουν πάρτι με ούζα σα και του λογου σου.

Mητσος

Ενω η ΔΕΗ που κατακλεβει τον κοσμο τοσα χρονια ειναι αθωα του αιματος.κανει δωρεαν πολιτικη αρπαζοντας τα λεφτα του καταναλωτη για αγονα νησια και πολυτεκνες οικογενειες χρειωνει και τον λογαριασμο σε χαρινη μορφη και ειναι και φουλ για πτωχευση και το παιζει και φιλολαικη.εσεις φαγατε τα φραγκα και μετα λετε οτι το ρευμα ειναι δημοσιο αγαθο.ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

σιγα

να μην είναι το ρευμα δημοσιο αγαθό...Δημοσιο αγαθο ειναι ο αερας που αναπνεουμε, καυτό υπο συζητηση...

Victor

Μπορείς να βάλεις λιγάκι το μυαλό σου να δουλέψει και να σκεφτεί γιατί είναι έτοιμη προς πτώχευση ενώ όπως λες έχει κατακλέψει τον κόσμο; Μπορεί να συμβαίνει και το ένα και το άλλο;

ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΕΔΔΗΕ?????

ΠΩΠΩ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ....ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΘΕΙ

marianna

Εισαι τελειως ηλιθιος

Τριτοκοσμική απάτη

με ζημιά 1.5 μύριο??Που να ήταν και πρωτοκοσμική...

Chris- Mobile, Al

Μονο σε μπανανιες συμβαινουν τετοιες τριτοκοσμικες απατες. Ακου κλοπη ρευματος.

Μπανάνα Τζο

Στις πραγματικές μπανανίες ο κοσμάκης πάει και τραβάει μόνος του καλώδια από τους στύλους (με τους όποιους κινδύνους) ή τραβάνε καλώδια από το σπίτι του γείτονα. Αυτό που κάνανε εδώ είναι εξυπνακισμός, και εν πολλοίς περιττό (το περισσότερο μέρος των χρημάτων του λογαριασμού είναι υπέρ τρίτων ούτως ή άλλως). Το μόνο που ικανοποιήσανε οι "πελάτες" είναι η αίσθηση τους ότι "την φέρανε" στους υπόλοιπους, κλασσικοί ελληναράδες. Και κρίνοντας από το ποιόν των μελών τις σπείρας, μάλλον εκτεθήκανε και σε μελλοντικές ληστείες, διαρρήξεις, κτλ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης