Υπουργείο Παιδείας: Ετοιμάζουν «κουδούνι» στις 9 σε γυμνάσια και λύκεια

sxoleio_main01

Γαβρόγλου: Προχωρά η διαδικασία ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν από το νέο διδακτικό έτος - Η αλλαγή ώρας δεν θα αφορά στα δημοτικά σχολεία, επιβεβαιώνει η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη

«Τέλος» στο πρωινό ξύπνημα βάζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μελετά την αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά.

Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι «προχωρά η διαδικασία προκειμένου από το νέο διδακτικό έτος να χτυπά το σχολικό κουδούνι στις 9». Οπως διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, σε δηλώσεις της στο κρατικό κανάλι, η αλλαγή ώρας που συζητείται δεν θα αφορά στα δημοτικά αλλά στα γυμνάσια και λύκεια, ενώ σήμερα αναμένεται και συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ για να συζητήσουν το θέμα.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι συντάσσεται το σχετικό πόρισμα της επιτροπής που έχει συγκροτήσει, για τη διερεύνηση δυνατότητας αναμόρφωσης του σχολικού ωραρίου. Σύμφωνα πάντως με το σχέδιο προτείνεται τα μαθήματα να ξεκινούν στις 9 το πρωί αντί στις 8.15 που ισχύει σήμερα, αλλαγή η οποία θα επηρεάσει και την ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου, το οποίο θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε, ως σκέψη, από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20 τα μαθήματα στα Λύκεια να ξεκινούν στις 9 το πρωί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω». Κατά τον ίδιο «οι μεγάλοι καβγάδες σε ένα σπίτι γίνονται για τρία θέματα: άφησε το κινητό σου και πιάσε βιβλία, κοιμήσου νωρίς και ξύπνα-ξύπνα».

Εντονος είναι ο προβληματισμός από γονείς που έχουν δύο παιδιά σε δημοτικό και γυμνάσιο, κάτι που σημαίνει οτι θα πρέπει να κινούνται δύο διαφορετικές ώρες.

Η επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους:

1. Αθανασία – Χρυσούλα Παπαθανασίου του Μενελάου, Κλινική Ψυχολόγο, ως Πρόεδρο,

2. Ιωάννα Μπίμπου Νάκου του Νικολάου, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ,

3. Μαρία Χιόνη του Παναγή, Εκπαιδευτικό ΠΕ02 – Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Μαρίνα

Κρίμα να μην εφαρμοστεί 10 χρόνια πριν. Το όφελος είναι τεράστιο. Αλλά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μόνο για κλοπές νοιάζονταν.

Ανακατωσούρης

Άλλη μια επιβεβαίωση της ανικανότητας του Γαβρόγλου.

Σάκης

Γουστάρω, αυτός είναι υπουργός. Μια ώρα facebook και βιντεοπαιχνίδια παραπάνω το βράδυ από το Σεπτέμβριο!

πίπης

Πρόκειται για μια ηλιθιότητα από κάθε άποψη. Παιδαγωγικά οι νέοι μαθαίνουν να κοιμούνται ως αργά. Από άποψη παραγωγικότητας το ωράριο 9 με 5 ταιριάζει γάντι στη δυτική Ευρώπη ή στις ΗΠΑ λόγω του κλίματος και των συνθηκών ηλιοφάνειας, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει λόγος να ξυπνάμε με τον ήλιο καταμεσίς του γαλάζιου ουρανού και να σερνόμαστε έως αργά το μεσημέρι στα σχολεία. Η ημέρα ξημερώνει στη χώρα μας αρκετά νωρίτερα, δεν είναι ανάγκη να μην εκμεταλλευόμαστε το πρωινό. Κι αν κάποιοι νέοι έχουν συνηθίσει να κοιμούνται ως τις εννιά, καιρός είναι να αναθεωρήσουν, γιατί, αν και όποτε μπουν στην αγορά εργασίας, μάλλον κανείς δεν θα επιβραβεύσει την αργοπορία τους. Τέλος, άραγε με τι όρεξη θα μελετούν οι νέοι, όταν θα γυρνούν σπίτι στις 3 το απόγευμα;

Αλέξανδρος

Πάντως κανένας δεν αναφέρεται στο παιδαγωγικό κομμάτι του μέτρου και στην αύξηση της επίδοσης ενός εφήβου... Οι γονείς απλώς παρουσιάζουν ως πρόβλημα το γεγονός ότι δεν βολεύει να "παρκάρουν" το παιδί τους μία ώρα αργότερα αφότου ξεκινήσουν τις πρωϊνές τους δραστηριότητες και μία μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών που επιδίδονται στα ιδιαίτερα θα τους είναι επίσης πρόβλημα γιατί δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν το πάρεργο των ιδιαιτέρων τους πριν τις τέσσερις το απόγευμα και θα χάσουν εισόδημα... Επομένως αντιλαμβανόμαστε πως σαν λαός το παιχνίδι το χάνουμε πάντα σε όλα τα επίπεδα. Γονείς ξεβολεύονται για την ώρα "παρκαρίσματος" του παιδιού στο σχολείο και κάποιοι εκπαιδευτικοί γιατί χάνουν το "μαύρο εισόδημα"... μόνον οι έφηβοι είναι υπέρ του μέτρου... και θέλετε αποδείξεις; Κάντε μία έρευνα να διαπιστώσετε πως η πλειονότητα των μαθητών που κινδυνεύουν κάθε χρόνο να μείνουν από απουσίες είναι παιδιά που χάνουν την πρώτη ώρα... γυρίστε ανα την Ελλάδα και καταγράψτε πόσοι μαθητές είναι παρόντες στην πρωινή προσευχή;... σχεδόν το 1/3 του μαθητικού δυναμικού... βέβαια ένα μεγάλο μέρος των απουσιών της πρώτης ώρας γίνεται γαργάρα από τους καθηγητές ή τα απουσιολόγια συμπληρώνονται 5-10 λεπτά πριν την λήξη της πρώτης ώρας... για όλα αυτά λόγο δεν κάνει κανένας γονιός και κανένας εκπαιδευτικός... προτιμάτε σαν λαός την παρακμή και την υποκρισία από την ουσία και την πραγματικότητα... Υ.Γ... Αν με αυτά τα μυαλά πιστεύετε ότι θα ξεχρεώσετε ποτέ και θα γίνετε Ευρώπη ειδοποιήστε με!... και αυτό γιατί όλα στην Ελλάδα κρίνονται βάσει των πολιτικών σας πεποιθήσεων και των προσωπικών σας συμφερόντων... μια ζωή παρτάκηδες!!!

αφιλότιμος

Εγώ θέλω το δικαίωμα όπως οι Άγγλοι να μην στέλνω το παιδί μου σχολείο αλλά να παίρνω την διδακτέα ύλη και να κανονίζω ο ίδιος τα πάντα. Και θέλω να μου αφαιρεθεί το αναλογούν για την ...δημόσια ...εκπαίδευση ποσό από την εφορία. Με συριζαίους δεν ασχολούμαι.

@

Ενώ εσύ όλο αυτό το κατεβατό το έγραψες από παιδαγωγικής σκοπιάς. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος να λειτουργεί καλύτερα τις ώρες του φυσικού φωτισμού. Οι νυχτερινές ώρες είναι για ύπνο και ξεκούραση. Αν η ώρα του σχολείου μετακινηθεί μία ώρα αργότερα, απλώς τα πάντα θα μετακινηθούν μία ώρα αργότερα με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη νυκτερινού ύπνου, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνεται από τον πρωινό, ιδίως σε ένα σπίτι που για διάφορους λόγους τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σηκώνονται νωρίτερα για να αρχίσουν τις δραστηριότητές τους. Συνεπώς, τα παιδιά θα είναι περισσότερο κουρασμένα, οι αργοπορίες θα συνεχίσουν ή και θα επιδεινωθούν. Επιπλέον, να ληφθεί υπόψη ότι ένα τμήμα της σχολικής χρονιάς η ζέστη είναι σημαντική και το μεσημέρι μπορεί να γίνει αφόρητη σε τάξεις με νότιο-δυτικό προσανατολισμό. Τα σχολεία διαθέτουν θέρμανση, αλλά ψύξη δεν διαθέτουν από όσο γνωρίζω.

Το τεμπελόσκυλο

Καλύτερα στις 12 να πηγαίνουν οι μαθητές και 1 να τελειώνουν. Έτσι προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την νέα γενιά τεμπέληδων που θα υπερασπιστούν το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Ό,τι προλάβουν να καταστρέψουν. Βιάζονται...

Εάν γινόταν σφυγμομέτρηση, το 80% των γονέων θα απέρριπτε την νέα φαεινή ιδέα αναστάτωσης. Αλλά ο ''σφύριζα'' κάνει πάντα ό,τι απορρίπτει ο κόσμος. Αυτό είναι αυταρχισμός. Ας μην ανησυχούμε. Ο Γαβρό δεν θα προλάβει να περάσει ή να ψηφίσει τίποτα. Έρχεται η Νέμεσις και για την Μακεδονία και για την υπερφορολόγηση και για την διάλυση της Παιδείας και για την Ισλαμοποίηση της Πατρίδας μας...

Ζουγκλα

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΑΝΕ ΣΤΙΣ 2 ΕΙΝΑΙ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ.

Τρολ

Εδώ είναι Πρώτο Θέμα . Στο δικό σου σάιτ να πας. Δεν σας προλαβαίνω

Νικος

Φοβερη αποφαση. Θα αναβαθμιστει η παιδεια των παιδιων μας. 👎👎👎👎👎

Έλεος

Μυαλό δεν έχουν καθόλου, πάλι το ίδιο θα είναι γιατί θα μετακινηθούν οι δραστηριότητες και τα φροντιστήρια 1 ώρα μετά άρα κοιμούνται πιο αργά. Δεν πρέπει να είσαι και πολύ έξυπνος για να το σκεφτείς. Πωωωω ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης