Κνωσσός, Βεργίνα και 2.327 μνημεία εκχωρούνται στους δανειστές

Κνωσσός, Βεργίνα και 2.327 μνημεία εκχωρούνται στους δανειστές

Δείτε τον κατάλογο 587 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που κατάφεραν να ταυτοποιήσουν οι Αρχαιολόγοι, από το σύνολο των 2.329 τα οποία διεκδικεί το Υπερταμείο,  παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τα σόου του Τσακαλώτου στη Βουλή

knossos_main
Κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο. Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου)

Στη λίστα η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή.

Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου , η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάχοι της Βεργίνας.

Παράλληλα, στη λίστα του Υπερταμείου βρίσκονται μνημεία της Θεσσαλονίκης, ακόμη και αυτά που έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO. Πρόκειται για τη Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο, την Παναγία Αχειροποίητος, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.

Στη λίστα, που δεν έχει τέλος, βρίσκεται η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, το Ρωμαϊκό Στάδιο Αμφιθεάτρου των Πατρών, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, ο Λευκός Πύργος, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει τον κατάλογο

Κλείσιμο
Κι αν η λίστα σοκάρει, παρά τα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δημοσιοποιήσει τον πλήρη κατάλογο, με τα μνημεία που εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασής τους, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί στις εξαιρέσεις, ενώ δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα 587 ακίνητα που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης