Χωρίς θρήσκευμα τα απολυτήρια των μαθητών φέτος - Θα προστίθεται μόνο με δήλωση γονέα

epal_main01

Διαγράφεται το γένος από τα απολυτήρια και στη θέση του μπαίνει το επώνυμο της μητέρας

Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και με αναφορά όχι μόνο του επωνύμου του πατέρα αλλά και της μητέρας δίνονται εφέτος στους απόφοιτους μαθητές.

Σε προεκλογικό φόντο ο υπουργό Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θέλησε να αφήσει τη «σφραγίδα του» ακόμα και στους απολυτήριους τίτλους και στους τίτλους προόδου των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έστειλε λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους προς όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια καλεί τους Διευθυντές τους, πριν εκδώσουν τους τίτλους σπουδών, να καταχωρήσουν στο πληροφοριακό σύστημα myschool το επώνυμο μητέρας και όχι το γένος, όπως ίσχυε πριν την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου δίνονται φέτος στους απόφοιτους μαθητές των ελληνικών σχολείων απολυτήριοι τίτλοι χωρίς θρήσκευμα.

Δεν μπορεί να αναγραφεί το θρήσκευμα στα απολυτήρια αν δεν υπάρχει πρώτα υπεύθυνη δήλωση, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία ορίζει τα εξής: "Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας".

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, σε περίπτωση:

Α) Αλλαγής των στοιχείων ταυτότητας λόγω διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου, εφόσον συντρέχουν άπασες οι νόμιμες προϋποθέσεις, χορηγείται αποδεικτικό απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) υπό τα νέα στοιχεία ταυτότητας, εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ταυτοπροσωπία με το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί ο τίτλος. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του προσώπου, στο αποδεικτικό απόλυσης που εκδίδεται, δεν θα πρέπει να αναγράφονται τα προηγούμενα στοιχεία της ταυτότητας ούτε και ο λόγος μεταβολής τους.

Β) Υιοθεσίας, στο αποδεικτικό απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) που εκδίδεται μετά την τέλεση της υιοθεσίας, πρέπει να αναγράφονται μόνο τα νέα στοιχεία ταυτότητας που απέκτησε ο/η υιοθετούμενος/η με τη νόμιμη διαδικασία χωρίς καμία αναφορά των παλαιών και χωρίς μνεία του λόγου μεταβολής.

Στις παραπάνω δύο περιπτώσεις Α και Β η σύνδεση του αποδεικτικού απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) με τον πρωτότυπο τίτλο εξασφαλίζεται με την αναφορά στο εκδιδόμενο αποδεικτικό ότι «στο όνομα του/της ίδιου/ίδιας έχει εκδοθεί το με αρ. πρωτ.... απολυτήριο/πτυχίο» και με παράλληλη καταχώριση με επισημειωματική πράξη στο Μητρώο Μαθητή της επελθούσας μεταβολής των στοιχείων λόγω της υιοθεσίας ή της διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν εκδίδεται νέος απολυτήριος τίτλος».

Μέχρι την έξοδο του/της μαθητή/τριας από το σχολείο είναι δυνατή η αποκατάσταση στο ορθό των εσφαλμένων στοιχείων ταυτότητας του/της, μετά από αίτηση του κηδεμόνα ή του/της ίδιου/ας, εφόσον είναι ενήλικος/η.

Η αποκατάσταση στο Μητρώο Μαθητών/ τριών πραγματοποιείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου με ερυθρά γραφή, σύμφωνα με την αστυνομική ταυτότητα του/της μαθητή/τριας ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σύμφωνα με πιστοποιητικό του οικείου Δήμου/ Δημοτικής Ενότητας.

Για τους/τις μαθητές/τριες που είναι πολίτες ξένων κρατών, η αποκατάσταση πραγματοποιείται σύμφωνα με έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του ξένου κράτους θεωρημένο και επίσημα μεταφρασμένο. Η διόρθωση σφραγίζεται και μονογραφείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.

Διόρθωση στο Μητρώο Μαθητών/τριών με επισημειωματική πράξη και σύνταξη σχετικού πρακτικού μπορεί να λαμβάνει χώρα και μετά την έξοδο του/της μαθητή/τριας από το σχολείο με την προσκόμιση των αναγκαίων για την απόδειξη εγγράφων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (125)

Εξαιρετικα σωστη αποφαση.

Και να γραφεται το ονομα της μητερας και το θρησκευμα κατ επιλογη.Αλλωστε η πιστη ειναι προσωπικη υποθεση.

νυσαφι πια

ΑΘΛΙΑ και ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ παρταλια. Ξεκουμπιστειτε τωρα. Ουτε ιερο, ουτε οσιο δεν εχετε. Αριστεροι με τας δεξιας τσεπας. Αριστεροι των καφενειων...

Duff McKagan

Πραγματικά κλαίω με τα σχόλια των φανατισμένων ορθόδοξων. Έγινε ένα βήμα, μικρό έστω, να πάει η χώρα μπροστά και αυτοί μας κρατάνε πίσω. Γουστάρουν να παραμείνουμε το Ιράν της Ευρώπης. Θέλουν "Χριστιανορθόδοξη Δημοκρατία" στα πρότυπα της "Ισλαμικής Δημοκρατίας" άλλων χωρών. Δεν θέλουν ανεξιθρησκεία, θέλουν να κάνουν κουμάντο οι διάφοροι Αγιατολάχ τύπου Χριστόδουλου (Χουντόδουλου βασικά). Δυστυχώς για σας, δεν θα σας περάσει. Η Ελλάδα θα γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος.

Προσφυγομάνα 14 παιδιών

Να μη γράφεται ούτε το όνομα του μαθητή. Θα προδίδει καταγωγή κ θρήσκευμα. Όπωε επίσης κ οι μαντήλες, να γίνουν υποχρεωτικές. Γεμίσαμε φασίστες στην Ελλάδα. Μήπως να έφευγαν οι Έλληνες; Με ένα νόμο. Δεν μπορούμε πια να ζήσουμε, θέλουμε τα δικαιώματά μας.

Καλά

κάνεις και κλαις με τις μπούρδες που γράφεις. Φανατισμένος όποιος πιστεύει στον Θεό, ομοφοβικος οποιος δε συμφωνεί πως η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική νόσος, φασίστας όποιος διαφωνεί με την ασυδοσία των προοδευτικών ιδεών. Δε βλέπεις πέρα από τη μύτη σου πως όλα γίνονται στα πλαίσια της Νέας Τάξης πραγμάτων όπου θα είσαι ένα νούμερο χωρίς προσωπικότητα.

Ελληνίδα μάνα.

Ρε πάτε καλά; Σε λίγο θα ντρέπονται τα παιδιά μας να πουν και το όνομα τους!

Γνώμη

Μετά την προκήρυξη Εκλογών και με κλειστή τη Βουλή, δεν μπορεί ο απερχόμενος υπουργός να θέτει τέτοια ζητήματα. Ποιος θα τον ελέγξει με επερώτηση; Γιατί παίρνει τέτοια απόφαση ενώ ο ίδιος, γνωρίζοντας το τροπικό μαύρισμα που του επιφύλασσε ο λαός, δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα; Είναι το λιγότερο ύποπτο. Αλλά επίσης ύποπτη είναι και η σιωπή της αντιπολίτευσης η οποία, όπως στην Αξιοπρέπεια της Μακεδονίας, αφήνει τον σύριζα να κάνει τη βρώμικη δουλειά στη λάντζα και μετά διαρρέει ότι δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κομμουνιστές άθεοι νεοταξίτες. Δεν είναι άδικο;

Ερωτηση

Με τις μπουργκες και τις μαντηλες τι θα γινει στα σχολεια και με τα απροσαρμοστα αλβανακια?

Εκπαιδευτικός

Ισχύει σε αρκετά σχολεία από τότε που καταργήθηκε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες. Στο σχολείο που δουλεύω στα Χανιά το πεδίο στο θρήσκευμα αφηνόταν κενό αφού δεν το ζητάμε κατά την εγγραφή. Και από πέρυσι με εγκύκλιο βγήκε και η ένδειξη "θρήσκευμα" από τ απολυτήρια. Οπότε όλοι εδώ μέσα ασχολείστε με κάτι που ισχύει ήδη. Εύγε ΠΘ

Υδραυλικός

Πόσο προχώ είσαι ρε μεγάλε, δε σε προλαβαίνουμε....τσσσς να ούμε!!!

Sofia

Δεν ψηφίζω Ελλάδα διότι ζω στο εξωτερικό αλλά ανεξάρτητα με τις εκλογές, το καλό να λέγεται...Ήταν μια πολύ σωστή απόφαση! Έχοντας και η ίδια απολυτήριο από ελληνικό σχολείο όπου αναγράφεται το θρήσκευμα, έχω αντιμετωπίσει άπειρα προβλήματα στο εξωτερικό όπου πρέπει κάθε φορά που αλλάζω δουλειά να εξηγώ στον εργοδότη μου ή στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ότι δεν ήταν δική μου απαίτηση να αναγράφεται το θρήσκευμα, ότι δεν ανήκω σε αίρεση (!) ούτε τελείωσα εκκλησιαστικό σχολείο!!! Έλεος δηλαδή με αυτό το χριστιανοταλιμπανίστικο κράτος που έχουν καταντήσει την Ελλάδα μας! Άλλο η θρησκεία, άλλο οι σπουδές! Για ποιο λόγο έπρεπε να αναγράφεται το θρήσκευμα επάνω σε έναν τίτλο σπουδών; Τι εξυπηρετούσε δηλαδή αυτή η ανοησία τόσα χρόνια;;; Έλεος και ελπίζω να τηρηθεί αυτή η πολύ σωστή απόφαση!

Γκόλφω

Να υποθέσω Καραμήτρο γράφεις από τη στάνη στα κάτω Σούρμενα ε.... έβαλες και Ίντερνετ στο μαντρί; Μπεεεεεε

dimitri

Κάτσε στα αυγά σου και κλώσατα - Άθεη κομμουνίστρια. Ουστ.

Τώρα δηλαδή

εσύ θες να μας πείσεις με τα λεγόμενά σου; Κι εγώ μένω στο εξωτερικό κ ουδέποτε αντιμετώπισα πρόβλημα με το θρήσκευμα στα χαρτιά μου. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να αναρωτηθεί κάποιος ξένος μήπως το Greek Orthodox είναι αίρεση. Καταρχήν είναι προστατευμένος από τα ατομικά δικαιώματα και ουδείς μπορεί να σου προσβάλλει άμεσα ή έμμεσα το θρήσκευμα. Προφανώς είσαι μια άσχετη καταπιεσμένη που ενώ νομίζει πως τα έχει βρει με τον εαυτό της στα περί θρησκείας μακράν απέχεις για να λες τέτοιες αβάσιμες ασυναρτησίες. Αμφιβάλλω αν όντως ζεις στο εξωτερικό.

τι δεν καταλαβαινεις

είναι ο πολυπολιτισμος της παγκοσμιοποίησης ηλιθιε...κάθε αυτοκρατορια επεβαλε μια νεα ταξη πραγματων στους λαους υπο την επιρροή της,για να τους ελενχει πιο ευκολα...θρησκεια,ηθη,κουλτουρα,τροπο ζωης κτλ...οι αρχαιοι ελληνες επεβαλαν το δωδεκαθεο,οι ρωμαιοι(βυζαντινοι) τον χρηστιανισμο και τωρα οι United stage of amerika τον αθεισμο,την αθρησκεια,και 'δικαιώματα' των πασις φυσεως μειονoτητων,την κοκα κολα,το χάμπουργκερ και το hollywood...όπως υπηρχε η αθηναικη και πελλοπονησιακη σμμαχια ετσι σημερα υπαρχει το νατο...όλα τριγυρω αλλαζουνε και όλα ιδια μενουν!

Είναι ο Τσίπρας άθεος;;;;

Διαβάζω διάφορους συριζοτρόλ , για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια μαζί με την διαγραφή του γένους και την αναφορά στα στοιχεία της μητέρας , αλλά και την ανάγκη γραπτής δήλωσης και των δύο γονέων για να γίνει η αναγραφή. Πρακτικά αδύνατον , γιατί ποιός θα τρέχει στο ΚΕΠ ... Αν λοιπόν ο Τσίπρας είχε πρόγραμμα , γιατί το θυμήθηκε 15 μέρες πριν τις εκλογές;; Και αν είναι άθεος όπως δηλώνει , γιατί αρπάζει το κεράκι το Πάσχα και κορδώνεται στην Ανάσταση;;; Γιατί έτρεχε στον Ιερώνυμο και το Άγιο Όρος κάθε τρεις και λίγο;;; Γιατί ο απατεώνας και υποκριτής αυτός θέλει την ψήφο μας , για να κάνει ότι του γουστάρει... . Και φυσικά αυτοί που πιστεύουν να φροντίσουν να χαθεί από την κοινωνία με την ψήφο τους. Πιό πολύ ασχολείται με τους μουσουλμάνους παρά με τους χριστιανούς ... Η απάντηση στην κάλπη .( Η πίστη είναι εσωτερική ανάγκη του καθενός μας... Μας είναι αδιάφορο αν το γράφει η ταμπέλα. Όμως δεν ανεχόμαστε τον κάθε αλήτη να προσπαθεί με δόλο να κλέψει την ψήφο μας, Για αυτό και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά ).

Ε, τώρα άθεος...

Για τα ψηφαλάκια πέφτει κ σε μετάνοιες... Ότι θες είναι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης