Έστειλαν οφειλή… 3 δισ. ευρώ σε φορολογούμενο στο Ηράκλειο

Όταν τα παιδιά του 75χρονου Γιάννη Βέργη προσπάθησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους διαπίστωσαν πως το ΑΦΜ του έχει μπλοκαριστεί λόγω οφειλής στην ΔΟΥ Ηρακλείου...

Σε μια πρωτοφανή ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας έχει εμπλακεί μία οικογένεια στο Ηράκλειο αντιμετωπίζοντας ένα χρέος προς την Εφορία που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Όταν τα παιδιά του 75χρονου Γιάννη Βέργη προσπάθησαν να πάρουν φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι κατάκοιτος, διαπίστωσαν πώς το ΑΦΜ του έχει μπλοκαριστεί λόγω οφειλής στην ΔΟΥ Ηρακλείου. «Ξέραμε πως ο πατέρας μας είχε ένα αρρύθμιστο χρέος από παλαιότερη εποχή, γύρω στα 8.000 ευρώ και φανταστήκαμε πως αυτό ήταν που δημιουργούσε το πρόβλημα» λέει στο ekriti ο Χρήστος Βέργης, γιος του 75χρονου.
hreos_1_0

Όταν όμως ο ίδιος αναζήτησε στα αρχεία της εφορίας το ακριβές ύψος της οφειλής του πατέρα του, διαπίστωσε έκπληκτος πως το οφειλόμενο ποσό άγγιζε τα… 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Για την ακρίβεια 2.934.702.861,33 ευρώ. Αν και οι υπάλληλοι της εφορίας επιβεβαίωσαν πολύ γρήγορα πως πρόκειται για λάθος, η περιπέτεια της οικογένειας δεν σταμάτησε εκεί.

Τα μέλη της οικογένειας, επί τουλάχιστον πέντε μήνες δεν μπορούν να πάρουν την φορολογική ενημερότητα για τον πατέρα τους καθώς όπως τους ενημέρωσαν, δεν αρκούσε μόνο η διαπίστωση του λογιστικού λάθους. Θα έπρεπε όλες οι φορολογικές υπηρεσίες της χώρας να διαπιστώσουν όντως ότι πρόκειται περί λάθους, ότι δεν έχουν εκκρεμότητα με τον συγκεκριμένο φορολογούμενο και να εκδώσουν σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής.

Μάλιστα το θέμα έφτασε μέχρι την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η οποία ζήτησε από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τελωνεία. Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων, Διεύθυνση Εισπράξεων, Διεύθυνση Εσόδων κτλ) να πιστοποιήσουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατό να υφίσταται τέτοιο χρέος σε ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο.

Ο γιος του συνταξιούχου ανέλαβε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση για λογαριασμό του κατάκοιτου πατέρα του, φτάνοντας μέχρι την Αθήνα για να βρει το δίκιο του. Αν και σε κάθε επαφή με τις φορολογικές αρχές αναγνωριζόταν πως πρόκειται για λάθος, εντούτοις κανείς δεν ήξερε να του πει πότε θα αποδεσμευτεί η φορολογική ενημερότητα του πατέρα του. Μάλιστα, μία από τις λύσεις που του προτάθηκαν ήταν να κινηθεί δικαστικά κατά του Δημοσίου, επωμιζόμενος φυσικά ο ίδιος και τα σχετικά έξοδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι υπάλληλοι του εύχονταν συγκαταβατικά «καλά ξεμπερδέματα».

Πως προέκυψε το λάθος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ektiti, το λάθος προέκυψε από την αυτόματη εισαγωγή ψηφίων στα κενά κελιά της ηλεκτρονικής φόρμας οφειλών, ειδικά για τους παλαιούς φορολογούμενους. Συνηθιζόταν σε εγγραφές που ήταν κενές, το σύστημα να βάζει από μόνο του… εννιάρια, μας λέει άνθρωπος που ξέρει επί χρόνια τη λειτουργία των τερματικών της εφορίας. (εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός εγγράφου που πιστοποιεί το χρέος του κ. Βέργη είναι 999999 ενώ η ημερομηνία βεβαίωσης είναι… 1/1/1900). Προφανώς και στο κελί του οφειλόμενου ποσού υπήρχε ομοίως μια σειρά από εννιάρια. Με την εφαρμογή όμως του taxis και την αλλαγή από δραχμές σε ευρώ, πιθανώς από αβλεψία κάποιου υπαλλήλου τα εννιάρια αυτά θεωρήθηκαν ως πραγματική οφειλή η οποία κατόπιν μετατράπηκε σε ευρώ. Επί του ποσού που προέκυψε άρχισαν να λογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις (πιθανότατα από την 1/1/1900) οπότε φτάσαμε στο εξωφρενικό ποσό των τριών δις.

Αν και η ιστορία έχει τραγελαφική διάσταση, τα παιδιά του φορολογούμενου τονίζουν πως ενδεχομένως και άλλοι πολίτες να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις και καλό είναι οι υπηρεσίες του κράτους να ανταποκρίνονται γρηγορότερα για να μην υπάρχει όλη αυτή η ταλαιπωρία.

Όπως επισημαίνει στο ekriti η αδελφή του Χρήστου Βέργη, Σταυρούλα «δε χρειάζεται κάθε φορά να απευθυνόμαστε στα κανάλια και στους δημοσιογράφους για να βρούμε το δίκιο μας». Πράγματι λίγο πριν τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ και μετά τις σχετικές ερωτήσεις που υποβάλαμε στις υπηρεσίες σε Ηράκλειο και Αθήνα ο κ. Βέργης ειδοποιήθηκε μόλις χθες (προφορικά καταρχήν) πως το θέμα έχει διευθετηθεί και πως ο πατέρας του θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα εφόσον ρυθμίσει το παλαιότερο (υπαρκτό) χρέος της τάξη των 8.000 ευρώ, για το οποίο ήταν ήδη ενήμερος.

«Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα σκέφτηκα πως μόλις σβήστηκαν οριστικά 3 δισ. από την πλάτη μας αλλά και από τη μαύρη τρύπα στα έσοδα της χώρας» λέει ο Χρήστος Βέργης. «Δεν είναι και λίγο πράγμα αν το σκεφτείς. Εδώ για ένα δις μας βγάζουν το λάδι κάθε φορά στο γιούρογκρουπ. Με τέτοιο ποσό, θα άξιζε και μια ειδική συνεδρίαση μόνο για την περίπτωση του πατέρα μου…» συμπληρώνει.

Πηγή: www.e-kriti.gr 

Δείτε βίντεο: Έστειλαν οφειλή… 3 δισ. ευρώ σε φορολογούμενο στο Ηράκλειο
Έστειλαν οφειλή… 3 δισ. ευρώ σε φορολογούμενο στο Ηράκλειο

ΣΧΟΛΙΑ (26)

manolis

ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ? ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Ζούγκλα

Αυτό δεν είναι τίποτα... Πρόπερσι εμφανιζόταν ο πατέρας μου στα χαρτιά ως πεθαμένος, ενώ είχε πεθάνει ένας με το ίδιο όνομα (και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία διαφορετικά) και ο πατέρας μου ήταν μια χαρά. Ελλαδαρα...

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Οι κρατικοί κατσαπλιάδες του 19ου αιώνα είναι ασυγκράτητοι. Σαν τους κάφρους των Εξαρχείων που προμοτάρουν

ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ

Εννιά, Εννιά, Εννιά τα ΚΑΤΣΙΚΙΑ και τα ΑΡΝΙΑ !

Αμοιβάς

Θα τα πλήρωνα εγώ, αλλά δεν έχω ψιλά.

ZardoZ

Άρα μετά από αυτό, τα 3δις θα γίνουν 8000 και το ιδιωτικό χρέος θα πέσει στο -3δις και άρα θα μας δώσουν την δόση!

Α.Σ.Δ.

Και μετά λένε ότι στον δημόσιο τομέα δεν έχουν έμπνευση. Τέτοιο σενάριο ούτε ο Στέφεν Κινγκ δεν μπορεί να φανταστεί.

Δ.Σ.Α.

Ποιος Στέφεν;;;

Εφοριακος

Αν ειχε πληρωσει τα 8 χιλιαρικα που χρωσταγε δεν θα γινοταν αυτο. Ακομα και για 10 cent χρεος δεν εκδιδεται ενημεροτητα

βγάλτε όλοι μια κόλα χαρτι...ο δημοσιος κηφηνας εφοριακος μας εθεσε ενα ωραιο προβλημα

στα 8 χιλιαρικα χρεος φεσωνω 25 δις, στα 10 cent πόσο?

ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ!

Η ΕΦΟΡΙΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ Ο,ΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ, ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ 8 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ!!! Ο,ΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ...ΑΡΕ ΤΣΙΠΡΑ, ΤΙ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΧΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ...

ΜΠεεε

ΝΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ 300 ΕΙΝΑΙ... ΕΥΡΩΔΗΜΟΠΕΡΙΦΕΡΟΕΘΝΟΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ... ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΙΠΑ ΕΙΠΑ ΛΕΩ. ΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ !!! ΑΣΧΕΤΟ...

J.

Αμα σου χρωσταγε εσενα ομως μια υπηρεσια... ε? Ποσο πιο ευκολα θα ηταν τα πραγματα για αυτην..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης