Οι άνθρωποι καίγονταν στο Μάτι και τους έλεγαν: «Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί, να τα παραγγείλουμε»!

mati_ar1

«Τώρα να καούν να βάλουν μυαλό» - «Τα όρνια να μείνουν εκεί» - «Μακάρι να γεννήσουμε και άλλα πυροσβεστικά» - Απίστευτη σκληρότητα από τους τηλεφωνητές της Πυροσβεστικής προς τους κατοίκους που καίγονταν

Δεν χωράει ο νους την σκληρότητα με την οποία απαντούσαν στους απεγνωσμένους πολίτες από το Μάτι οι τηλεφωνητές της Πυροσβεστικής, το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018, όταν κάηκαν ή πνίγηκαν 100 συνάνθρωποί μας.

Οι κάτοικοι, που καιγόντουσαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, έπαιρναν απεγνωσμένα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική ζητώντας βοήθεια και προσπαθώντας, όπως φαίνεται, να δώσουν στους αρμοδίους να κατανοήσουν το μέγεθος της καταστροφής που βίωναν. Βρίσκονταν όμως αντιμέτωποι με απάνθρωπη σκληρότητα, ειρωνία, κοροϊδία και χλεύη από τους τηλεφωνητές, που μεταξύ άλλων, απαντούσαν στους πολίτες: «Τα πυροσβεστικά δεν είναι ταξί, να τα παραγγέλνουμε», «Τώρα να καούν να βάλουν μυαλό», «Τα όρνια να μείνουν εκεί», «Μακάρι να γεννήσουμε και άλλα πυροσβεστικά»!

Σήμερα, επτά μήνες μετά την τραγωδία, οι διάλογοι που ήρθαν στο φως από την εισαγγελική διάταξη για το Μάτι, είναι ακόμα πιο σοκαριστικοί και δύσκολα μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης ζητά βοήθεια από την Πυροσβεστική, γιατί βλέπει την φωτιά να καίει τα πάντα, να απειλεί να κάψει τον ίδιο, και από την άλλη άκρη της γραμμής, από την οποία περιμένει έστω μια μικρή ελπίδα, να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Ειδικά από ανθρώπους, που εργάζονται στην Πυροσβεστική και πρέπει να ξέρουν καλά την δύναμη της φωτιάς, το πόσο σημαντική είναι η απειλή της και πόσο παραλυτικός ο φόβος που δημιουργεί. Κι αντί να δείξουν κατανόηση, «ξέρασαν» όλη τους τη χολή προς ανθρώπους αδύναμους. Ποιος ξέρει άραγε να πει πόσοι από τους 100 συμπολίτες μας που δεν επιβίωσαν από την πύρινη λαίλαπα, είχαν καλέσει την Πυροσβεστική για βοήθεια και πήραν μια τέτοια απάντηση; Μια απάντηση που τους εξόργισε, τους βύθησε στην απελπισία και τελικά αντιμετώπισαν το θάνατο μόνοι, ξέροντας καλά πως είναι και αβοήθητοι...

Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ο αριθμός των χειριστών - τηλεφωνητών ήταν πολύ μικρός, καθώς ήταν μόλις τρεις, ενώ η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης λειτουργίας της στις 19:17 της 23ης Ιουλίου. Με απλά λόγια, δηλαδή, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν στα τηλέφωνα του 199 μόλις τρεις υπάλληλοι - τηλεφωνητές και ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν πως στις 23 Ιουλίου ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλός, καθώς είχε υπάρξει ενημέρωση γι' αυτό την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής.

Μάλιστα, η εν λόγω υπηρεσία, μετά τις 19:17 της 23ης Ιουλίου «κατέστη ανενεργή, καθώς δεν ήταν έτοιμη και ικανή να διαχειριστεί τα περιστατικά αποτελεσματικά αλλά ούτε καν στοιχειωδώς», όπως αναφέρεται στη διάταξη. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, «ακριβώς λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού χειριστών - τηλεφωνητών σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των συμβάντων διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς σε καλούντες πολίτες».

Συγκεκριμένα, ενώ οι πολίτες καλούσαν και ζητούσαν πληρηφορίες ή οδηγίες γιατί βρίσκονταν σε κίνδυνο, οι χειριστές απαντούσαν εκνευρισμένα και με αγένεια. Χαρακτηριστικά, στην εισαγγελική διάταξη, παρατίθενται οι ακόλουθοι διάλογοι:

- «Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατο μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου, ό,τι μπορούμε κάνουμε, 15 αυτοκίνητα, 20 έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα»,

- «Δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε... όχι, όχι τι είστε εσείς, τι δεν καταλάβατε, πολίτης είμαι, έχετε υποχρέωση, τι είσαστε, μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ... και εγώ δεν το κατάλαβα».

- «Εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος, θα το δούμε έτσι; Θα ρθει», «Καπνό ... την Αττική ο καπνός μην παραπονιέστε και φωνάζετε όλοι».

Όμως, ανάλογη συμπεριφορά των παραπάνω τηλεφωνητών διαπιστώνουν οι εισαγγελείς και απέναντι σε εμπλεκόμενους φορείς όπως λ.χ σε συνομιλία με την Άμεση Δράση. Ενδεικτικά, παραθέτουν τα εξής αποσπάσματα διαλόγων:

- «Θέλω τροχαία στα φανάρια στη διασταύρωση στη Ραφήνα.... στη Ραφήνα έχω φωτιές από εκεί πέρα,.... τι είναι αυτό στο Ν. Βουτζά, χεστήκαμε. Ο παππούς θα πεθάνει εκεί μέσα, μ@λ@κα είναι να πεθάνει ο παππούς.... θέλω τροχαία στη διασταύρωση για Ραφήνα».

Επίσης, στην εισαγγελική διάταξη παρατίθενται και άλλα παρόμοια περιστατικά και συγκεκριμένα:

- Στις 18:13 μ.μ μία οικογένεια που βρίσκεται στο σπίτι της στο Νέο Βουτζά επικοινωνεί με το 199 την ώρα που η αυλή τους φλέγεται και το αυτοκίνητό τους έχει καεί: Μέλη οικογένειας τηλεφωνούν στο 199 και λένε στον τηλεφωνητή – χειριστή: «Γύρω γύρω τώρα καίγονται όλα, έχουν καεί όλα εμείς είμαστε μέσα, έχει πολύ καπνό... χάλασε το αυτοκίνητό μας, κάηκε, τί λετε τώρα;...». Η απάντηση που δίνει ο χειριστής - τηλεφωνητής στους συγκεκριμένους πολίτες είναι: «Σιγά σιγά προς την παραλία δεν μπορείτε να πάτε; Έχετε αυτοκίνητο;» Τότε μία γυναίκα ακούγεται να του απαντά: «Όχι ρε παιδιά αφού έχω μωρό 13 μηνών και πόσο θα αναπνεύσει λίγο, δεν ξέρω, κάντε κάτι».

- Δυο λεπτά αργότερα χειριστής - τηλεφωνητής «αντί να προβεί στην αποστολή δυνάμεων για τη διάσωση των κινδυνευόντων στην ως άνω οικεία διαβιβάζει το συμβάν στο ΚΕΠΠ αναφέροντάς του: «ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει ένα αυτοκίνητο για να βοηθήσει, τα δικά μας σβήνουν». Το ΚΕΠΠ του απαντά: «Ναι παιδιά όμως δεν γίνεται όλοι εσείς να παίρνετε μόνο το δικό μου τηλέφωνο, έχει και δίπλα τρία τέσσερα εδώ πέρα» και συνεχίζοντας, αναφέρει: «αυτή η κυρία δεν γίνεται να πάρει τηλέφωνο το 100 να πάει ένα περιπολικό; Αυτά που είπε σε εσένα δεν μπορούσε να τα πει στο 100;».

- Στις 18:57 μ.μ πολίτης από το Μάτι επικοινωνεί με το 199 ενημερώνοντάς τους για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τρεις γυναίκες καθώς έξω από το σπίτι τους καίγονταν δέντρα. Ο πολίτης ζήτησε βοήθεια για τη διάσωση και μεταφορά των γυναικών σε ασφαλή περιοχή και ο τηλεφωνητής – χειριστής του απάντησε: «Ντάξει ....παρα πολλά περιστατικά όμως που είναι έτσι αντίστοιχα με τα δικά σας και κατασκηνώσεις.... προσπαθούμε να εκκενώσουμε και γίνεται χαμός» και «να σας πω, πάρτε και το 100 την αστυνομία αν μπορούν να κάνουν και αυτοί μεταφορά».

Τέλος, όταν κάποια γυναίκα υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ραμάντα» ζήτησε από το 199 την εκκένωσή του, γιατί καίγονταν τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό πάρκινγκ, ο τηλεφωνητής κάλεσε το ΚΕΠΠ, για να διαβιβάσει την αστυνομία το περιστατικό.

Σοκ ωστόσο προκαλεί και το εξής σημείο της εισαγγελικής διάταξης: «Μόνο δε προκειμένου να καταδειχθεί εμφατικά η στάση ευτυχώς ορισμένων οργάνων του Π. Σ παρατίθεται και η συνομιλία του αξιωματικού του Π.Σ. με τον αξιωματικό υπηρεσίας του "199" όταν είπε χαρακτηριστικά για τους κινδυνεύοντες στην περιοχή της Κινέτας: «Τώρα να καούν για να βάλουν μυαλό ρε φίλε....Ναι μπορεί να έχουμε 50 νεκρούς για πλάκα για τον κάθε β@@@@ τώρα....Τα όρνια να μείνουν εκεί».

ΣΧΟΛΙΑ (54)

ΚΩΣΤΑΣ21

Όσοι γονείς βλέπουν πως τα βλαστάρια τους είναι άχρηστα, αυτό που προσπαθούν να κάνουν μετά μανίας, γλείφοντας τους πολιτικούς, είναι να τα χώσουν στο Δημόσιο για να περάσουν την ζωή τους άνετα. Και μετά αφού καβατζώσουν γερά τις θεσούλες τους γκρινιάζουν ότι: "είναι λίγοι, ότι παίρνουν λίγα ότι τους κόψανε τα εφ'απαξ κ.λ.π. Κάνεις σύγκριση με τους πυροσβέστες που θυσιάστηκαν στις 11/9/ στις Η.Π.Α. και σε πιάνει θλίψη...

ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ....

Αυτιστικες ηγεσιες...Ευθυνοφοβια...Διαταγες που ΔΕΝ μπορουν να εφαρμοστουν...Ποστα που υπαρχουν ωστε "αν γινει κατι" να τιμωρηθεις"...Εχθρικοτητα προς την επισημανση λαθων....ΑΣΚΗΣΕΙΣ που "ΣΤΕΦΟΝΤΑΙ απο επιτυχια" ενω θα επρεπε να ειναι αποτυχημενες και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ωστε να εντοπιζονται οι παθογενειες...Ασκηση εκκνωσης σε νοσοκομειο με απομακρυσμενα αυτοκινητα, ενημερωμενους υπαλληλους και καμερες για το ποπολο...Ενω ολοι ξερουμε οτι μια τυπικη μερα ειναι αλλιως...Μπορει να τιμωρηθεις επειδη επισημαινεις το λαθος...Μπαχαλο στις επικοινωνιες και "ωχ αδερφισμος"..ΟΛΟΙ διαταζουν οτι να ναι...Αν προτεινεις καινοτομιες σε χλευαζουν.."ετσι ειναι το συστημα"....απογοητευση...Και απο την αλλη πολιτες που δεν υπακουν, αστυνομικοι που δεν επιβαλουν, πονηροι που σε μεγαλες φωτιες αποσυντονιζουν και για να σωσουν την βιλα τους μιλουν για "εγκλωβισμενο" και στερουν δυναμεις απο καποιο αληθινο περιστατικο...καμια ΤΙΜΩΡΙΑ...εν τω μεταξυ το τελευταιο...ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ δεν τιμωρουνται,,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ πολλα κανουν και λαθοι και τιμωρουνται.....

αυτός είναι καφές

ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΦΤΑΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΑΛΑΡΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

eagle12

Όλοι αυτοί θα έπρεπε να κατηγορηθούν το λιγότερο για παράβαση καθήκοντος και επιπροσθέτως να τους ασκηθούν διοικητικές κυρώσεις. Κάποτε πήρα τηλέφωνο την πυροσβεστική για ένα γατάκι που είχε πέσει σε υπόνομο... φαντάζεστε τι άκουσα από τον άθλιο τηλεφωνητή....

Τριτοκοσμικός!

Καλά σου είπαν... Εδώ αγνόησαν ολόκληρη πυρκαγιά που έκαψε 100 ανθρώπους, με το κάθε γατάκι θα κάτσουν ν' ασχολούνται;

Αίσχος

Ελπίζω να τους διώξουν όλους αυτούς. Τα γαιδούρια! Σχεδόν όλο το δημόσιο έτσι είναι. Νομίζουν ότι είναι μαγαζί τους και πρέπει να τους βαράμε και προσοχή κιόλας. Αει σιχτίρ! Δρόμο! Να πάνε σπίτι τους να δω ποιον θα ειρωνεύονται.

Ρεμαδουρου

Σιγα τον καταπελτη! Ολοι στις θεσεις μας ειμαστε ακομα. Την βγαλαμε καθαρη με ενα πλημμεληματακι ΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑ ρε θα σας γλενταμε για χρονια, παρτε το χαμπαρι! Κι οι εισαγγελεις δικοι μας ειναι

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα εχουμε πει 100 φορες αν δεν μπει χερι στο ΣΑΠΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ η Ελλαδα δεν προκειται να δει ασπρη ημερα..Τα υπολοιπα ειναι μπουρδες.

Γκιλλα κατερινα

Ακριβώς! Αυτή η γαγγραινα τρώει τα σώθικα της Ελληνικής κοινωνίας Κουλη! Πάρε τη σκούπα και άσε τους αριστερουληδες να χτυπιουνται

xrhstos

Προφανως για να χτυπηθει η κυβερνηση, όπως παλιά άλλωστε και με τους μπαχαλάκηδες με τον καραμανλή πρέπει να γράφονται βλακείες. Να βλέπουμε ένα μόνο γεγονός όχι τις συνθήκες. Όχι ότι υπήρχε αρχικά φωτιά σε οικισμούς στην κινέττα όπου είχε αρχίσει ο σχεδιασμός για εκεί. Ότι έπρεπε να επανασχεδιαστεί σε εξ αντιθέτου τοποθεσίες άλλος σχεδιασμός, να μοιραστούν δυνάμεις, να ειδοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι. να επανακληθούν όσοι απουσιάζανε λόγω βαρδιών και επείγοντως. φυσικά να σωθεί το σπίτι μου και να καούν οι πυροσβέστες επειδή ο καθένας θα ήθελε να γλυτώσει το σπίτι η το αυτοκίνητο του. Επειδή σίγουρα θα υπήρχαν περιπτώσεις όπου η πυροσβεστική θα ενήμερωσε για εκκενώσεις και οι ιδιοκτήτες δεν θα φεύγανε. επειδή για να γλυτώσουν από την φωτιά στην μαραθώνος χώνονταν στα στενά αριστερά δεξιά. Επιεδή τα πυροσβεστικά έπρεπε και αυτά να φτάσουν από δρόμους στα σημεία, στην τηλεόραση έβλεπες να μιλάει ο δημοσιογράφος και από την μία μεριά της μαραθώνος να μην έχει φωτιά και στα δευτερόλεπτα να έχει και απέναντι....να φυσάει αέρας που δεν έχει ξαναφύσηξει τόσο καλοκαιριάτικα, επειδή επίσης ο πρωθυπουργός, ο νομάρχης, ο δήμαρχος είναι άριστα εκπαιδευμένοι στο να συντονίζουν τέτοιες καταστάσεις μιας και είναι η αρμοδιότητα τους, η πυρόσβεση η , τα αντιπλημμυρικά καθώς και η αναγνώριση των αναγκών. Γιατί και οι αρχηγοί των σωμάτων είναι τόσο υπεράνθρωποι για να σβήνουν φωτιές σε οποιαδήποτε συνθήκη. ο άνθρωπος που ήταν μάρτυρας εξηγούσε ότι η φωτιά ερχόταν από ψηλά και όχι από κάτω στα δέντρα. Επειδή έχει διεξόδους η περιοχή αλλά μόλις μιλήσει κάποιος για αυτό δεν φταίει κανένας ιδιοκτήτης γιατί δεν έχει μαντρώσει. γιατί φρόντισε να έχει κλαδέψει να έχει σιγηρήσει από τα χόρτα τα χωράφια γύρω γύρω. Γιατί ακολούθησε τις εντολές της τροχαίας να μην κλείσει ΛΕΑ. γιατί όλα αυτά ευθύνες έχουν μόνο οι αρμόδιοι. Αν έρθουν όμως οι αρμόιδοι και μας πάρουν χώρο από "βιος" μας για να φτιάξουν πρόσθετο δρόμο, για να ανοίξει πρόσβαση για να γκρεμίσουν αυθαίρετα και δεν μας βάζει ρεύμα η ΔΕΗ τότε βάζουμε το "μέσο" μας που είναι αρμόδιος να μας βοηθήσει....το θέμα είναι όμως ότι μόνο μυαλό δεν βάζουμε και εκεί είναι το πρόβλημα. Κοιτάμε τον εαυτούλη μας και μέχρι εκεί.

nikos

Φώναζαν την Πυροσβεστική να τους σώσει το σπίτι, όταν οι ίδιοι δεν φρόντισαν να υπάρχει ανοιχτός δρόμος να έρθει η Πυροσβεστική. Έμεναν σε μία περιοχή κυκλωμένοι από πεύκα και περίμεναν την φωτιά να έρθει να την αντιμετωπίσουν και να σώσουν το σπίτι. Όταν έφτασαν οι φλόγες, διαπίστωσαν το αδύνατο του πράγματος και κίνησαν όλοι μαζί να φύγουν με τα αυτοκίνητα !! Η φωτιά στο Μάτι πρέπει να γίνει μάθημα στα σχολεία τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι όταν έχουμε πυρκαγιά.

Βαγγέλης

Πέρνα από το κόμμα να πάρεις το μισό ευρώ σου ρε αμόρφωτο πλάσμα.Ντροπή σου για αυτά που γράφεις!!!Είσαι ανίδεος και άσχετος επί του θέματος.Δεν μπορεί να περνάει το κάθε βλακώδες σχόλιο του καθενός.Έχουμε χάσει τα πάντα και έχουμε και τους άσχετους να μας κουνάνε το δάχτυλο.

Ἐν ὄψει ἐκλογῶν

Μελετῶντας, ἔστω καί ἀκροθιγῶς, τήν ἀργόσυρτη ἱστορική διαδρομή τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, διαπιστώνουμε, ὅτι ὁ κυκλικός χαρακτῆρας τῶν γεγονότων καθορίζεται αἰτιολογικῶς ἀποκλειστικά καί μόνον ἀπό τά πάθη του, ἰδιαίτερα ὅταν αὐτά ἐλευθερώνονται καί ἀφήνονται ἐντελῶς ἀχαλίνωτα.______ (από Φώτης Μιχαήλ, ἰατρός)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης