Υπουργείο Υγείας: Παράταση μέχρι τέλος Μαΐου στη θητεία του επικουρικού προσωπικού

Υπουργείο Υγείας: Παράταση μέχρι τέλος Μαΐου στη θητεία του επικουρικού προσωπικού

«Μπαλώματα» για το επικουρικό προσωπικό με τροπολογία του υπουργείου Υγείας  -Η ρύθμιση δεν ισχύει για γιατρούς 

ypoyrgeio_ygeias
Με τροπολογίες που κατατέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει «τρύπες» κι εκκρεμότητες στον χώρο της υγείας και να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι επικουρικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και σε άλλες δημόσιες δομές περίθαλψης, αποτελούν μια τέτοια εκκρεμότητα καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από τις εκλογές. Με σχετική τροπολογία το υπουργείο Υγείας δίνει παράταση ως το τέλος Μαΐου στη θητεία επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, που έχει προσληφθεί με αποφάσεις των δημόσιων δομών περίθαλψης.

Οι περίπου 1.000 επικουρικοί γιατροί αποτελούν μια άλλη «πληγή» της λειτουργίας του ΕΣΥ, ιδίως με δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι γιατροί για την πληρωμή τους βρίσκονται στην ομηρία της διάθεσης χρημάτων μέσω ΕΣΠΑ προς τα νοσοκομεία.

Σημειώνει, βεβαίως, η ηγεσία του υπουργείου πως η παράταση δίδεται μέχρι να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα αποτελέσματα της προκήρυξης του προσωπικού για τις συγκεκριμένες θέσεις. Η πραγματικότητα είναι πως τα χρονοδιάγραμματα της κάλυψης των μόνιμων αυτών θέσεων έχουν «ξεχειλώσει» και η παρέμβαση της Αριστοτέλους με την παράταση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων.

Με την ίδια τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια, να πραγματοποιούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΜ, αυτές οι μεταμοσχεύσεις μπορούσαν να γίνονται κατά περίπτωση και σε ιδιωτικές μονάδες, οπότε η σχετική ρύθμιση γίνεται «για να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν αμεσότερη θεραπεία των ασθενών και να μην επιβαρύνεται η υγεία αυτών, λόγω καθυστέρησης και αναμονής» όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Προβλέπεται, τέλος, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών των Νομικών Προσώπων του υπουργείου Υγείας δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια, σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης