Διαγνωστικά κέντρα: Κρίσιμο ραντεβού για την άρση του αδιεξόδου για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

hostp-bnew1

Στο υπ. Υγείας το νέο ραντεβού με τον Ανδρέα Ξανθό - «Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε δωρεάν για τους 8 από τους 12 μήνες» λένε εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Η συνάντηση όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Πατσουράκος πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί άλλη μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο οποίος υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων. Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018. Όπως είπε ο κ. Πατσουράκος «εμείς είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο για το clawback και το έβγαλαν 10 Μαΐου ίσως σκεπτομενοι ότι δεν θα αντιδράσουμε λόγω εκλογών. Μας αναγκάζουν έτσι να δουλεύουμε δωρεάν για τους 8 από τους 12 μήνες».

Τη διαδικασία των αποζημιώσεων, όμως, «ακύρωσε» ο κ. Ξανθός ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. «Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός.

Αυτό μπορεί να αλλάξει με μόνο μια απλή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και έχει συμβεί στο παρελθόν αντέτεινε ο κ. Πατσουράκος

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Δηλαδή το κράτος δν πληρώνει τα διαγνωστικά κέντρα αλλά θα επιστρέφει μετά από κατάθεση των δικαιολογητικών στον καθένα το κόστος των εξετάσεων. Και όλο αυτό τώρα είναι λογικό; Δν λέω καλά κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα , διεκδικούν ότι τους αναλογεί. Ο απλός δλδ άνθρωπος που κάνει εξετάσεις, όχι μόνο ρουτίνας, αλλά γιατί έχει θέμα υγείας θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με το οικονομικό κόστος... γιατί τολμησε να αρρωστησει.... Κράτος πρόνοιας ...not.

sdf

Δεν απευθύνεστε σε παιδιά. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι συνδικαλιστές των κέντρων. Το ποσό του προυπολογισμού είναι 450 μύρια περίπου. Από αυτά θα σας δοθούν γύρω στα 350 χοντρικά. Άρα επιστρέφετε 100 πίσω. Τα 100 στα 450 σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα 2/3. Άρα δε δουλεύετε δωρεάν τους 8 από τους 12 μήνες. Ξεπερνάτε σε λαικισμό τη κυβέρνηση Τσίπρα. Ουσιαστικά δουλεύετε δωρεάν 3 περίπου μήνες στους 12. Δλδ με δωρεάν 8 μήνες γιατί δεν το κλείνετε στο τέλος?

Κ

Δεν ειμαι μικροβιολογος, αλλα αυτα που λες δεν στεκουν. Μαλλον εισαι μισθωτος, οποτε δεν σε παρεξηγω. Τα 350 εχουν μεσα το κοστος (αντιδραστηρια, ενοικια μισθοι εφκα, ικα δεη λογιστες λοιπα αναλωσιμα κλπ). Οποτε απο αυτα τα 350 τα περισσοτερα ειναι εξοδα...

Micro

Δε απευθυνονται σε παιδια αλλά και ουτε σε ανημέρωτους. όπως εσύ... α) Οι συμβασεις είναι ατομικές που σημαινει διαιρει και βασίλευε...έχουν λήξει εδώ και 3 χρόνια και πουθενα δεν αναγράφεται αποδοχή clawback rebate-αναπροσαρμογή αποζημιώσεων κατα το δοκούν και αυτόματη παράτασή τους . β) To χορό ξεκίνησε ο Άδωνις που πλήρωνε 8 από τους 12 μήνες 2013-2015 και όποτε ήθελε.Η υπερβαση θεώρησαν ότι ηταν 4 μηνες το χρόνο για κάθε εργαστήριο. γ) Τα σαινια που ανέλαβαν το 2015 για να μηδενισουν και καλά το clawback rebate( εξυγίανση????) , αυθαιρετα και σε ένα βράδυ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΤΙΜΈΣ των αποζημειώσεων στο 50%.(Ιανουάριος 2016) και ΤΑΥΤΌΧΡΟΝΑ θεώρησαν σωστό να πάρουν πισω άλλους 2 μήνες αναδρομικά για τα έτη 2013-2015, πράγμα που σημαίνει ότι πραγματικά τα εργαστήρια πληρώθηκαν τους 7 μηνες απο τους 12 μήνες.Με τη μορφή δανείου (36-40 μηνών...) που παρακρατούσε ο εοπυυ στις πληρωμές μηνός ,με τη διαφορά ότι το ποσό έιχε διπλασιαστεί αφού έίχαν υποδιπλασιαστέι οι αποζημιώσεις από τον εοπυυ. Πραγματι η υπερβαση ήταν 4% εκεινη τη χρονιά....(Ωραια εξυγίανση) δ) Εκτοτε η υπερβαση άρχισε πάλι την άνοδο και φτάνει μόνο το α εξάμηνο του 2018 το 19.7% γιάτι μόνο αυτό έχει ανακοινωθεί. Φυσικά κοινωνική πολιτική στη πλάτη των άλλων Φυσικά όλα τα εργαστήρια πληρώνουν τα δάνεια των υπερβάσεων 2013-2015 ακόμα!!!! με μειωμένες τιμές 50% προστίθενται 19% άλλο δανειο , για το Α 2018.... μεχρι να ανακοινωθούν τα Β 2018 (λέγεται ότι είναι 35%) και Α2019 υποθέτουμε 50%.... Α και επειδή κυκλοφορουν ασυναρτησίες.... δεν ξυπνήσαμε και κανουμε απεργία απλά όλα ανακοινώθηκαν μετά το πασχα.4 εβδομάδες πριν.Και όσα για τις χαζομαρες που λές για παιδια ...να σου δηλώσω .Οτι ο προυπολογισμός είναι περιπου στα 320 εκατομμύρια και πρέπει τα διαγνωστικά να επιστρέψουν 450....ΓΚΕ,ΓΚΕ?

lab on line

Είναι αρκετά δομημένα αυτά που γράφεις, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι σε αυτή την εξίσωση τις οποίες τις αφήνεις απ' έξω: 1) Εσείς αποζημιώνεστε βάσει ενός τιμοκαταλόγου του ΕΟΠΥΥ - ενώ επί πάρα πολλά χρόνια τρώγατε από συνταγογραφήσεις σε χαρτάκια του δημοσίου με πολλαπλάσιες τιμές και έμπαινε το κράτος μέσα χοντρά, χωρίς κανέναν έλεγχο στη συνταγογράφηση. Εκεί δεν διαμαρτυρηθήκατε. 2) οι κακόμοιροι οι ασφαλισμένοι πληρώνουν όχι το 15% του τιμοκαταλόγου του ΕΟΠΥΥ αλλά το 15% των παλιών (πολύ ακριβότερων) τιμών ΦΕΚ. Εκεί δεν διαμαρτύρεστε. 3) έχουμε το υψηλότερο ποσοστό διαγνωστικών εξετάσεων ανά πολίτη από κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα. Έχουμε φτάσει να έχει και η κουτσή μαρία μαγνητικό τομογράφο, αξονικό τομογράφο, και ο μέσος όρος εργαστηριακών εξετάσεων που συνταγοργραφούνται ανά άτομο είναι πάνω από 10. Πόσες μαγνητικές τομογραφίες και αξονικές να κάνει ένας άνθρωπος το χρόνο ώστε να συντηρούνται τόσα πολλά διαγνωστικά κέντρα στη χώρα; Που αλλού πέφτει κάποιος κάτω και το πρώτο που του κάνουν είναι αξονική τομογραφία; 4) τι γίνεται με τους παραπέμποντες ιατρούς; τα τμήματα μάρκετινγκ των διαγνωστικών κέντρων που κάνουν συμφωνίες με παραπέμποντες ιατρούς για να συνταγογραφούν και να στέλνουν πελάτες-ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα ή τα εργαστήρια; Καλώς ή κακώς πρέπει να σταματήσει το πάρτυ που γίνεται σε βάρος του δημοσίου και σε βάρος των ασθενών. Δυστυχώς ή ευτυχώς η αγορά δεν αντέχει τόσους πολλούς μικροβιολόγους και διαγνωστικά κέντρα υπάρχει μια τάση συγχωνεύσεων και εξαγορών που πρακτικά σημαίνει ότι τα μικρά μικροβιολογικά και ακτινολογικά ιατρεία θα εξαφανιστούν στο μέλλον γιατί δεν βασίζονταν πάντα στις αποζημιώσεις από το δημόσιο οι οποίες έχουν κουτσουρευτεί.

Κώστας

Κι έφυγες για Harvard... Άλλη μια διάνοια στην ημιμάθεια που αδικείται στην Ελλάδα. Σκόρπια νούμερα με λογική καφενείου. Δεν μας σώζει τίποτα...

Micro

Εισαι σωστός αλλα σε λάθος άτομο τα λές. Ειμαι μετα το 2013 .Δουλεια του κρατους είναι να περιφρουρει τη πλαστή συνταγογράφηση που ακόμα και τώρα ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ. Οι γιατροί που έχουν ανοιξει εργαστήρια μετά το 2012 έχουν καταστραφεί με τις πρακτικές των παλιών γιατρων .Α και δηλώνονται και φαίνονται όλα στην εφορία!!!

Micro

Ρε καφενέ ...τι σκόρπια νούμερα βρε νούμερο....Δεν ξέρω εγώ τι πληρώνω και ξέρεις εσύ?

Στέλιος

Αν λέγανε σε σας ότι θα δουλεύετε 3 μήνες δωρεάν με όλα τα έξοδα δικά σας, να δω τι θα λέγατε....

πολίτης β' κατηγορίας

να εδώ εσύ τι λες όταν η μαρίδα με τη "μνήμη χρυσόψαρου" θα πεθαίνει στους δρόμους- μάλλον ότι βρωμάει και πρέπει μαζευτεί...έ;

Στέλιος

Για σπάσε μια και ξαναρίξει να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο ποιητής.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

goudi_ar

Συνελήφθη και ομολόγησε τον φόνο της 92χρονης γυναίκας -Είπε στους αστυνομικούς ότι η μητέρα της είχε προβλήματα υγείας και δεν άντεχε άλλο - Το πτώμα της ηλικιωμένης γυναίκας βρέθηκε στη μέση του δρόμου το απόγευμα του Σαββάτου

6