Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες και ΜΑΤ στα Διαβατά - Ένας αστυνομικός τραυματίας

Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες και ΜΑΤ στα Διαβατά - Ένας αστυνομικός τραυματίας

Μετανάστες πέταξαν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς που απάντησαν με χημικά  και κρότου-λάμψης - Τρεις προσαγωγές, ζημιές σε αυτοκίνητα - Πάνω από 500 πρόσφυγες έξω από τη δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη - Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μην ξεφεύγετε από τη νομιμότητα

diavata_art_new
Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της  Πέμπτης μεταξύ προσφύγων.και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τη δομή φιλοξενίας  στο  πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου»  των Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων προσπάθησε να περάσει προς τη Συμμαχική Οδό, η οποία είναι κλειστή, προκειμένου να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες που κατέφθαναν στη δομή.

Εκεί συνάντησαν τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια.

Οι πρόσφυγες εκτόξευσαν πέτρες και ξύλα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Διαβατά: Συγκρούσεις μεταναστών με την αστυνομία


Κλείσιμο
Επεισόδια με ΜΑΤ και πρόσφυγες στα Διαβατά - Voria.gr

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί τρία άτομα, εκ των οποίων ένας Κούρδος από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί

Επίσης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου τηλεοπτικού συνεργείου. 

Η κατάσταση στο σημείο ήταν τεταμένη για πάνω από μισή ώρα.

diavata_in
diavata_in2
diavata_in3
diavata_in4


Προσαγωγή πρόσφυγα

Από το πρωί ομάδες προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, με σκοπό να ξεκινήσουν πορεία προς τα σύνορα με γειτονικές χώρες.

Διαβατά

Οι αστυνομικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή δηλώνουν αδυναμία να εμποδίζουν αύριο τους μετανάστες, αν αυτοί αποφασίσουν να περπατήσουν προς την Ειδομένη. 

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Παράλληλα, έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» έκανε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συγκέντρωση προσφύγων έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι «δυστυχώς κάποιοι από τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές στη Βόρεια Ελλάδα παρασύρθηκαν από την παραπληροφόρηση που κυκλοφορούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσω κοινωνικών δικτύων παρά τις προειδοποιήσεις από τις διοικήσεις των δομών».

Οι ίδιες πηγές καλούν τους επωφελούμενους «που ακολούθησαν το ανεύθυνο κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας». Επίσης, κάνουν λόγο για «επιπόλαιη συμπεριφορά των υποκινητών, που υποβάλλει χωρίς λόγο ανθρώπους που είναι ήδη ταλαιπωρημένοι σε νέες άσκοπες περιπέτειες».

Προς τα Διαβατά 120 πρόσφυγες

Περίπου 120 άτομα οικογένειες διαφόρων εθνικοτήτων, εγκατέλειψαν σήμερα το απόγευμα το κέντρο υποδοχής προσφύγων του 722 με προορισμό τους τα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Εκεί θα υπάρξει η προκαθορισμένη συνάντηση αριθμού προσφύγων, με σκοπό τη διαμαρτυρία ζητώντας την προώθησή τους σε χώρες της Ευρώπης. Τα άτομα αυτά αναμένεται να επιστρέψουν στο κέντρο υποδοχής του 722 εντός 7-8 ημερών. Η μετακίνησή τους ξεκίνησε οδοιπορικώς επί της Π.Ε.Ο. Βέροιας-Θεσσαλονίκης.

Για την ασφαλή τους κίνηση συνέδραμαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. από Βέροια και Αλεξάνδρεια.

Ένταση

Δείτε φωτογραφίες: 

IMG_1661_2
4766648
4766631
4766584

4766645
4766652


Πηγές: voria.gr seleo.gr, thessnews.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης