Συντάξεις: Πρωτοφανής υπόθεση διαγραφής και αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου!

Συντάξεις: Πρωτοφανής υπόθεση διαγραφής και αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου!

ΕΦΚΑ: Διέγραψαν και επίδομα παραπληγίας μαζί με τα αιτήματα για συντάξεις - Οι «φαντομάδες» του ΕΦΚΑ μετέφεραν στην «ψηφιακή καραντίνα» το αίτημα της γυναίκας, πάνω στη βιασύνη τους να εξαφανίσουν από το σύστημα τα αιτήματα για συνταξιοδότηση

efka-sistima
Στη βιασύνη τους να «εξαφανίσουν» από το σύστημα τα αιτήματα για συνταξιοδότηση προκειμένου να μην «φουσκώσει» η λίστα με τις εκκρεμείς συντάξεις, οι «φαντομάδες» του ΕΦΚΑ διέγραψαν και το αίτημα ασφαλισμένης από τη Θεσσαλονίκη που περίμενε να λάβει παραπληγικό επίδομα.

Η γυναίκα είχε εισέλθει στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ να παρακολουθήσει την πορεία του αιτήματός της και βρήκε ειδοποίηση ότι η υπόθεσή της έχει διεκπεραιωθεί. Ωστόσο πέρασαν μήνες χωρίς να πάρει το επίδομα. Όταν επισκέφτηκε το υποκατάστημα ανακάλυψε ότι το αίτημά της είχε μεταφερθεί στην «ψηφιακή καραντίνα» όπως και τόσα άλλα αιτήματα για συνταξιοδότηση. Η γυναίκα έκανε καταγγελία στο συνήγορο του πολίτη η οποία κοινοποιήθηκε στην υπουργό εργασίας και στη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Την πρωτοφανή αυτή υπόθεση διαγραφής των αιτημάτων και αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου κατήγγειλε ο τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ. Όπως εξήγησαν φάκελοι ασφαλισμένων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι καθώς είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς στο πλαίσιο των ελέγχων των δανειστών.

Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 καθώς η ηγεσία του υπουργείου εργασίας έβλεπε ότι, παρά τα μπόνους και τα κλιμάκια, δεν ήταν δυνατόν να «πιάσει» το στόχο του μνημονίου.

Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Αντώνης Νικολόπουλος κατήγγειλε ότι οι εντολείς χρησιμοποιούσαν τους κωδικούς των υπαλλήλων εν αγνοία τους για να μεταφέρουν τα αιτήματα στην καραντίνα.

Η αυθαίρετη αφαίρεση των αιτημάτων γινόταν σε οποιαδήποτε περίπτωση «κολλούσε» η διαδικασία έκδοσης της σύνταξης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος της Γερμανίας είχε υποβάλλει αίτηση αλλά δεν είχε προσκομίσει τα δικαιολογητικά. Υπάλληλος διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ ασφαλιστικού χρόνου και ενσήμων και απευθύνθηκε στο υποκατάστημα που ανήκε η επιχείρηση για να ελέγξει το θέμα. Ελεύθερος επαγγελματίας υπέβαλλε αίτημα αλλά δεν έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς οφείλει πάνω από 20.000 ευρώ.

Κλείσιμο
Ο ΕΦΚΑ δηλαδή θεώρησε καλό να εξαιρέσει από το γενικό σύνολο αιτήσεις που δεν προχωρούν, στοχεύοντας προφανώς στην "ωραιοποίηση" της εικόνας των συσσωρευμένων αιτήσεων.

Να σημειώσουμε ότι όταν η υπόθεση «ξεκολλούσε» το αίτημα επανερχόταν στο πρωτόκολλο και σε καμία περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν έχανε τη σειρά προτεραιότητας.

Στο protothema.gr έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι πολύ περισσότερες από τα στοιχεία που έχει επισήμως ανακοινώσει το υπουργείο (43.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις) καθώς στο σύνολο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις που έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη, ενώ ο αριθμός θα ανέλθει αν προστεθούν και τα αιτήματα που εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 95.000 δηλαδή οι διπλάσιες από αυτές που ανακοινώθηκαν.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος διέψευσε χθες τις καταγγελίες Βρούτση τονίζοντας ότι «Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης