Αλβανία: Αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας για το «ξήλωμα» δίγλωσσων πινακίδων

Αλβανία: Αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας για το «ξήλωμα» δίγλωσσων πινακίδων

Χθες τα μεσάνυχτα, συνεργεία αφαίρεσαν πινακίδες στις οποίες αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών στα αλβανικά και τα ελληνικά – Αντιδράσεις από την ελληνική μειονότητα - Επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με τα Τίρανα

pinakides_foiniki
Επιχείρηση για την αφαίρεση δίγλωσσων πινακίδων, που πρόσφατα τοποθέτησε ο δήμος Φοινικαίων πραγματοποίησαν χθες βράδυ δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.

Οι πινακίδες είχαν τοποθετηθεί πριν λίγες μόλις ημέρες και έγραφαν τα ονόματα των χωριών στα ελληνικά και τα αλβανικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο των μειονοτήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Μάλιστα, στο χωριό Κρανιά σημειώθηκε εμπλοκή με την αστυνομία, που περιφρουρούσε τα συνεργεία που εκτελούσαν την επιχείρηση.

Τα συνεργεία της Επιχείρησης Συντήρησης των Εθνικών Οδών από το Αργυρόκαστρο έκοβαν με τροχούς τις πινακίδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κατέβασαν τις πινακίδες με το επιχείρημα ότι σε αυτές αναγράφονταν τα ονόματα των χωριών πρώτα στην ελληνική και μετά στην αλβανική, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες αλβανικών ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με το himara.gr, οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα τοποθέτησης πινακίδων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της υπηρεσίας ARSH (Αλβανική υπηρεσία δρόμων).

Έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αλβανική κυβερνητική τοποθέτηση για το θέμα.  Σχετικα με το κατέβασμα των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι τόσο η Πρεσβεία στα Τίρανα όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές και έχουν μεταφέρει τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας ως προς το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το himara.gr, μόνιμοι κάτοικοι αναφέρουν ότι η εντολή που είχε δοθεί στα συνεργεία ήταν να αφαιρέσουν ορισμένες από τις πινακίδες κι όχι όλες, ενώ η αστυνομία έχει καλέσει για απολογία των δήμαρχο κ. Λεωνίδα Χρήστου.
Κλείσιμο


Αντιδράσεις από τις οργανώσεις της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Σε κοινή δήλωσή τους η πολιτική οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, Ομόνοια και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλουν την αφαίρεση από κρατικές υπηρεσίες, παρουσία αστυνομίας, των δίγλωσσων πινακίδων στα μειονοτικά χωριά του Δήμου Φοινίκης και μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι:

«Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αντανακλά για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά αυταρχισμού, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης κεκτημένου στις ελευθερίες της ΕΕΜ, κατάφωρης εμπλοκής στον περιορισμό της αρχής του αυτοδιοίκητου των φορέων τοπικής εξουσίας εν προκειμένου του Δήμου Φοινίκης, όπως και τούτο κατοχυρώνεται απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης και σε τελευταία ανάλυση άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό έναντι της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού».

Ο πρόεδρος της Ομόνοιας , Χριστάκης Κίτσιος σε δηλώσεις του χρησιμοποίησε εξίσου σκληρή γλώσσα, τονίζοντας επιπλέον ότι «πρόκειται για ακραία προσβολή του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων της Αλβανίας».

Από την πλευρά της η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης των εθνικών οδών, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι οι πινακίδες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που προβλέπονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας και ότι δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα χρήσης της πρώτης γλώσσας (της αλβανικής).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης