Σεισμοί: Πόλεμος σεισμολόγων επί... χάρτου σεισμικού κινδύνου

seismologoi_main01

Μαίνεται η κόντρα σεισμολόγων - Ανήσυχοι οι κάτοικοι κυρίως της Δυτικής Ελλάδας για σεισμό - «Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός - Μη σπέρνετε το φόβο», λέει ο  ΟΑΣΠ - «Δεν λάβατε υπόψιν τις εκτιμήσεις μας», λέει η ομάδα ΒΑΝ

Ο πρόσφατος σεισμός στην Πρέβεζα που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 2019 με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις κατά καιρούς αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Αφορμή αυτή τη φορά για τη νέα κόντρα ήταν η ομάδα ΒΑΝ η οποία από τις 20 Ιανουαρίου 2019 είχε καταγράψει κάποια στοιχεία σχετικά με επικείμενο σεισμό στην δυτική Ελλάδα μετά το σεισμό της Ζακύνθου που είχε γίνει στις 26 Οκτωβρίου 2018 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Μάλιστα στις 31 Ιανουαρίου ο κ. Βαρώτσος στέλνει επιστολή στον καθηγητή Κώστα Μακρόπουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας.

Παράλληλα ο κ. Βαρώτσος με τα στοιχεία που λαμβάνει από τους δυο σταθμούς του σε Πάτρα και Πύργο ενημερώνει και τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης σε συνεργασία με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμο Χουλιάρα έχοντας τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ προχώρησαν σε δικές τους μελέτες και βλέποντας ότι υπάρχει μια αυξημένη σεισμική διέγερση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας αποφάσισαν να ενημερώσουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας κ. Κώστα Μακρόπουλο, ώστε να κληθούν και τα 20 μέλη της Επιτροπή να συνεδριάσουν για να μελετήσουν τα στοιχεία τόσο της ομάδας ΒΑΝ όσο και των καθηγητών Τσελέντη και Χουλιάρα.
tselentis02

Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες και ο κ. Τσελέντης και ο κ. Χουλιάρας, ο κ. Μακρόπουλος ως πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε επιστολή στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τους αντιπεριφερειάρχες της Ηλείας, της Αχαίας και της Αιτολωακαρνανίας, αλλά και της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα έγινε σύσκεψη των αντιπεριφερειαρχών παρουσία εκπροσώπων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ υπήρξε και ενημέρωση σε Μητροπόλεις και σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών να είναι σε ετοιμότητα.

Μάλιστα σε έγγραφο που έφθασε στις αντιπεριφέρειες αναφερόταν το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού. Για το λόγο αυτό από την περασμένη Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019 τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «Ξενοκράτης» στις περιοχές αυτές.

Μετά το σεισμό στην Πρέβεζα και τα 5,2 Ρίχτερ κλήθηκε η 20μελής Επιτροπή Αντιμετώπισης Σεισμικού Κινδύνου να συνεδριάσει εκεί όπου, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Γεράσιμο Χουλιάρα, αντί να μιλήσουν για τα στοιχεία που είχε λάβει ο κ. Μακρόπουλος, σχετικά με τις εκτιμήσεις του κ. Τσελέντη και τα θέματα του ΒΑΝ του επιτέθηκαν και μάλιστα αποφασίστηκε από τα 19 μέλη να υπογράψουν την εισήγηση του κ. Μακρόπουλου. Ο μόνος που μειοψήφισε ήταν ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εισήγηση αυτή ήταν μυστική δεν την διαβάσαμε και για την οποία μας ζητήθηκε να την υπογράψουμε και εγώ δεν το έκανα».

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόπουλος σε δηλώσεις του εξήγησε ότι «Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό και αυτό αποφάνθηκε η Επιτροπή». Ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας κ. Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία. «Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γεράσιμου Χουλιάρα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαρισμό στο facebook έγραψε: «ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ !!!
1-Ο Μακρόπουλος ΔΕΝ έδωσε στα μέλη της επιτροπής δική μου στατιστική ανάλυση και πληροφόρηση που του είχε στείλει ο Ακης Τσελέντης !!!
2-Ο Μακρόπουλος ΔΕΝ συγκαλούσε την επιτροπή επι 2 εβδομάδες αδικαιολογήτως !!!
3-Ο Μακρόπουλος ενημέρωσε την πολιτική προστασία ΧΩΡΙΣ την επιστημονική άποψη της επιτροπής στην οποία είναι πρόεδρος και η ενημέρωση του για τα στοιχεία ΒΑΝ είναι εσκεμμένα εσφαλμένη. Ο άνθρωπος δεν έχει διαβάσει καν την σχετική βιβλιογραφία και παίρνει ΜΟΝΟΣ του ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ αποφάσεις που αφορούν ζωές !!!
4-Η επιτροπή ΟΥΔΕΠΟΤΕ ασχολήθηκε με το επιστημονικό κομμάτι του θέματος !!!!
5-Η συνάντηση της Δευτέρας έγινε για να μας ανακοινώσει ο Μακρόπουλος την προσωπική του εισήγηση ΟΧΙ για να εξετάσουμε το θέμα ΒΑΝ !!!
6-Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Θύμιος Λέκκας, έφυγε από την σύσκεψη μετά από μια ώρα. Η σύσκεψη κράτησε πάνω από 3 ώρες !!!».
tselentis03

Πάντως, οι πρώτες κόντρες μεταξύ των επιστημόνων ξεκίνησαν το 1986 μετά το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Καλαμάτα. Τότε, λίγα 24ωρα μετά ο επικεφαλής της ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος αφήνει να διαρρεύσει ότι είχε προβλέψει το σεισμό. Ο τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Ευάγγελος Κουλουμπής θα τον διαψεύσει.

Ακολουθούν οι δυο ισχυροί σεισμοί του 1995. Ο πρώτος στις 13 Μαϊου στα Γρεβενά με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και ο άλλος στις 15 Ιουνίου με 6,1 Ρίχτερ στον Πατραϊκό Κόλπο. Μετά από αυτές τις σεισμικές δονήσεις ο Παναγιώτης Βαρώτσος κατηγορεί τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Δημήτρη Παπανικολάου ότι είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της ομάδας του.

Στις 6 Οκτωβρίου 1998 και το Ιόνιο χορεύει στους ρυθμούς των Ρίχτερ. Στην αρχή ο εγκέλαδος χτυπά με 5,7 Ρίχτερ και ακολουθούν 5,2 Ρίχτερ δυο ημέρες αργότερα. Για ακόμη μια φορά ο Παναγιώτης Βαρώτσος διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι είχε προβλέψει τους σεισμούς και ότι είχε προειδοποιήσει τον ΟΑΣΠ και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόεδρος τότε του ΟΑΣΠ ήταν ο Δημήτρης Παπανικολάου εναντίον του οποίου επιτέθηκε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης στενός συνεργάτης και φίλος του Παναγιώτη Βαρώτσου με τον οποίο διατηρούν ακόμη και σήμερα επαφές. Εκείνη την εποχή κάνει την εμφάνισή της και η ομάδα της Θεσσαλονίκης η οποία έκανε και εκείνη την πρόβλεψή της. Η ομάδα των Θεσσαλονικέων με «αρχηγό» τον Βασίλη Παπαζάχο βγήκε στο προσκήνιο μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας το 1999, όταν στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 5,9 Ρίχτερ από ρήγμα της Πάρνηθας σκοτώνουν 143 άτομα και αφήνουν άστεγους περισσότερους από 100.000 πολίτες.

Τις επόμενες ημέρες η ομάδα ΒΑΝ επικρίνεται από παντού με αποτέλεσμα ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος να σταματήσει να ενημερώνει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και να στέλνει τα στοιχεία του στην βάση δεδομένων του πανεπιστημίου Κορνέλ, ενώ απέχει και από συνεντεύξεις για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 όταν θα βγει στην ΕΡΤ για να μιλήσει για την ομάδα ΒΑΝ αλλά και πως με τη μέθοδο της ομάδας του Μεξικανοί επιστήμονες είχαν προβλέψει τον σεισμό των 8,2 Ρίχτερ, που είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΒΑΝ

30/3/2019 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ; ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΕ.

Ξν

Ειδικοί, ο Θεός αποφασίζει. Δυστηχως, όχι εσείς.

SG27

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΧΗΡΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ! ΑΝΤΙ ΚΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΙΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ (ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ). Ε ΛΟΙΠΟΝ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΟΥΤΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑ.

Maver

Αυτή η πρακτική συγκεκριμένων κύκλων και ομάδων που εδω και 10ετίες αμφισβητούν τα ευρήματα της ομάδος BAN, είναι γελοία και αντιεπιστημονική και πέρα από κάθε δεοντολογία. Γιατί δεν λάμβάνουν υπόψη την ομάδα ΒΑΝ αλλά και οποιαδήποτε άλλη μελέτη ή τεχνική έχει άποψη? Και ας καθίσουν μετά να αξιολογήσουν τα ευρήματα. Αλλά μάλλον δεν θέλουν και πιθανόν δεν μπορούν να το κάνουν καθώς είναι καθεστώς στην χώρα σε σοβαρές θέσεις που απαιτούν επιστημονική επάρκεια να βρίσκονται άσχετοι ή κολλητοί με καμία ή ελάχιστες επιστημονικές περγαμηνές.. Τα καραγκιοζηλίκια εναντίον αυτής της ομάδας αλλά και του Χουλιαράκη κρατούν χρόνια. Προφανώς το κίνητρο είναι οι θέσεις και τα κονδύλια. Ας γίνει από την οικονομική αστυνομία μια έρευνα για τα ποσά και τις χρήσεις τους 30 χρόνια τώρα , ειδικά αυτού του ΟΑΣΠ..

Στέφανος

Παρά νά μαίνονται οί μάχες μεταξύ τών σεισμολόγων μέ απώτερο σκοπό τό ποσοστό μοιρασματος τής κρατικής πίτας, καλό θά ήταν νά δώσετε περισσότερη προτεραιότητα στήν μελέτη καί παρακολούθηση τού Κολούμπου στήν Θήρα, γιατί άν γίνει κάτι θά είστε γιά τά σίδερα !

😲

What? Ένας χάρτης με σημαδεμένη την... πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας!!!! "Θα γίνει σεισμός". Πού? Σε μια περιοχή με 100+ ενεργά ρήγματα. Μπορεί και όχι. Ενδέχεται. Θα δείξει. Σε μια περίοδο με έντονο τον ανταγωνισμό στον τουρισμό, ένα δημοσίευμα στον ξένο τύπο θα τινάξει στον άερα τη σαιζόν σε όλο το νότιο Ιόνιο!!!!! Για ένα σεισμό... που μπορεί και να μην γίνει. Γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος. Γιατί πρόγνωση σεισμού σημαίνει: ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ εστία, μέγεθος, χρόνος. Οτιδήποτε άλλο είναι κολοκυθοκορφάδες! Ή επιστροφή στο '90...

Σεισμολόγος PhD με αντισεισμική βίλα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις μου θα γίνει σεισμός στον Ελλαδικό χώρο με μέγεθος 5,9 ρίχτερ το επόμενο εξάμηνο και 7,2 ρίχτερ την επόμενη χιλιετία. Αν δεν πέσω μέσα θα την γκρεμίσω την βίλα μου.

Σεισμολόγος με αντισεισμικό τσαντίρι

Συνάδελφε , όχι χιλιετία , 999 χρόνια για να είμαστε ακριβείς.

Μπανανισταν

Οι τυποι τσακωνονται μονο για την δημοσιοτητα και τις επιδοτησεις για τις υποτιθεμενες ερευνες που κανουν. Η σεισμολογια ως επιστημη ειναι ανυπαρκτη διοτι δεν επαληθευεται με μαθηματικο τροπο. Ειναι μια στατιστικη προσεγγιση και τιποτα παραπανω. Ειναι το ιδιο απατεωνες με τους αστρολογους, τους δημοσκοπους κλπ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης