Προκαλεί αρθρογράφος του Guardian: Ας μοιραστούν Βρετανοί και Έλληνες τα γλυπτά του Παρθενώνα!

marbles_main01

Ο συμβιβασμός είναι ελληνική επινόηση, εξηγεί ο Βρετανός δημοσιογράφος και επιχειρηματολογεί υπέρ της «προφανούς λύσης» της... μοιρασιάς 50-50

Να σταματήσουν να τσακώνονται για τα γλυπτά του Παρθενώνα Βρετανοί και Έλληνες και να πάρουν πια απόφαση να τα... μοιραστούν, προτείνει αρθρογράφος του Guardian σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν παρουσιάζει την δική του λύση «πρόκληση», που περιλαμβάνει την μοιρασιά των αριστουργημάτων της αρχαίας Ελλάδας ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας «πολιτισμικός πόλεμος» τερματίζεται μέσω του συμβιβασμού.

Στο άρθρο του, ο Γκαμπέιν αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιγκ Φίσερ, στα «Νέα» και προκάλεσε σάλο στην χώρα μας. Σε αυτήν ο Φίσερ εξήγησε γιατί -κατά την άποψή του - δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα και χαρακτήρισε (κάπως «ασύνετα», παραδέχεται ο αρθρογράφος) ως «δημιουργική πράξη» τη μεταφορά τους από την Αθήνα στο Λονδίνο.

«Κάποιοι έσπευσαν να παραφράσουν τα λεγόμενά του λέγοντας ότι η κλοπή έργων τέχνης είναι δημιουργική, και έτσι ξέσπασε καταιγίδα στα ΜΜΕ» εξηγεί ο αρθρογράφος.

«Παγκοσμίως, δεκάδες άρθρα σχολίασαν τις δηλώσεις του Φίσερ παραθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τη διατήρηση ή την επιστροφή των μαρμάρων. Πρόκειται για επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί από την εποχή που απομακρύνθηκαν οι αρχαίοι θησαυροί από την Ακρόπολη, στις αρχές του 19ου αιώνα: ότι ένα μουσείο παγκόσμιας κλάσης θα έχανε την αίγλη του εάν τα γλυπτά επέστρεφαν στην Ελλάδα, ότι αποτελούν κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς - όπως υποστήριζε η Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας τη δεκαετία του 1980-, ότι τα μάρμαρα δεν θα είχαν επιβιώσει στα ελληνικά χέρια, ότι τα πιο εμβληματικά έργα της αρχαίας Ελλάδας πρέπει να εκτίθενται στο κοινό στον τόπο καταγωγής τους, ότι η μεταφορά τους στην Αγγλία ήταν παράνομη και ούτω καθεξής».

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ελληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ακόμη και οι Ελληνες θεοί μπορεί να δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα γλυπτά πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ισως κατέληγαν στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο, με ίσους αριθμούς ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής τους».

«Ομως, στην περίπτωση των Γλυπτών, και αντίθετα με όσα συμβαίνουν στις Ευμενίδες, αυτό θα ήταν καταστροφικό», τονίζει ο αρθρογράφος του Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίλημμα σχετικά με το αν θα πρέπει τα γλυπτά να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα δεν χρειάζεται καν να υπάρχει, αφού υπάρχει μια «απλούστερη και προφανής λύση», η «μοιρασιά 50-50».

«Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει τα μισά Γλυπτά και η Ελλάδα τα άλλα μισά. Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν κόντρες σχετικά με το ποιος θα πάρει τι. Ωστόσο αυτές είναι διαμάχες που μπορούν να επιλυθούν. Τα Γλυπτά δεν περιλαμβάνουν ένα σημαντικό κομμάτι και πολλά άλλα, μικρής σημασίας. Όλα τους είναι εξίσου σημαντικά. Πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση, και ευκαιρία, αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές υποθέσεις αντιδικίας για αρχαία αντικείμενα δεν μπορεί να υπάρξει μοιρασιά. Δεν μπορείς να κόψεις τη Νεφερτίτη στη μέση ή να σπάσεις τον οβελίσκο του Λούξορ στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στα δύο. Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να τερματίσουν επιτέλους τη διαμάχη τους», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Όπως διευκρινίζει, μπορούν να φτιαχτούν αντίγραφα για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να την εκθέσει ολόκληρη. «Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους επισκέπτες να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα. Ίσως μπορεί η ΕΕ να διαθέσει κάποια κονδύλια για αυτόν τον σκοπό, παρά το Brexit», συμπληρώνει ο Γκαμπέιν.

Και καταλήγει παραθέτοντας το εξής απόσπασμα από τις Ευμενίδες του Αισχύλου, θέλοντας να... υπενθυμίσει ότι ο συμβιβασμός και η συμφιλίωση είναι ελληνική επινόηση:

«Της κακοαχόρταγης Διχόνοιας
εύχομαι, μες στην πόλη αυτή,
το βρουχητό να μη ακουστή·
μηδέ να πιή πολιτών αίμα το χώμα,
που να ζητάη μ' οργή
άλλη ναρπάξη απ την πόλι
εκδίκησι πίσω με φόνους.
Αλλά χαρές μεταξύ τους
να περνοδίνουν, μ' αγάπη αμοιβαία
και να μισούν με μια γνώμη·
γιατ' αυτό σε πολλά, στους ανθρώπους, γιατρειά ναι.»

(Μετάφραση: Ιωάννη Γρυπάρη)

ΣΧΟΛΙΑ (85)

ολοι

ιο λαοι κλεβουν απο τον πολιτισμο τις Ελλαδας (αλβανοι, σκοπιανοι, τουρκοι, γερμανοι, αγγλοι κλπ) Αλλοι αρχαια αλλοι εδαφοι , αλλοι ιστορια, αλλοι λεφτα κλπ ! Μετα μας λενε οτι το δικαιο ειναι 50-50 ! Ετσι....

Syrizaios

Αγγλιδα αδελφουλα το μονο που μπορεις να μοιραστεις με μια αλλη Αγγλιδα αδερφαρα ειναι ενα Ελληνικο παλαμαρι. Και πολυ σου πεφτει βρωμοπουστα.

cm

Γιατί δεν κάνει διαπραγμάτευση Κοτζιάς Τσίπρας να έρθουν σε μια συμφωνία ξεπούλημα να την κλήσουμε και αυτή την εκκρεμότητα...

British citizen Thessaloniki

Greeks, be fair and civilised. I understand Greek but I can't write.

kyriakos

Τι να γράψουμε αγαπητέ πονηρέ; Ότι "ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα την οποία να συζητήσουμε πολιτισμένα." Και μετά να μας παρουσιάσεις τα πράγματα ως δική σου θυσία που κάπως πρέπει να ανταμοιφθει γιατί αλλιώς θα στενοχωρηθεις πολύ και ίσως να χρειαστεί με πολύ πόνο καρδιάς να μας μαχαιρωσεις στη πλάτη και μετά να πάρεις τα υπάρχοντα μας ως αποζημίωση για το κακό που σου κάναμε; Γελοιε. Μας κάνεις και συστάσεις. Τρισαθλιε.

LEO ONE

Let us assume that the opposite is true, meaning the Greeks had stolen National Treasures belonging to your country would you still maintain the same position? Arguably, anything in the hands of Tsipra is in jeopardy, but the monuments belong to all Greeks, it is our culture and heritage. Tsipra will be history shortly, the monuments should take their place in the Acropolis.

Πρρρρρτ

Yes sir, between the Brits and the Greeks there should be a relationship of mutual respect: the Brits should respect the Greeks and the Greeks should ...respect that

Deep Blue

Σωστά γράφει ο φίλος πιο κάτω. ΜΙΑ ΧΑΡΑ είναι τα γλυπτά στο Λονδίνο. Την Αμφίπολη και το τελικό συμπέρασμα της Αρχαιολόγου οτι ο τάφος ανοίκει στον Ηφαιστίωνα τα θάψατε, την ιστορία της Μακεδονίας την πουλήσατε στους σλάβους για ένα πενταετές ομόλογο στον Αλβανό Τιμονιέρη, την Κύπρο, τη Θράκη και το μισό Αιγαίο τα δίνετε στους Τούρκους Πατεράδες σας, τα μισοσπασμένα και λεηλατημένα γλυπτά του Παρθενώνα σας έλειπαν. Οι Βρετανοι ΔΕΝ ισχυρίστικαν ΠΟΤΕ οτι τα γλυπτά είναι Τούρκικα ή Σλάβικα, ή δικά τους. Αναδεικνύουν τον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό σε ολον τον κόσμο που επισκέπτεται την ΥΠΕΡΟΧΗ Πρωτεύουσά τους που είναι η πιο Τουριστική πόλη του Πλανήτη και πρώην Πρωτεύουσα της μεγαλύτερης Αυτοκρατορίας όλων των εποχών. Στο Βρετανικό Μουσείο εισέρχεσαι ΔΩΡΕΑΝ. Αν θέλετε να πάτε να ζητήσετε και τα γλυπτά (π.χ. Αφροδίτη Μήλου) απο τους Γάλλους και τα Αφεντικά μας του Γερμανούς στα μουσεία των οποίων μπαίνεις με εισητήριο. Οι Βρετανοί είναι οι πραγματικοί κληρονόμοι των Αρχαίων Ελλήνων, το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα ζεί εκεί, στα Πανεπιστήμια τους. Όχι στην Ελλάδα του Αλέκση και του Κούλη. Τουμπεκί.

Sir

Πώς είναι να είσαι τόσο συμπλεγματικός σιχαμένος παλιάτσος, τουρκόσπορε;

Λιβας

Διάβασα την ανάρτηση σου και αναγούλιασα. Είσαι εμετικός.

kyriakos

Αυτός είναι ο καημός του καλού μέρους της κοινωνίας τους. Αυτού που "αγνοεί", κάνοντας ότι δεν βλέπει το 85%!!!

αφιλοτιμος

Σωστος deep blue. Αλλα μη τους ζαλιζεις με δυσνοητα. Πες απλα τα γλυπτα στους αληθινους κληρονομους στην Αγγλια και εδω οι αληθινοι κληρονομοι της χωρας, τα τζιχαντια. Οποιος παλαβος ονειρυεται να επιστρεψουν στην Ακροπολη για να τα ανατιναξουν μαζι με αυτην τα τζιχαντια να παει να κανει λοβοτομη.

ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ

"50-50" λένε οι Άγγλοι, "kazan-kazan" λέει ο Ερντογάν και "έντιμος συμβιβασμός" λέει η Αριστερά, που έχει βάλει τον Παρθενώνα στο υπερταμείο.

φευ

Άλλος ένας βλάκας. Τα γλυπτά τα βούτηξαν, και τους αποφέρουν τρελά κέρδη, ανήκουν στον Παρθενώνα και να τσακιστούν να τα επιστρέψουν. Αν δεν έχουν ιστορία οι ίδιοι εκτός από το αποικιοκρατικό τους παρελθόν που βούταγαν από παντού να κάνουν γλυπτά με την βασιλική τους οικογένεια.

Εγινες και φευ

Κουδούνι βλάχικο η είσοδος είναι δωρεάν ακόμη και για ηλίθιους.

Να μοιραστούμε

Και την γυναίκα του τότε. Μήπως και καταλάβει τι μπούρδες προσπαθεί να υποστηρίξει.

@

σιγά μην τον πειράξει. Εγγλέζος γαρ ...

Εκει νε μεινουν

Ναι χαρά είναι εκεί που είναι να τα βλέπει όλος ο πλανήτης. Όμορφα και καθαρά. Ελλάδα, γκράφιτι, απεργίες και καγκουριες. Ντρέπεστε να πας

Α

ΜΑΓΑΖΙ(ΜΟΥΣΕΙΟ) ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΗΓΜΕΝΑ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ(ΓΛΥΠΤΑ) ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΡΕΛΑ..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης